Αστροπεκάκης: Σοβαρές καθυστερήσεις στα δρομολογημένα έργα Καλαντζάκη διαπιστώνει ο πρώην αντιδήμαρχος

11:52 π.μ. - Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Παρ, 04/52/2024
Image: Αστροπεκάκης: Σοβαρές καθυστερήσεις στα δρομολογημένα έργα Καλαντζάκη διαπιστώνει ο πρώην αντιδήμαρχος

Ο κος Κ. Αστροπεκάκης, δημοτικός σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το θέμα του νερού αλλά και για την πικρία που νιώθει απέναντι στην νέα δημοτική αρχή του δήμου

Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο κος Αστροπεκάκης είπε ότι ο σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι να εκφράσει την πικρία και το παράπονό του προς τις δηλώσεις της νέας Δημοτικής Αρχής. Αρχικά, αναφέρθηκε στο θέμα του προϋπολογισμού και στα άδεια ταμεία και όπως είπε, κανείς δήμος που κάνει έργα δεν έχει χρήματα για αποταμίευση. Στη συνέχεια, μίλησε για το μηδενισμό των έργων που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Σε ερώτηση της κα Τσαγκαράκη για το θέμα του παραλιακού μετώπου, ο κος Αστροπεκάκης είπε ότι υπήρχαν διαβεβαιώσεις αλλά δεν ήταν γραπτές. Επισήμανε όμως ότι πραγματοποιήθηκαν όλα τα υπόλοιπα έργα που υποσχέθηκαν και ότι όλες οι διεκδικήσεις τους είχαν αποτέλεσμα. Δήλωσε, ότι τόσο το Γηροκομείο όσο και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ είναι σχεδόν έτοιμα και είπε ότι εάν ήταν εκείνοι δημοτική αρχή σήμερα ίσως να λειτουργούσαν και τα δύο. Όσον αφορά τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που ανέφερε στην συνέντευξή του ο Δήμαρχος, ο κος Αστροπεκάκης είπε ότι είχαν να κάνουν με αστοχίες της μελέτης.

Συνεχίζοντας, ο κος Αστροπεκάκης μίλησε για το θέμα του νερού. Αρχικά, αναφέρθηκε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανόρυξη 2 νέων γεωτρήσεων στην περιοχή της Σαρακίνας και μίλησε για τον λόγο που καρατομήθηκαν και υποβιβάστηκαν ο διευθυντής και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας υδάτων λόγω του ότι έδωσαν νερό από σωλήνα ύδρευσης για άρδευση. «Οι Μύθοι έχουν ελλείψεις νερού αλλά αυτό το θέμα θα έπρεπε να λυθεί διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά καθώς και ότι εάν εκείνος ήταν αντιδήμαρχος σε αντίστοιχη περίπτωση δεν θα έδινε νερό. Η υπηρεσία αρχικά νόμιζε ότι επρόκειτο για κλοπή και έτσι κινήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την καρατόμηση και υποβίβαση του διευθυντή και του προϊσταμένου της διεύθυνσης ύδρευσης. Στους Μύθους έχει γίνει ένα τεράστιο έργο άρδευσης, αυτεπιστασίας του δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ανέφερε ο κος Αστροπεκάκης και έτσι οι Μύθοι έχουν νερό. Μπορεί το νερό να μην επαρκεί, αλλά έχουν νερό, με τον κ. Αστροπεκάκη να λέει ότι η νέα δημοτική αρχή προτίμησε να δώσει νερό σε μερικούς και αυτό το νερό να το στερηθεί η Ιεράπετρα. Τα 20 κυβικά που έλειπαν στους Μύθους θα έπρεπε να δοθούν από τον ΤΟΕΒ όπως γίνεται τώρα.

Στην συνέχεια της συζήτησης αναφέρθηκε στις μελέτες που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, στο έργο της τηλεμετρίας, στα έργα αυτεπιστασίας, στην τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων του βιολογικού και σε πολλά άλλα θέματα που αφορούν την διαχείριση και την διάθεση νερού.

Όσον αφορά το νερό της Σαρακίνας, ο κος Αστροπεκάκης είπε ότι αν και ο ΤΟΕΒ και οι αγρότες δεν θα μείνουν χωρίς νερό, υπάρχει προγραμματική σύμβαση η οποία ορίζει ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο της ύδρευσης, θα πρέπει να έχει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για να δουλέψει και όλο το υπόλοιπο θα πηγαίνει στην άρδευση. Το νερό της Σαρακίνας επαρκεί για να πίνει η πόλη, όλο το υπόλοιπο θα πηγαίνει στην άρδευση μέσω του φράγματος. Για να λειτουργήσει λοιπόν το έργο, η μελέτη λέει ότι είτε θα πάνε όλα σε μία δεξαμενή και η υπερχείλιση θα πηγαίνει στον ΤΟΕΒ είτε θα γίνουν οι κατάλληλες εργασίες ώστε να πηγαίνει το νερό που πρέπει στον αγωγό και το υπόλοιπο να πηγαίνει στον ΤΟΕΒ. Κάποιοι εξέφρασαν ενδοιασμούς ως το προς γιατί να υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις. Σε αυτό το σημείο ο κος Αστροπεκάκης ανέφερε ότι σαν δημοτική αρχή έλεγαν να μην πέφτουν τα νερά της Σαρακίνας μέσα στο φράγμα ωστόσο τότε δεν υπήρχε η υποδομή, δεν είχαν τον αγωγό ώστε να φέρουν αυτό το νερό στην Ιεράπετρα ενώ τώρα μπορεί να γίνει.

Καταλήγοντας, ο κος Αστροπεκάκης είπε ότι όλα αυτά τα έργα που θα δώσουν νερό στην περιοχή είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σχολίασε ότι ο ρυθμός με τον οποίο δουλεύει η νέα δημοτική αρχή είναι πολύ αργός. Επιπλέον, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη έλλειψη αναγνώρισης του έργου της προηγούμενης δημοτικής αρχής και επισήμανε ότι δεν μπορούν όλα τα έργα να τρέχουν με εργολάβους αφού υπάρχουν και τα συνεργεία του δήμου τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση έργων. Βλέπει λοιπόν να υπάρχει ένας εφησυχασμός από την μεριά της νέας δημοτικής αρχής.