Ο Μ. Αγιαννιωτάκης στη "Γεραπετρίτικη Γη" για λάδι και κηπευτικά
Ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης, γεωπόνος και πρόεδρος του Β’ ελαιουργικού συνεταιρισμού, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Ηχώ 99,8
Ο κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης, γεωπόνος και πρόεδρος του Β’ ελαιουργικού συνεταιρισμού, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Ηχώ 99,8 και μίλησε στην εκπομπή "Γεραπετρίτικη Γη" σχετικά με την πορεία του ελαιόλαδου και των κηπευτικών.
Ξεκινώντας από την ελιά, τόνισε πως οι καρποί χρειάζονται το κατάλληλο νερό και κρύο προκειμένου να «δώσουν» την κατάλληλη ποσότητα λαδιού στον παραγωγό. Δυστυχώς η προηγούμενη χρονιά δεν είχε αυτές τις δυο προϋποθέσεις και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ζήσαμε φέτος, δηλαδή ελάχιστη ποσότητα ελαιόλαδου σε πολύ υψηλή τιμή. Ο κ. Αγιαννιωτάκης τόνισε πως μάλλον και η επόμενη χρονιά θα κυλήσει στα ίδια επίπεδα με την φετινή και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί είναι να αρχίσουν να ποτίζουν. «Δυστυχώς η διαφορά θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας επηρεάζουν τα δέντρα σε πολύ μεγάλο βαθμό.»
Σε ερώτηση σχετικά με την ποιότητα του λαδιού, ο κ. Αγιαννιωτάκης απάντησε πως δεν ήταν όπως θα έπρεπε καθώς το λάδι ήταν πολύ «βαρύ» επειδή ο καρπός είχε «χτυπηθεί» από τον δάκο. Επιπλέον, η ζημιά στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ μιας και φέτος οι παραγωγοί έβγαλαν 600-700 τόνους λιγότερο από τις προηγούμενες χρονιές. Συνεχίζοντας, ο κ. Αγιαννιωτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με το γεγονός ότι πλέον αρχίζουν να παράγουν λάδι και οι τρίτες χώρες, πράγμα το οποίο ίσως να προκαλέσει πρόβλημα στην ελληνική παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, το Μαρόκο και η Τυνησία έχουν τεράστιες εκτάσεις γης στην κατοχή τους και διαθέτουν μια κεντρική πολιτική, η οποία λειτουργεί προς όφελός τους.
Σχετικά με την εικόνα των κηπευτικών, ο κ. Αγιαννιωτάκης υπογράμμισε πως η παραγωγή της ντομάτας άρχισε πολύ αισιόδοξα αλλά στην συνέχεια η τιμή της έπεσε κατακόρυφα εξαιτίας των εισαγωγών. «Το Μαρόκο διαθέτει πολλά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και το κόστος των εργατικών χεριών είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να πωλείται η ντομάτα σε πολύ χαμηλές τιμές.»
Σε ερώτηση αναφορικά με την καστανή ρυτίδωση, ο ίδιος τόνισε πως ακόμα συλλέγονται πληροφορίες γι’ αυτήν την ασθένεια καθώς τα συμπτώματα ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Επιπροσθέτως, συμβουλεύει τους παραγωγούς να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την ίωση αυτή που ταλανίζει την παραγωγή της ντομάτας. Σύμμαχος των παραγωγών είναι τα υβρίδια τα οποία έχουν ανοχή σε αρκετές ασθένειες.
Κλείνοντας, ο κ. Αγιαννιωτάκης τόνισε πως οι παραγωγοί βρίσκονται στην δεύτερη καλλιέργεια και πλέον υπάρχει αυξημένη προτίμηση για την παραγωγή ντομάτας και βελανιδιών.