Στην Ιεράπετρα για το φυσικό αέριο οι πολυεθνικές τέλος Ιουλίου

11:53 π.μ. - Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017
11:06 π.μ. - Τετ, 14/53/2017
Image: Στην Ιεράπετρα  για το φυσικό αέριο οι πολυεθνικές τέλος  Ιουλίου

Αποκλειστική συνέντευξη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α. Φώσκολου, στον ΗΧΩ fm 99,8

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει το κορυφαίο ζήτημα αξιοποίησης των πηγών των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων καθώς όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν  ο πλούτος που έχει εντοπιστεί τόσο στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος όσο και στο Ιόνιο είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
 
Ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος μίλησε στον ΗΧΩ FM 99,8  για το όσα νεώτερα υπάρχουν  γύρω από αυτό το σημαντικό  θέμα  κάνοντας λόγο για μια ακόμη φορά για την ύπαρξη τρισεκατομμυρίων  σε ποσότητες κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και ειδικότερα νότια του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας.
Ανέλυσε  τις πτυχές των ενεργειακών κοιτασμάτων και τις προοπτικές που διαγράφονται, καθώς και τη σημασία για την οικονομία, επισημαίνοντας  πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον.
 
Ανέφερε δε, μελέτες επιστημόνων από ΗΠΑ, Καναδά κα, που πιστοποιούν ότι νοτίως της Κρήτης υπάρχουν υπερ-πολλαπλάσιες ποσότητες υδρογονανθράκων απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές.
 
 
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων εκτιμάται ότι θα φέρει μεγάλα κέρδη στο ελληνικό κράτος και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας στον πρωτογενή και στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας.  Η γη θα πάρει τεράστια αξία γιατί  οι εταιρίες θα νοικιάζουν γη για να μπορέσουν να ακουμπήσουν τις σωλήνες γεωτρήσεων και αυτό θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο για την Κρήτη. Όσο για το εάν υπάρχουν  τα αρνητικά για τον άνθρωπο , το περιβάλλον σχολίασε ότι το φυσικό αέριο δεν μολύνει και έτσι και αλλιώς βγαίνει  στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση όπως αυτές με το πετρέλαιο. Οι αγωγοί  δεν θα είναι σε πολύ μεγάλο βάθος γιατί η πίεση μπορεί να τους σπάσει για αυτό θα πλέουν με πλωτήρες. Οι τομείς  τουρισμός και γεωργία δεν θα επηρεαστούν και μπορεί  κανείς να παραδειγματιστεί από άλλες περιοχές της χώρας όπως η Καβάλα ή η Θάσος.  Έχει δε διαπιστωθεί ότι οι πλατφόρμες εξόρυξης  έχουν ως συνέπεια την αύξηση των αλιευμάτων.  Ανέφερε ακόμη ότι περί τα τέλη Ιουλίου  πιθανόν να γίνουν γνωστές οι περιοχές και   τα οικόπεδα κάτω από την Κρήτη  που θα ζητηθούν προς εκμετάλλευση.
 
Τέλος τόνισε ότι η Περιφέρεια και πάνω από όλα το κράτος δεν θα πρέπει να μείνουν θεατές και να αδιαφορήσουν  , θα πρέπει με σοβαρότητα να σκύψουν επάνω στο θέμα, να φροντίσουν  για το θεσμικό πλαίσιο , να διασφαλίσουν τις συνθήκες ώστε η τοπική κοινωνία να εισπράξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη. 


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Φώσκολου: