6οι Oρεινοί αγώνες Νότιας Δίκτης

7:43 π.μ. - Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017
07:09 π.μ. - Δευ, 11/43/2017
Image: 6οι Oρεινοί αγώνες Νότιας Δίκτης

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017  διοργανώνονται για 6η συνεχόμενη χρονιά ο ορεινός αγώνας τρεξίματος 21,5 χλμ θετικής/αρνητικής υψομ. ±1400 μ  και ο ορεινός αγώνας των 7 χλμ  θετικής/αρνητικής υψομ. ±370 μ   στις νότιες παρυφές των βουνών της Δίκτης (Λασιθιώτικα Βουνά) και συγκεκριμένα στον Αμιρά Βιάννου , Οροπέδιο Ομαλού και την Κάτω Σύμη. 
 
Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνει και πάλι φέτος από το πανεπαρχιακό μνημείο Αμιρά Βιάννου Ηρακλείου (κυκλική διαδρομή).
 
Τους αγώνες συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις Ιεραπύτνης και Σητείας και η «Οικοσύν» (Περιβαλλοντική- Πολιτιστική – Οικολογική Ένωση Νότιας Δίκτης .
Τόσο οι αθλητές όσο και οι επισκέπτες – συνοδοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της λεγόμενης ανεξερεύνητης Κρήτης. Η διαδρομή περιλαμβάνει  πανέμορφα κομμάτια σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια σπάνιας ομορφιάς μέσα στα δάση της περιοχής, το οροπέδιο του Ομαλού, έτσι ώστε να καθιστούν το αγώνα σε ένα από τους ωραιότερους στην κατηγορία του. 
Οι αγώνες που θα αρχίσουν στις 10:30  είναι αφιερωμένοι στην μνήμη των αγωνιστών και των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης και έχουν στόχο την ανάδειξη του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
 
Δείτε λεπτομέρειες και κάντε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ μέσα από το site των αγώνων : https://mytrailrun.wixsite.com/ndikti
 
Ο αγώνας που αγαπήθηκε στηρίχτηκε και εξελέγη μέσα από την ψηφοφορία της ιστοσελίδας advendure ο καλύτερος αγώνας trail για το 2014.
 
Αλλαγή στην διαδρομή του αγώνα : Φέτος τροποποιήθηκε κατά ένα μέρος η διαδρομή των 21 χλμ με σκοπό να συμπεριληφθούν απίστευτα και απερίγραπτης  ομορφιάς μονοπάτια. Αφαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα δασικών δρόμων και αντικαταστάθηκαν από παλιά μονοπάτια τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί πολλές δεκαετίες . Ο αγώνας με αυτές τις τροποποιήσεις γίνεται  ένας  από τους συναρπαστικότερους και ομορφότερους αγώνες βουνού  με εναλλαγές στο ανάγλυφο του τοπίου .Με απόλυτο ορεινό «πρόσωπο» και χαρακτήρα  και μοναδικά ανεβοκατεβάσματα , δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ένας από τους αυθεντικότερους ορεινούς αγώνες . Ο αγώνας των 21+ χλμ πληροί τα κριτήρια για συμμετοχή στον Olympus Marathon 2018.  Κανένας λάτρης του ορεινού τρεξίματος και όχι μόνο δεν θα πρέπει να απουσιάζει εκείνη την μέρα από την γραμμή εκκίνησης . Το υψομετρικό αυξάνεται κατά +300 μέτρα επιπλέον μέτρα με συνεχόμενα ανεβοκατεβάσματα αυξάνοντας ελαφρά το βαθμό δυσκολίας αλλά και την πρόκληση να τρέξεις και να ζήσεις αυτή την μαγευτική διαδρομή!
Επίσης αλλάζει και ο περυσινός  αγώνα των 6 χλμ με ένα πιο συναρπαστικό ορεινό αγώνα της τάξεως των 7 χλμ 
 
Επίσης θα πραγματοποιηθεί αγώνας 1000 μέτρων  για παιδιά Δημοτικού .
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις  θα κλείσουν την Παρασκευή  24 Νοεμβρίου 2017.
Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης :  Κυριακή 26-11-2017:  10:30 π.μ.
Εκκίνηση / Τερματισμός: Μνημείο Πεσόντων Αμιρά  Βιάννου Ηρακλείου
Συνολικό μήκος : 21.5 χλμ
Θετική υψομετρική (συνολική ανάβαση) – Αρνητική υψομετρική (συνολική κατάβαση)  : ±1400 μ. 
Ελάχιστο υψόμετρο : 700 μ (Αμιράς) Μέγιστο υψόμετρο : 1405 μ (6o χλμ)
Σταθμοί τροφοδοσίας : 6
Ποιότητα πεδίου : Μονοπάτι 16 χλμ , Δασικοί χωματόδρομοι  3,5  χλμ , Άσφαλτος 2 χλμ
Αγώνας 7 χλμ
Ημερομηνία και  ώρα εκκίνησης : Κυριακή 26-11-2017     10:30π.μ.
Διαδρομή : Κυκλική.    Εκκίνηση / Τερματισμός: Μνημείο Πεσόντων Αμιρά  Βιάννου Ηρακλείου
Συνολικό μήκος διαδρομής: 7 χλμ θετική υψομετρική (συν. ανάβαση)/Αρνητική υψομετρική (συν. κατάβαση): ± 370 μΣταθμοί τροφοδοσίας : 1 (νερά ,ισοτονικά)
 
