Μεταλλαγμένα τρόφιμα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε από τον Π. Σαρρή
Ο κ. Σαρρής, καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ΙΤΕ, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Γεραπετρίτικη Γη" και μας πληροφόρησε για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
Η πρώτη γενετική τροποποιημένη καλλιέργεια έχει τις απαρχές της στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με αρχές δεκαετίας 1990 και αφορούσε μια ποικιλία από παπάγιες στην Χαβάη (Rainbow papaya). Η συγκεκριμένη παπάγια ήταν ανθεκτική σε έναν ιό που είχε καταστρέψει την παραγωγή παπάγιας σε εκείνη την περιοχή. Από τότε και μετά καλλιεργείται με αυτόν τον τρόπο.
Η γενετική τροποποίηση συνδέεται με την μεταφορά του γενετικού υλικού από έναν οργανισμό σε έναν άλλο. Όμως για να γίνει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει ένα όφελος. «Δυστυχώς υπάρχουν πολλά παραδείγματα κακής χρήσης αυτής της τεχνολογίας.» Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτά ανθεκτικά σε παρασιτοκτόνα με αποτέλεσμα οι αγρότες να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα χημικά, αφού πλέον τα φυτά τους είναι ανθεκτικά και δεν κινδυνεύουν να “πεθάνουν” από τα παρασιτοκτόνα, ανέφερε ο κ. Σαρρής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σωστή χρήση της τεχνολογίας είναι το μυστικό για την εξέλιξη του ανθρώπου. Ο κ. Σαρρής τόνισε πως τα επόμενα 30 χρόνια ο άνθρωπος πρέπει να παράξει όσα τρόφιμα παρήγαγε τα τελευταία 10.000 χρόνια για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού. Αυτό ομολογουμένως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα καλλιεργούνται σε πάνω από 15 χώρες του πλανήτη. Ωστόσο αυτή την στιγμή ούτε κυκλοφορεί ούτε καλλιεργείται τρόφιμο από γενετικά τροποποιημένο οργανισμό στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πολύ δύσκολα εγκρίσεις σε νέα προϊόντα τα οποία είναι τροποποιημένα ακόμα και όταν αφορούν την φυτοπροστασία καθώς έχει θέσει πολύ αυστηρούς κανόνες.«Η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορούσε να επιτρέψει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών όσο ήταν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό και μόλις αποχώρησε το επέτρεψε.»
Ο κ. Σαρρής έκανε γνωστό πως η επιστημονική κοινότητα έχει υπογράψει αίτηση προκειμένου να μην υπόκεινται στην ίδια νομοθεσία οι οργανισμοί στους οποίους απενεργοποιούνται ορισμένα γονίδια με αυτούς που μεταφέρουν γονίδια από έναν οργανισμό σε έναν άλλο. Η γενετική τροποποίηση δεν αφορά μόνο την μεταφορά γενετικού υλικού από έναν οργανισμό σε έναν άλλο αλλά και την απενεργοποίηση ορισμένων γονιδίων π.χ. για να κρατήσει ένα προϊόν περισσότερες μέρες χωρίς να χαλάσει.
Σε άλλον ένα κλάδο που συνεισφέρουν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι ο κλάδος της υγείας και συγκεκριμένα σε φάρμακα απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου. Με άλλα λόγια, η ινσουλίνη, ένα φάρμακο απαραίτητο για τους διαβητικούς, φτιάχνεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όλου του πλανήτη. «Επομένως, η γενετική τροποποίηση αποτελεί ένα εκπληκτικό εργαλείο για την ανθρωπότητα.»
Κλείνοντας, ο κ. Σαρρής ανακοίνωσε πως φέτος το 6ο παγκόσμιο συνέδριο ελαιολάδου θα γίνει στην Κρήτη από 1 έως 4 Δεκεμβρίου 2024.