Κ. Σπυριδάκη: «Εργασιακά δικαιώματα και Νέα Δημοκρατία είναι δύο έννοιες που, δυστυχώς, δεν συναντιούνται πουθενά»

9:28 π.μ. - Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2024
09:12 π.μ. - Πέμ, 05/28/2024
Image: Κ. Σπυριδάκη: «Εργασιακά δικαιώματα και Νέα Δημοκρατία είναι δύο έννοιες που, δυστυχώς, δεν συναντιούνται πουθενά»

Δελτίο τύπου με την ομιλία της Κ. Σπυριδάκη στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα - Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027". 

Η Βουλευτής άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής, επισημαίνοντας τη δυσαναλογία μεταξύ διακηρύξεων και πραγματικότητας. «Αντί για λύσεις το νομοσχέδιο που συζητάμε φέρνει άλλη μία απογοήτευση. Είναι πραγματικά οξύμωρο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η συντηρητική παράταξη -που να θυμίσουμε πως μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πολέμησε την υιοθέτηση αυτής της Οδηγίας- να παρουσιάζεται τώρα ως υπερασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων, μία παράταξη που ιστορικά αποδυνάμωσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποβάθμισε τους μισθούς και στάθηκε απέναντι σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της εργασιακής προστασίας.». Η κα Σπυριδάκη τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, επισημαίνοντας την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Βουλευτής επικεντρώθηκε στις αδυναμίες του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι αποτυγχάνει να ενισχύσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να διασφαλίσει δίκαιες εργασιακές σχέσεις. «Η Οδηγία είναι σαφής. Χώρες με υψηλή κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις έχουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και υψηλότερους κατώτατους μισθούς. Στην Ελλάδα, όμως, το ποσοστό κάλυψης είναι μικρότερο από 30%, το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να ενισχυθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, με το παρόν νομοσχέδιο υπονομεύονται ακόμα περισσότερο, αποδυναμώνεται ο διάλογος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ενισχύοντας τη θέση του κράτους να αποφασίζει μονομερώς. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η επιλογή; Τους εργαζόμενους; Δεν νομίζω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η κα Σπυριδάκη αναφερόμενη στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων, δήλωσε: «Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης. Το 90% όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πολίτες δεν θέλουν άλλο ένα νομοσχέδιο που κρύβεται πίσω από στατιστικές και αλγόριθμους. Θέλουν πραγματική βελτίωση της ζωής τους. Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος που υπηρετείτε; Αυτό είναι το κράτος πρόνοιας που οραματίζεστε;».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες χαρακτήρισε πράξεις κοινωνικής δικαιοσύνης. «Με την πρώτη τροπολογία ζητάμε να επανέλθει η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Επαναφέροντάς τη δίνουμε ξανά φωνή στους εργαζόμενους και κάνουμε ένα βήμα για πιο δίκαιες εργασιακές σχέσεις. Η κατάργησή της το 2019 από τη Νέα Δημοκρατία αποδυνάμωσε τους εργαζόμενους και έριξε τα ποσοστά κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις.  Με τη δεύτερη τροπολογία μας προτείνουμε ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω διαπραγματεύσεων. Η μονομερής νομοθέτηση έχει αποτύχει να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων», υπογράμμισε.

Η κα Σπυριδάκη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεταμεσονύχτια τροπολογία της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της υποστήριξης των τυφλών συμπολιτών μας, τονίζοντας την έλλειψης κυβερνητικής πολιτικής συμπερίληψης και ίσων ευκαιριών. «Με το άρθρο 3 μιλάτε για εθνικό πρόγραμμα πληροφόρησης και εκπαίδευσης των τυφλών, όταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών σάς έχει κάνει επανειλημμένως έκκληση για την παντελή απουσία εκπαιδευτών κινητικότητας. Εδώ και εννέα ολόκληρα χρόνια οι τυφλοί της Κρήτης έχουν εγκαταλειφθεί χωρίς την παραμικρή υποστήριξη, με αποτέλεσμα 1.110 συμπολίτες μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, να στερούνται βασικής εκπαίδευσης. Η κατάσταση αυτή καθιστά την αυτονομία και την κοινωνική τους ένταξη ανέφικτες, ειδικά για τους νεοτυφλοθέντες που δεν λαμβάνουν ούτε ψυχολογική υποστήριξη ούτε καθοδήγηση στις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης. Όσο και αν προσπαθείτε να μας πείσετε ότι οι πολιτικές σας είναι ολοκληρωμένες η πραγματικότητα σάς διαψεύδει. Το τελευταίο πρόγραμμα εκπαίδευσης κινητικότητας υλοποιήθηκε πριν από δύο δεκαετίες, αφήνοντας τη χώρα και την Κρήτη κυρίως χωρίς την αναγκαία υποστήριξη.». Τόνισε ότι η παντελής έλλειψη πολιτικών για την ενσωμάτωση των τυφλών και άλλων ευπαθών ομάδων αποδεικνύει την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τη συμπερίληψη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Κλείνοντας, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, δήλωσε: «Η αλήθεια δεν κρύβεται. Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας έχουν φτωχοποιήσει τους Έλληνες, στερώντας τους την ελπίδα για μία αξιοπρεπή ζωή. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας, σε ό,τι υπονομεύει τη διαφάνεια, το κοινωνικό κράτος και το δικαίωμα κάθε πολίτη να ζει με αξιοπρέπεια. Η χώρα αξίζει ένα καλύτερο αύριο και δεν θα σας αφήσουμε να το γκρεμίσετε».