Α. Ξανθός: Αναγκαία η αύξηση και στελέχωση των ΜΕΘ στα Νοσοκομεία

12:15 μ.μ. - Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020
12:03 μ.μ. - Πέμ, 26/15/2020
Image: Α. Ξανθός: Αναγκαία η αύξηση  και στελέχωση των ΜΕΘ στα Νοσοκομεία

Να εξασφαλιστεί υγειονομικό υλικό για προσωπικό και ασθενείς, δηλώνει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Ηχώ 99,8

Για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση μιλά στον Ηχώ 99,8 ο κ. Ανδρέας Ξανθός, γιατρός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο. Όπως αναφέρει ο κορωνοιος εξαπλώνεται στη χώρα μας και στην Κρήτη με τα τωρινά δεδομένα ευτυχώς δεν έχουμε μεγάλη εξάπλωση, ακόμη. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.

Από εκεί και πέρα το πόσοι άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι κρίσιμος δείκτης. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Εάν αυξηθεί ραγδαία θα υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας οπότε θα πρέπει να προλάβουμε μια τέτοια κατάσταση με την ενίσχυση των δομών υγείας με προσωπικό και πόρους και μια γενναία παρέμβαση για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού.

Στην Κρήτη είμαστε καλά. Σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχει κραυγή αγωνίας από ανθρώπους της πρώτης γραμμής που εργάζονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τους ιδίους και τους ασθενείς.

Χρειάζεται ακόμη να αυξήσουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία. Στην Κρήτη σύμφωνα με ενημέρωση από την 7η Διοίκηση προστίθενται στα νοσοκομεία κλίνες με αναπνευστήρες, μόνιτορ και άλλο ειδικό εξοπλισμό. Θα πρέπει όμως οι κλινικές και στην Κρήτης όπως και σε όλη τη χώρα να ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η αξιοποίηση εθελοντών είναι σαν να παραδέχεται το κράτος ότι δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό. Όμως δεν έχουμε αξιοποιήσει γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας, γενικούς γιατρούς, επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές κ.α. και το βάρος έχει επικεντρωθεί στα νοσοκομεία.

Θα πρέπει επίσης να φροντίσουμε και για τους κατ οικον ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα. Οι τηλεφωνικές οδηγίες δεν είναι πάντα αρκετές. Είναι καλές για υγιείς πολίτες που τώρα έχουν κάποια συμπτώματα. Δεν είναι επαρκείς όμως για σοβαρά νοσήματα, ευπαθείς ομάδες, άτομα με άλλα θέματα υγείας. Να συσταθούν ομάδες με επιστήμονες και σε συνεργασία πχ με το Βοήθεια στο σπιτι να βρεθούμε κοντά σε ανθρώπους απομονωμένους

Σε ότι αφορά στα διαγνωστικά τεστ υπάρχει οριακή κατάσταση σε διεθνές επίπεδο. Εδώ επιβάλλεται ένας κεντρικός σχεδιασμός και έλεγχος των εργαστηριακών εξετάσεων με μέτρα και σταθμά για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο κ. βουλευτής.

Κλείνοντας ο κ. Ξανθός τόνισε ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες 10 -15 μέρες και απαιτείται η προσοχή όλων τηρώντας τα προληπτικά μέτρα.