Α. Μίχου: Mε «διαβατήριο» η διακίνηση πιπεριών και μελιτζάνας - Όλα τα βήματα για την απόκτησή του
Η Α. Μίχου, Προϊστάμενη στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας, φιλοξενήθηκε στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 "Γεραπετρίτικη Γη"
Για τα νέα μέτρα κατά του εντόμου καραντίνας μίλησε στον Ηχώ 99,8 η κ. Μίχου, Προϊστάμενη στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας. Είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή του κανονισμού της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με το έντομo frugiperda. Θα πρέπει να οριοθετηθούν ζώνες αυξημένου ελέγχου και η Κρήτη αποτελεί μια από τις ζώνες αυτές, ανέφερε. «Είναι γεγονός πως όσο περισσότερα κρούσματα βρίσκονται, θα οριοθετούνται και άλλες ζώνες.» Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχει θεσμοθετηθεί το μέτρο.
Μόλις οριστούν οι ζώνες, ό,τι παράγεται από πιπεριά, μελιτζάνα, καλαμπόκι, χρυσάνθεμο, γαρύφαλλο και πελαργόνιο θα πρέπει να έχει μαζί του το φυτογειονομικό διαβατήριο για να «ταξιδέψει» εκτός Κρήτης. Με άλλα λόγια, το φυτογειονομικό διαβατήριο θα διαβεβαιώνει τον παραλήπτη του προϊόντος ότι το προϊόν που κρατά στα χέρια του είναι απαλλαγμένο από το παθογόνο.
Η πρώτη ενέργεια των αγροτών είναι να εγγραφούν στο φυτογειονομικό μητρώο, κάτι που είναι υποχρεωτικό και επείγει. Αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν διαβατήριο είναι οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι διακινητές. «Ακόμη, όποιος σκοπεύει να διακινήσει προϊόντα εκτός ζώνης θα πρέπει να έχει κάνει πρώτα αίτηση στην υπηρεσία. Αυτή η διαδικασία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να γίνει πιο εύκολη για όλους. Γίνεται μια προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα φύγει το έντομο εκτός Κρήτης.»
Ο φυτογειονομικός υπεύθυνος βεβαιώνει αν υπάρχουν ή όχι κρούσματα από το έντομο καραντίνας. Στο κομμάτι της συσκευασίας θα πρέπει να γίνεται καθημερινός έλεγχος ενώ στο χωράφι ανά τακτά διαστήματα. Τον φυτογειονομικό υπεύθυνο τον ορίζει ο παραγωγός και μπορεί να είναι ο γεωπόνος. Στο κομμάτι της διακίνησης θα πρέπει να γίνεται καθημερινός έλεγχος στα φορτία. Επιπλέον, οι διακινητές θα πρέπει να είναι σε θέση να πουν από ποιο παραγωγό βρέθηκαν προϊόντα με παθογόνο.
Στην περίπτωση που βρεθεί κρούσμα από το έντομο, το φορτίο επιστρέφεται και καταστρέφεται, αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Μίχου. Κλείνοντας, μας πληροφορεί πως το μέτρο πρόκειται να κρατήσει για 2 χρόνια εκτός απροόπτου.
Η ενημέρωση της Περιφέρεια Κρήτης λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη
Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥΠΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει:
Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.
Για την υλοποίηση των παραπάνω,, καλούνται οι υπόχρεοι να στείλουν άμεσα συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: ·
ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στο fytoprostasia@crete.gov.gr (τηλ. επικ. 2813407921 -920) ·
ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ στα agrotiki.cha@crete.gov.gr, malandraki@crete.gov.gr, (τηλ. επικ. 2821346543-41-42-40) ·
ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ στο karataraki@crete.gov.gr, a.mihou@crete.gov.gr (τηλ. επικ. 2841340508, 2842341310 ·
ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ στο daok_reth@crete.gov.gr (τηλ. επικ 2831343805, 2831343822)
ή να τις καταθέσουν στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑΚ/ΔΑΑ) ή τα Τοπικά γραφεία τους (εφόσον υπάρχουν).
Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.
Διευκρινίζεται ότι:
· Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
· Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
· Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://politis.crete.gov.gr/detail.php?a=286