Θετική εξέλιξη για την ΜΕΘ του ΓΝΑΝ-ενισχύεται με 2 εντατικολόγους

6:40 μ.μ. - Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021
06:07 μ.μ. - Παρ, 30/40/2021
Image: Θετική εξέλιξη για την ΜΕΘ του ΓΝΑΝ-ενισχύεται με 2 εντατικολόγους

Επιστρέφει ο αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Ιεράπετρας

Αισιόδοξες μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξελίξεις που μετέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Χάνι Μασούντ και αφορούν την ενίσχυσή της με ιατρικό προσωπικό.

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ είχε περιγράψει την οριακή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η Μονάδα, που εξακολουθεί να πιέζεται και να λειτουργεί εδώ και πολλές εβδομάδες με τρεις γιατρούς εντατικολόγους, ενώ τις περισσότερες μέρες η πληρότητά της αγγίζει το 100%.

Επικουρική μετακίνηση και ιδιώτης γιατρός

Σύμφωνα με τον κ. Χάνι, από τις 10 Αυγούστου υπάρχει η απόφαση για την τρίμηνη μετακίνηση μιας εντατικολόγου-αναισθησιολόγου από την ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη γιατρό, που είχε αποχωρήσει από την ΜΕΘ του ΓΝΑΝ και τώρα θα επιστρέψει. Ο Διευθυντής ελπίζει, όπως λέει, η μετακίνηση αυτή να είναι πλήρης και όχι μόνο για εφημερίες. «Θα είναι μια καλή υποστήριξη για εμάς, αφού η συνάδελφος ήταν και παλαιότερα μαζί μας, γνωρίζει την λειτουργία μας και θα αντιμετωπίσει προβλήματα προσαρμογής στη Μονάδα».

Επιπλέον, από εντατικολόγο- αναισθησιολόγο που ιδιωτεύει στην Αθήνα υπάρχει, όπως λέει ο κ. Μασούντ, το ενδιαφέρον για να έλθει μόνιμα, μάλιστα, στην περιοχή και να ενισχύσει τις προσπάθειες της ΜΕΘ άμεσα, από την προσεχή Δευτέρα κιόλας 2 Αυγούστου, οπότε και αποδεσμεύεται και τυπικά από την μέχρι τώρα θέση της στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που θα παίξει ρόλο στην προκειμένη περίπτωση είναι, όπως εξηγεί, το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την ΔΥΠΕ ώστε η εντατικολόγος να ενταχθεί στην οργανική δύναμη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑΝ.

Ανεβάζοντας, εφ’ όσον αυτό επικυρωθεί, τον αριθμό των εντατικολόγων της ΜΕΘ σε 5. Όμως δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον κ. Μασούντ, να μειωθεί στους 4, εφ’ όσον αποφασιστεί από την Διοίκηση η μετακίνηση ενός εκ των γιατρών αυτών στο Αναισθησιολογικό Τμήμα- κάτι που θεωρείται και το πλέον πιθανό ενδεχόμενο.

Άλλωστε, ήδη από τις 4 Ιουλίου ο Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου Μανόλης Ανδρεαδάκης είχε δηλώσει σχετικά στην «Α» ότι η Διοίκηση αναζητούσε και ήταν κοντά στο να βρει λύσεις για τη στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑΝ με γιατρούς από περιοχές εκτός Νομού Λασιθίου.

Προσθέτοντας πως μόλις αυτό επιτυγχανόταν, ο ιατρός αναισθησιολόγος που μετακινήθηκε από τις αρχές Ιουλίου στο ΓΝΑΝ από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, μετά την σχετική απόφασή του, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ιεράπετρα.

«Εμείς πάντως ευχαρίστως θα θέλαμε να έχουμε 5 γιατρούς, αφού ο φόρτος εργασίας στη Μονάδα είναι μεγάλος. Έχω καταθέσει άλλωστε σε όλους τους υπουργούς Υγείας που μας έχουν επισκεφθεί ότι όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου πρέπει να είναι στελεχωμένα με τουλάχιστον 5 γιατρούς» σημειώνει ο Διευθυντής της ΜΕΘ, με τα «σύννεφα» του κορονοϊού να εξακολουθούν πάντα, όπως συμπληρώνει, να παραμένουν πάνω από τις δομές υγείας. Ήδη, μάλιστα, και το Ηράκλειο υπερφορτίζεται με τα περιστατικά αυτά, όπως έχει επισημάνει σχετικά και ο καθηγητής, διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει η ΜΕΘ covid;

Στο ερώτημα εάν η ΜΕΘ cοvid του ΓΝΑΝ -η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί από τις αρχές Ιουνίου- θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει, μέσα στο πλαίσιο αυτό που διαμορφώνει η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μασούντ ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με 4 γιατρούς. «Εάν ήταν 5 π.χ. θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, ο αριθμός πάντως που θα μας έδινε την δυνατότητα πραγματικά για να δουλέψουμε είναι 6».

Μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί, από το ΓΝΑΝ έχει χρειαστεί να μεταφερθούν σε ΜΕΘ του Ηρακλείου δύο περιστατικά κορονοϊού ύποπτα προς διασωλήνωση (ένα από την Ιεράπετρα και ένα από την Σητεία).

Πηγή :Ανατολή