Δουλούμης: Να μας προβληματίσει η αυξημένη παραγωγή κηπευτικών σε τρίτες χώρες
Ο κ. Φώντας Δουλούμης, μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ. Ανατολή, μιλώντας στην εκπομπή του Ηχώ 99,8 αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν το αγροτικό επάγγελμα
Το κυριότερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Δουλούμη δεν είναι οι ιώσεις η ο ζεστός καιρός αλλά η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την οποία γίνονται οι κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κηπευτικά θα έρχονται ευκολότερα και συχνότερα από τρίτες χώρες αφού στις χώρες αυτές επενδύονται μεγάλα κεφάλαια μιας και έχουν στην διάθεσή τους τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης και συνήθως κρύβονται μεγάλες εταιρείες πίσω από την διαχείριση αυτών των εκτάσεων. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί η Ελλάδα να τις ανταγωνιστεί καθώς ο αριθμός των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπάρχει εδώ, απέχει παρασάγγας από αυτόν των τρίτων χωρών. «Η μόνη λύση είναι να συγκεντρώνουμε την παραγωγή μας ώστε να μπορούμε να προμηθεύουμε τις αγορές με ποιοτικά και γευστικά προϊόντα . Μόνο αν ενωθούν οι δυνάμεις των αγροτών θα μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τις τρίτες χώρες.»
Ένα ακόμη θέμα που δεν περνάει απαρατήρητο είναι πως τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα της Τουρκίας και της Αφρικής δεν ανταποκρίνονται στους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο όταν πρόκειται να εισαχθούν κηπευτικά από αυτές τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε ως αγρότες είναι να έχουμε άριστα προϊόντα ως προς την ποιότητα και την γεύση. Μια άλλη ιδέα είναι να συμμετάσχουμε σε όσο περισσότερους διαγωνισμούς γεύσης είναι εφικτό ώστε να διαφημιστούμε.»
Ακόμη, ως προς την παραγωγή του αγγουριού ο ίδιος είπε πως τον Φεβρουάριο δεν υπήρξε ούτε η κατάλληλη ποιότητα αλλά ούτε και η επιθυμητή ποσότητα εξαιτίας της καλοκαιρίας του Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου. Ωστόσο οι τιμές τους ήταν ικανοποιητικές. «Κανονικά από 15 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου υπάρχει ένα κενό στην παραγωγή της Ισπανίας και αυτό το διάστημα είναι η ευκαιρία της Ελλάδα για να πουλήσει αγγούρια σε πολύ καλές τιμές, όμως φέτος η Ισπανία φύτεψε πιο αργά επομένως δεν υπήρχε αυτό το κενό στην παραγωγή.»