Διαδικασία εγγραφής – Συμμετοχή

 
Κάνετε την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής μέσα από το site των αγώνων: https://mytrailrun.wixsite.com/ndikti  αφού συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία της φόρμας με τον αστερίσκο και αποδεχτείτε του όρους που περιλαμβάνονται.
Το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ για τον αγώνα των 21 χλμ και  5 ευρώ για τον αγώνα των 7 χλμ 
H παραλαβή του αριθμού συμμετοχής και η πληρωμή θα γίνει στην γραμματεία του αγώνα στο χώρο εκκίνησης , λίγο πριν την εκκίνηση.
Ηλεκτρονική χρονομέτρηση 
 Θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική χρονομέτρηση και στους δύο αγώνες . 
Κατηγορίες – Έπαθλα - Μετάλλια
ΑΓΩΝΑΣ 21 χλμ
α) Γενικής ανδρών
β) Γενικής Γυναικών
γ) Ανδρών 18-39
δ) Γυναικών 18-39
ε) Βετεράνων ανδρών 40-49
ζ) Βετεράνων γυναικών 40-49
7) Βετεράνων ανδρών 50-59
8 ) Βετεράνων γυναικών 50 άνω
9) Βετεράνων ανδρών 60 άνω
 
Όλοι οι συμμετέχοντες  θα λάβουν  Tεχνικό T-Shirt και βαρύτιμο μετάλλιο .
 
ΑΓΩΝΑΣ 7 χλμ
1) Ανδρών γενικής
2) Γυναικών Γενικής
Όλοι οι συμμετέχοντες  θα λάβουν   Τ-Shirt και  βαρύτιμο μετάλλιο

Η Απονομή των επάθλων θα γίνει στις 14:30
 
Το μετάλλιο του αγώνα
 
Από τα βάθη της ιστορίας έρχεται το αναμνηστικό μετάλλιο του  Ορεινού Αγώνα Νότιας Δίκτης.Με έκπληξη και μεγάλη συγκίνηση μας έγινε γνωστό ότι στην Σύμη Βιάννου πριν 3600 χρόνια περίπου διεξάγονταν αγώνες δρόμου και αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτό δηλώνεται από χρυσό δακτυλίδι που βρέθηκε στο Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται στην Κάτω Σύμη Βιάννου. 
 
Αυτή η συμπτωματική συγκυρία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτη και έτσι αποφασίστηκε το παραπάνω εύρημα να αποτελέσει το μετάλλιο το οποίο θα κατασκευαστεί σε μήτρα . Το αναμνηστικό αυτό μετάλλιο που δίδεται από το 2014 σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί και φέτος σε όλους αθλητές.
 
Η ανακάλυψη του ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός δεδομένου ότι τέτοιο αντικείμενο δεν έχει βρεθεί ποτέ σε ένα Μινωικό τόπο λατρείας. Ανακαλύφθηκε το 2000. Χρονολογείται περί το 1600-1450  Π.Χ. Ο δρομέας , η κεντρική ανδρική μορφή παριστάνεται σε βιαστική κίνηση , με το κεφάλι του να γέρνει πίσω . Η δεύτερη ανδρική μορφή συμβολίζει την συμμετοχή ενός θνητού σε θυσία , με το δεμένο γύρω από τη μέση του δερμάτινο περίζωμα. 
 
Το δακτυλίδι εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Εθελοντές-Υποστηρικτές
Τους αγώνες υποστηρίζουν το ΣΩΜΑ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΕΔΙΚ)
 
Πως θα έρθετε
 
Λεωφορείο οργάνωσης : Για την μεταφορά επίσης των αθλητών θα υπάρχει λεωφορείο που θα διαθέσει η οργάνωση του αγώνα (χορηγία της Cretan Holidays!)  από Ηράκλειο προς Αμιρά και αντίστροφα.  Το λεωφορείο θα αναχωρήσει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου από το Άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας  Ηρακλείου στις 8:00 πμ. και θα επιστρέψει στο Ηράκλειο αργά το απόγευμα . Η μεταφορά θα είναι δωρεάν. 
 
Διαμονή
 
Για την διαμονή υπάρχουν διαθέσιμοι παραδοσιακοί ξενώνες στην Κάτω Σύμη  , με ειδικές τιμές για τους συμμετέχοντες.
Γεύμα
 
Μετά το τέλος των εκδηλώσεων όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να γευματίσουν στην Κάτω Σύμη στην Ταβέρνα Αφροδίτη . Ευχαριστούμε τον Κο Μπάμπη Συγγελάκη και την ταβέρνα Αφροδίτη για την προσφορά του παραδοσιακού φαγητού .
Η ταβέρνα Αφροδίτη βρίσκεται στην Κάτω Σύμη και απέχει 7 χλμ από το σημείο εκκίνησης (Ηρώο Αμιρά)
 
Νίκος Φερετζάκης 
(Τεχνικός Υπεύθυνος Αγώνα) e–mail : mytrailrun@gmail.com