Κορωνοϊός: Πού «πέφτουν» οι μάσκες από 1η Ιουνίου
Καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022
Καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ωστόσο, η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας, όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός.
Μιλώντας για τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο υπουργός ανέφερε ότι η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα, αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.
Όσον αφορά στις δομές εκπαίδευσης, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η επιτροπή θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα για το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί, αφού μελετήσει όλα τα δεδομένα.
Ο κ. Πλεύρης έκανε ξεκάθαρο ότι η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σημαίνει ότι δε θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα, θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.
«Μιλάμε για αναστολή»
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως δε μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή, καθώς έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο, ενώ εξήγησε πως η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και, όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες, δεν μπορεί να ανατραπεί.
«Επειδή θεωρούμε ότι η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού, θέλουμε να ακούσουμε την εισήγηση και να μείνει η μάσκα εκεί που είναι απαραίτητη. Η φιλοσοφία μας είναι να πάμε σε χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μόνο εκεί που είναι απαραίτητη», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τις μάσκες στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης είχε πει πως βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την κ. Κεραμέως και πως θα υπάρξει πρωτόκολλο ασφαλείας και για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όχι τόσο για επιδημιολογικούς λόγους, όσο για το να μην ασθενήσουν άτομα-υποψήφιοι τις ημέρες που δίνουν εξετάσεις.
Προειδοποιήσεις
Ο κόσμος δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μια νέα απειλή πανδημίας απ’ ό,τι ήταν όταν εμφανίστηκε ο κορωνοϊός το 2019 και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σε χειρότερη κατάσταση, δεδομένων των οικονομικών επιπτώσεων, σύμφωνα με ομάδα που συστήθηκε για την αξιολόγηση της παγκόσμιας απάντησης απέναντι στην πανδημία.
«Η έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις, όπως η χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι διεθνείς υγειονομικές ρυθμίσεις, σημαίνει ότι ο κόσμος είναι περισσότερο ευάλωτος από ποτέ», ανέφερε στην έκθεσή της η Ανεξάρτητη Ομάδα για την Πανδημική Ετοιμότητα και Απόκριση (Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response).
Οι συντάκτες της έκθεσης, με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ, και την πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, αναγνώρισαν κάποια πρόοδο, αλλά είπαν ότι η διαδικασία κινείται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.
Η χθεσινή έκθεση από ένα φορέα που συστήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έρχεται ενόψει της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας την επόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, το ετήσιο φόρουμ του ΠΟΥ, όπου λαμβάνονται αποφάσεις και όπου αναμένονται να συζητηθούν ορισμένα από τα θέματα που εγείρονται.
Ενώ ο φορέας αυτός χαιρέτισε κάποια βήματα προόδου, όπως τις κινήσεις να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο ασφάλειας για την παγκόσμια υγεία εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποίησε ότι το ενδιαφέρον διεθνώς μειώνεται και ότι τα χρόνια που θα χρειαστούν για να θεσπιστούν άλλα εργαλεία είναι πολύ μεγάλο διάστημα.
neakriti.gr