Οι εκτιμήσεις του Φ. Δουλούμη για τη νέα καλλιεργητική σεζόν
Ο κος Φώντας Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», φιλοξενήθηκε στον αέρα της εκπομπής «Ιεραπετρίτικη Γη»
Ξεκινώντας την συζήτηση, ο κος Δουλούμης αναφέρθηκε στις δηλώσεις καλλιέργειας που κάνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί ώστε να έχουν μία εικόνα για το πως θα κινηθεί η χρονιά αλλά και να συγκρίνουν με προηγούμενες χρονιές. Στον συνεταιρισμό «Ανατολή» μέχρι στιγμής, από τα 1000 στρέμματα δυναμικής έχουν δηλωθεί και φυτευτεί περίπου τα 500. Η γενική εικόνα μέχρι τώρα λοιπόν είναι ότι έχουμε αύξηση στην καλλιέργεια μεγαλόκαρπης ντομάτας που θα φυτευτεί τον Οκτώβρη αλλά σοβαρή μείωση στην ντομάτα που φυτεύεται τον Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μεγαλύτερη και περισσότερη καλλιέργεια αγγουριού γενικά για όλες τις φυτεύσεις. Τα πιπεροειδή κινούνται προς τα κάτω με εξαίρεση τα φλωρίνης που σημειώνουν μικρή αύξηση. Ωστόσο, τα νούμερα και οι μεταβολές είναι τέτοιες που δεν πρόκειται να επηρεάσουν καθόλου την αγορά.
Συνεχίζοντας, ο κος Δουλούμης εξέφρασε την ανησυχία του για την επάρκεια νερού στην περιοχή μας. «Δεν πρέπει να κάνουμε καμία κουβέντα περί κηπευτικών εάν δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει λοιπόν πρώτον να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε και δεύτερον, να πάμε σε μεγαλύτερες ποσότητες, μαζεύοντας όσο το δυνατόν τα νερά που υπάρχουν αλλά και να βρούμε καινούρια νερά. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε την καλλιέργεια αλλά και να κοιτάξουμε το μέλλον. Να κοιτάξουμε λοιπόν πρώτα το βασικό που είναι το νερό. Όσον αφορά τη μελέτη που προσπαθεί να προωθήσει η ολλανδική εταιρεία για την κοινή διαχείριση του νερού, ο κος Δουλούμης είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε για κοινή διαχείριση σε ένα τομέα που μέχρι πρότινος λειτουργούσε καλά, δεν έγινε για το συμφέρον του παραγωγού αλλά για το συμφέρον αυτών που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Πιστεύει λοιπόν ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει προς την κοινή διαχείριση του νερού θα είναι χειρότερη για τον αγρότη.
Το καλοκαίρι πολλοί παραγωγοί προχώρησαν σε δεύτερες και σε τρίτες φυτεύσεις. Ωστόσο, από αυτές τις φυτεύσεις δεν μπήκαν χρήματα στην τσέπη του παραγωγού. Μπορεί οι τιμές να ήταν καλές αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή ήταν πολύ μικρή. Η σεζόν έχει αλλάξει πολύ και έτσι πια πάμε σε μαζικές φυτεύσεις στην τομάτα, ανέφερε ο κος Δουλούμης. Οι οκτωβριανές φυτέψεις είναι ταυτόχρονα καλές και κακές για τον παραγωγό. Είναι καλές γιατί προσφέρουν την ασφάλεια για μία πιο ομαλή χρονιά από εντομολογική άποψη αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι πως θα πάει η διάθεση. Θα πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθει η αγορά όταν δεν υπάρχουν καθόλου ντομάτες τώρα αλλά αρκετές ντομάτες το Γενάρη. Ο παραγωγός οδηγήθηκε από τις καταστάσεις στο να επιλέξει ποικιλίες που δεν έχουν σαν προτεραιότητα τη γεύση και αυτό δυστυχώς γυρίζει μπούμερανγκ αλλά ο παραγωγός δεν έχει επιλογή γιατί εκεί τον οδηγεί η αγορά. Ενώ όλοι θέλουν μία νόστιμη ντομάτα, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να την πληρώσει εάν την πετάξει γρήγορα. Εμείς παράγουμε τρόφιμα και όχι προϊόντα γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πια, υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι και οι συνέπειες βαρύνουν τον παραγωγό. Θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε ένα σύστημα το οποίο θα ανεβάσει όλο τον κύκλο της παραγωγής της Ιεράπετρας και θα την πάει εκεί που πραγματικά αξίζει. Τα τρόφιμα που έχουμε είναι φανταστικά στη γεύση και θα πρέπει να είναι καθαρά και να τα αναδείξουμε.
Αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την τάση της αγοράς, ο κος Δουλούμης μας ενημέρωσε ότι αυτό που βλέπει σε διάφορες αγορές του εξωτερικού είναι ότι αρχίζουν και μπαίνουν πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη και έτσι περιμένουμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά. Ελπίζει, ότι οι θερμοκηπιακές μονάδες της Ευρώπης οι οποίες δούλεψαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα φύγουν γρήγορα και θα αφήσουν χώρο για εμάς ώστε να πάει η εμπορία όπως προσπαθούμε να τη σχεδιάσουμε.
Στην ερώτηση της κας Τσαγκαράκη για το εάν πρέπει να προβληματίζονται οι αγρότες της περιοχής μας για τις μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες που φτιάχνονται στο εξωτερικό αλλά και για την προοπτική της αύξησης των στρεμμάτων στην χώρα μας μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τα 600.000 ευρώ, ο κος Δουλούμης απάντησε ότι αυτό το γεγονός θα πρέπει να προβληματίζει πάρα πολύ αυτούς που έχουν κάποια κεφάλαια και τους πλησιάζουν κάποιοι επενδυτές στην κεντρική Ελλάδα και ειδικά στον θεσσαλικό κάμπο και τους υπόσχονται ότι θα κερδίσουν πολλά χρήματα εάν βάλουν ένα ικανό κεφάλαιο σε αυτές τις επενδύσεις. Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν στην πράξη, σχολίασε ο κος Δουλούμης. Για να κάνεις ένα θερμοκήπιο παραγωγικό πρέπει να έχεις εμπειρία οπότε δεν έχουμε κάτι να φοβόμαστε από τις επενδύσεις στην Θεσσαλία. Στην περιοχή μας δεν έχουμε κρούσεις από μεγάλες εταιρίες καθώς δεν έχουμε τις απαραίτητες εκτάσεις. Αυτό από τη μία αυτό είναι καλό γιατί μας προστατεύει από απειλές, αλλά ταυτόχρονα, ο μικρός κλήρος δεν θα μας βοηθήσει ποτέ στο να γίνουμε επιχειρήσεις παρά μόνο εάν συνενωθούμε, με τον κ. Δουλούμη να πιστεύει ότι η ένωση θα έρθει κάποια στιγμή αναγκαστικά αφού δεν θα έχουμε άλλη επιλογή.
Όσον αφορά το θέμα των εργατών γης, ο κος Δουλούμης είπε ότι ενώ υπάρχουν κάποιοι δρόμοι μέσω εταιριών και έχουν έρθει αρκετοί εργάτες γης φέτος, όλοι είναι στην αβεβαιότητα καθώς δεν έχουμε δει στην πράξη πως θα λειτουργήσει όλο αυτό. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες εντοπίζεται στο να βρεθούν σπίτια για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι και στο κατά πόσο μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Ωστόσο, ο κος Δουλούμης πιστεύει ότι φέτος θα βγει η παραγωγή καθώς οι παραγωγοί έχουν προσαρμοστεί σε καλλιέργειες που δεν απαιτούν πολλά εργατικά. Οι φυτεύσεις της πιπεριάς είναι λιγότερες και έχουμε περισσότερες φυτεύσεις σε αγγούρι και ντομάτα.
Τέλος, ο κος Δουλούμης είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν όπως τα περίμενε, παρόλα αυτά παραμένει αισιόδοξος. Το ενδιαφέρον από τις αγορές φέτος είναι έντονο και ο η «Ανατολή» έχει κλείσει ήδη αρκετές συμφωνίες αλλά περιμένουν αυτές οι συμφωνίες να γίνουν χρήματα. Υπάρχουν οι παλιές συμφωνίες με την κεντρική Ευρώπη αλλά και νέες πιο δυναμικές συμφωνίες με τα Βαλκάνια ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ενδιαφέρον και από την Αγγλία. «Στο τέλος της όποιας εποχής περνάμε, δεν θα επιβιώσει ούτε η πιο μεγάλη ούτε η πιο πλούσια μονάδα, θα επιβιώσει αυτός που μπορεί και προσαρμόζεται», κατέληξε ο κος Δουλούμης.