Θραψανιώτης: Η Δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων!

6:02 μ.μ. - Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022
06:01 μ.μ. - Δευ, 17/02/2022
Image: Θραψανιώτης: Η Δημόσια Υγεία είναι υπόθεση όλων!

Άρθρο του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη σχετικά με την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στο νομό Λασιθίου

Με αφορμή την επιστολή της συμπολίτισσας και φίλης κ. Σοφίας Καραμανώλη, η οποία αναφερόταν στην κατάρρευση του κεντρικού Νοσοκομείου του νομού και απευθύνεται σε αποδέκτες - «αρμόδιους», στους αποδέκτες της, συμπεριέλαβε και εμένα – και μάλιστα με θαυμαστικά - τα οποία μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος κατά το δοκούν.

Δεν είναι όμως αυτό το κύριο.

Το σημαντικό είναι ότι ξεκίνησε ένας διάλογος, που ανέδειξε όχι μόνο την τραγική κατάσταση στον τομέα της υγείας αλλά τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν δημιουργηθεί και είναι ιδιαίτερα μεγάλα.

Επειδή ο διάλογος αποτελεί βασικό στοιχείο της ελευθερίας και της δημοκρατίας, με αφορμή τη συγκεκριμένη επιστολή, οφείλω να καταθέσω την άποψη μου.

Ξεκινώ, μεταφέροντας αυτολεξεί το λόγο - παρότρυνση της κ. Καραμανώλη: «Κύριε Βουλευτή της αντιπολίτευσης, κύριε Θραψανιώτη να βροντοφωνάξετε πρέπει για το θέμα τούτο. Ποιο άλλο θέμα έχει προτεραιότητα»;

Θα συμφωνήσω απόλυτα πως σε ένα κράτος, η Υγεία έχει προτεραιότητα, παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤΕΝΑ στις 13/01/22, πως: «Ναι είχαμε 16.000 νεκρούς το 2021 αλλά σώσαμε τον Τουρισμό…». Μεταφέροντας ακριβώς τη δήλωσή του, διαπιστώνουμε πως οι προτεραιότητες, εξαρτώνται αποκλειστικά από την ιεράρχησή τους, όπως τις θέτει καθένας από εμάς!

«Βροντοφώναξε» με παροτρύνει η κ. Καραμανώλη. Όμως, αγαπητή φίλη, πρέπει να γνωρίζετε πως ο ρόλος της Αντιπολίτευσης, Αξιωματικής και των άλλων κομμάτων, θεσμικά περιορίζεται στο να ασκεί κριτική και έλεγχο στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, να προβάλει αιτήματα των πολιτών να αναδεικνύει παραλείψεις και λάθη , να κάνει προτάσεις για βελτίωση όσων πιστεύουν πως δεν συνάδουν με την ανάπτυξη ενός κράτους. Και ακριβώς σ΄ αυτόν τον ρόλο προσπαθώ να ανταποκριθώ.

Ενημερωτικά λοιπόν, όσον αφορά την προσπάθεια μου ως Βουλευτής Λασιθίου, να επισημάνω στον τομέα υγείας αλλά και της παιδείας:

Έχουν συζητηθεί τρεις Επίκαιρες Ερωτήσεις μου στην Βουλή.

α) Η πρώτη, αφορούσε την πρωτοβάθμια δωρεάν Οδοντιατρική Φροντίδα , που είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν προχώρησε.

β) η δεύτερη την " Κατάργηση" της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στον Αγio Νικόλαο και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα .

γ) η τρίτη τον προηγούμενο Δεκέμβριο που αφορούσε στην ΑΣΤΕΚ.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ερωτήσεων και οι απαντήσεις που έδωσαν οι Κυβερνώντες;

Ποιος τις άκουσε , ποιος μίλησε και κυρίως ποιος αντέδρασε ;

Σε τοποθετήσεις μου στην Βουλή των Ελλήνων , σε δηλώσεις η συνεντεύξεις μου στα τοπικά μέσα , διαπιστώνει πως κατ’ επανάληψη, έχουν γίνει αναφορές σε διάφορα νομοσχέδια που αφορούν στην Υγεία.

Μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής κατατέθηκαν, δημοσιεύματα ή δηλώσεις των εργαζομένων Ιατρών, Νοσηλευτών κ.λ.π. Έχουν κατατεθεί αναφορές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου των συλλόγων εργαζομένων Αγ Νικολάου , Ιεράπετρας ,Νεάπολης.

