Κηπευτικά Ιεράπετρας: Οι τάσεις της αγοράς και η εμπειρία των εκθέσεων από τον πρόεδρο του Α.Σ Ανατολή

11:36 π.μ. - Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024
11:03 π.μ. - Τρί, 26/36/2024
Image: Κηπευτικά Ιεράπετρας: Οι τάσεις της αγοράς και η εμπειρία των εκθέσεων από τον πρόεδρο του Α.Σ Ανατολή

Ο Γ. Καραλάκης, πρόεδρος Α.Σ. Ανατολή, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Γεραπετρίτικη Γη" δίνοντας μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα αγροτικά θέματα

Καταρχάς, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί στις εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικό και εξωτερικό μια διαφορετική τάση στην αγορά ως προς τις συσκευασίες των προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα, όλοι στρέφονται πλέον στις μικρότερες συσκευασίες μιας και οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ντοματίνια που πουλούνται σε ποσότητες 250 γραμμαρίων. Άλλη μια τάση αποτελεί η αντικατάσταση της πλαστικής συσκευασίας με χάρτινη για περιβαλλοντικούς λόγους. Ακόμη, υπάρχει τάση να εισάγονται φτηνότερα κηπευτικά από τρίτες χώρες όπως το Μαρόκο καθώς οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν οικονομικότερα προϊόντα. «Δυστυχώς η Ελλάδα παράγει πιο ακριβά προϊόντα καθώς το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα ακριβό.» Ακόμη, το Μαρόκο έχει στην διάθεσή του τεράστιες ποσότητες κηπευτικών και μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό έμπορο, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να το πετύχει ο Έλληνας παραγωγός. «Με άλλα λόγια, εμείς δεν διαθέτουμε μεγάλες ποσότητες κηπευτικών με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εξάγουμε σε χώρες που χρειάζονται έναν μεγάλο όγκο προϊόντων.» Άλλο ένα ζήτημα που έθιξε ο κ. Καραλάκης είναι οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες γίνονται οι εισαγωγές καθώς δεν τηρούνται οι κανονισμοί από τις τρίτες χώρες ενώ η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τους τηρεί. Η τελευταία τάση αφορά την στροφή των παραγωγών προς τα ανθεκτικά υβρίδια για να μπορούν τα φυτά να επιβιώσουν από τις ασθένειες, γι’ αυτό και οι εταιρείες εργάζονται πάνω στο ζήτημα αυτό.

Αναφορικά με την καστανή ρυτίδωση, η οποία είναι ο εφιάλτης των παραγωγών, ο κ. Καραλάκης επισήμανε πως εκτός από το φυτό επηρεάζεται και ο ίδιος ο καρπός, επομένως κρίνεται ακατάλληλο. Η επιστήμη όμως δεν μένει στάσιμη και σύντομα θα βγει το κατάλληλο υβρίδιο που θα είναι ανθεκτικό σε αυτήν την ίωση. Ήδη γίνονται πολλές δοκιμές για να βρεθεί το υβρίδιο που θα προσφέρει άριστη ποιότητα, γεύση και διατηρησιμότητα. Ειδικά το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που αυξάνονται οι ιώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι παραγωγοί να έχουν ποιοτικά προϊόντα. Γι’ αυτό οι παραγωγοί είναι πολύ προσεχτικοί ως προς τις καλλιέργειες που επιλέγουν ώστε να μην υποφέρουν από τόσες ασθένειες. Τέλος, υπάρχει ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί ένα υβρίδιο το οποίο θα είναι ανθεκτικό σε όλες τις ιώσεις και έτσι θα μπορεί ο παραγωγός να έχει ποιοτικά κηπευτικά όλον τον χρόνο.

hxonews

Ο κ. Καραλάκης μας έδωσε μια εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί στην παρούσα φάση της καλλιεργητικής περιόδου. Αναλυτικότερα, προς το παρόν βρισκόμαστε στην μέση της χειμωνιάτικης καλλιέργειας. Οι ποσότητες των προϊόντων είναι ικανοποιητικές. Πιο συγκεκριμένα, το αγγούρι βρίσκεται προς το τέλος της παραγωγής ενώ οι ντομάτες επαρκούν για την αγορά. Τώρα ο παραγωγός βρίσκεται στην δεύτερη καλλιέργεια και φαίνεται πως υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στο βελανίδι, στο αγγούρι μακρύ και κοντό και στην ντομάτα.

Ευτυχώς ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή, τονίζει ο κ. Καραλάκης. Οι χώρες στις οποίες εξάγουμε είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ρουμανία. Αποτελεί συχνό φαινόμενο να πηγαίνουν οι προαναφερθείσες χώρες στην Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης για να εφοδιαστούν. «Αν έπρεπε να απορροφηθούν όλα τα προϊόντα από την εσωτερική αγορά, θα επικρατούσε οικονομική δυσχέρεια.» Τα κηπευτικά τα οποία δεν προορίζονται για εξαγωγή πουλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με την διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι, ο ίδιος απάντησε πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συντελούν στην διαμόρφωση της τελικής τιμής. Κάποιοι από αυτούς αφορούν την διαδικασία της συσκευασίας, την μεταφορά και το ΦΠΑ. Ακόμη, όταν υπάρχουν πολλοί μεσάζοντες η τιμή διαμορφώνεται ακόμα υψηλότερα.

Απαραίτητο αγαθό για να υπάρχει κάθε είδους κηπευτικό είναι το νερό. Πέρυσι υπήρχαν διαθέσιμα 13 εκατ. κυβικά νερού ενώ φέτος μόνο 9 εκατ. «Η διαφορά είναι εμφανής και γι’ αυτό συμβουλεύουμε τους παραγωγούς να τηρούν τους κανονισμούς για την ποσότητα του νερού που δικαιούνται.» Η ποσότητα που δικαιούται ο κάθε παραγωγός αγγίζει τα 700 κυβικά νερό από 1η Ιανουαρίου έως 31η Δεκεμβρίου. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν περισσότερα έργα ύδρευσης και άρδευσης στην περιοχή μας ώστε να μπορούν να ποτίζονται οι καλλιέργειες όπως πρέπει.