Μου δίνεται όμως , η ευκαιρία να κάνω μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, την περίοδο 2015 - 2019 στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Ως γνωστόν, παραλάβαμε τα νοσοκομεία σε πλήρη κατάρρευση με απολυμένους στη ΠΦΥ, από τον σημερινό Υπουργό Ανάπτυξης, 2500 γιατρών, με 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, με μειωμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, με την μνημονιακή δέσμευση «πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη», με απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους, κ.λ.π.

Όπως πολύ καλά καταλαβαίνουμε όλοι μας, όλα αυτά είχαν αντίκτυπο και στα νοσοκομεία του νομού μας.

Ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως, τί κάναμε; λύσαμε όλα τα προβλήματα ; προφανώς όχι

Κρατήσαμε όμως όρθιο το ΕΣΥ, ενισχύοντάς το συστηματικά με προσωπικό, παρακάμπτοντας τα ασφυχτικά περιοριστικά πλαίσια και τις αντιδράσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση η επίσκεψη μας στην Ιεράπετρα στις 13 Ιουνίου 2016, με τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, όπου μάλιστα, κάποιοι μας προπηλάκισαν και δύο χρόνια αργότερα, μας ευχαριστούσαν.

Καταργήσαμε το απαράδεκτο ποσό των 5 Ευρώ για την είσοδο στα νοσοκομεία, καταργήσαμε τους " εργολαβικούς" εργαζόμενους και θεσπίσαμε τις ατομικές συμβάσεις εργαζομένων. Εκείνοι γνωρίζουν.

Δώσαμε πρόσβαση στους ανασφάλιστους στο ΕΣΥ και το κυριότερο πετύχαμε να καταργηθεί η αναλογία – δέσμευση αποχωρήσεων από το Δημόσιο 5:1 μετατρέποντάς της σε 1:1. Σκεφτείτε σε τι κατάσταση θα βρισκόταν σήμερα τα νοσοκομεία εάν δεν είχε εφαρμοστεί η κατάργησή της.

Δρομολογήσαμε το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στην Νεάπολη, έργο το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση έχει “παγώσει” για δυο χρόνια.

Προκηρύξαμε 2.500 θέσεις προσωπικού για την Δημόσια Υγεία (οι 950 θέσεις ήταν Ιατρών) με την 2κ/2019 τις οποίες η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν ολοκλήρωσε μέχρι σήμερα!

Ξεχρεώσαμε τα Νοσοκομεία από τα τεράστια χρέη που είχε αφήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τα εξοπλίσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο, σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών (πχ μεταφορά Τεχνητού Νεφρού και μονάδα οξυγόνου στον Άγιο Νικόλαο, αξονικοί τομογράφοι σε Σητεία και Ιεράπετρα, νέα ασθενοφόρα κ.ά).

Είναι γεγονός ότι η πανδημία δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε όλους τους τομείς. Είναι γεγονός επίσης, ότι από την κρίση κάποιοι λίγοι - ημέτεροι ωφελήθηκαν, η πλειοψηφία όμως, ζημιώθηκε και μάλιστα ανεπανόρθωτα! Σίγουρα, την ευθύνη διαχείρισης όλης αυτής της κρίσης, την έχει η Κυβέρνηση και όχι η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Αν σήμερα το σύστημα υγείας καταρρέει, αν τα νοσοκομεία του νομού υπολειτουργούν, δεν αρκούν οι Διαπιστώσεις. Αν θέλουμε πράγματι ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην υπηρεσία των πολιτών πρέπει να το διεκδικήσουμε με αγώνα.

Η Υγεία πρέπει να είναι δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Και αυτό είναι πολιτική επιλογή, την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει. Αντίθετα θεωρεί πως είναι πεδίο κερδοφορίας για μεγάλα συμφέροντα.

Υστερόγραφο: Στην συνάντηση μου με τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπως αναφέρει ο Ιατρός κ. Κ. Καραταράκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «… την πέφτω την Τρίτη 11.01. στον βουλευτή Λασιθίου Θραψανιώτη στη συνάντηση που έγινε στο ΓΝΑΝ με εκπροσώπους των εργαζομένων προκειμένου να δει τι θα γίνει για να τα προμηθευτούν και τα μικρότερα νοσοκομεία της επαρχίας (στην Κρήτη, μόνο ΠΑΓΝΗ και Χανιά). Χθες στις 12.01. τα μονοκλωνικά μας τελείωσαν. Όσοι πήρανε πήρανε ..» .

Μανόλης Θραψανιώτης

Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