5ος Μαραθώνιος Κρήτης 2020: Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διοργάνωση

10:11 π.μ. - Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019
10:12 π.μ. - Τρί, 24/11/2019
Image: 5ος Μαραθώνιος Κρήτης 2020: Άρχισαν οι προετοιμασίες για τη μεγάλη διοργάνωση

Η ιδέα και η εξέλιξη του Μαραθωνίου Κρήτης σταθερά σε ανοδική πορεία

Πολυδιάσταστος και αφιερωμένος όπως κάθε χρόνο στη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, ο 5ος Μαραθώνιος Κρήτης που θα διεξαχθεί στα Χανιά στις 12 Απριλίου φιλοδοξεί να αποτελέσει το κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για το νησί.

Στην επίσημη παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης χθες επισημάνθηκε ότι πέρα από το αθλητικό κομμάτι, οι διοργανωτές επενδύουν στο ρόλο του Μαραθωνίου στην ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού και του τουρισμού της Κρήτης.

«Σκοπός της διοργάνωσης είναι ο μαραθώνιος να αποτελέσει ένα αθλητικό γεγονός μαζικής συμμετοχής με πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές προεκτάσεις για το νησί της Κρήτης και την πόλη των Χανίων» τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Μιχάλης Παπαδάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Χανίων.

Για μια δράση που έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες ανάδειξης του δυτικότερου νομού της Κρήτης ως προορισμού, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής. «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μια συνολική αναγνώριση και μια διάθεση προσφοράς από όλους τους φορείς του τόπου για να καταφέρουμε να αναδεικνύουμε το αθλητικό, το κοινωνικό αλλά και το αναπτυξιακό πρόσωπο της διοργάνωσης» επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Στο πλαίσιο του 5ου μαραθωνίου Κρήτης, σύμφωνα με το neakriti.gr,  προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις με σημαντικότερες τη λαμπαδηδρομία από την Κίσσαμο στον Αποκόρωνα κι από εκεί στο κέντρο των Χανίων καθώς και την εκδήλωση κοπής του κότινου από την αρχαία ελιά των Βουβών για τη στέψη του πρώτου μαραθωνοδρόμου. Σε ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης οι διοργανωτές του Μαραθωνίου Κρήτης διέθεσαν φέτος το ποσό των 2000 ευρώ στο παράρτημα Χανίων της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.

Κύριος διοργανωτής του Μαραθωνίου Κρήτης είναι ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Χανίων με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισσάμου, Κανδάνου & Σελίνου, Σφακίων, την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, το Ε.Β.Ε. Χανίων, τις Διευθύνσεις Α’βάθμιας & Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, των Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και την Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Κρήτης. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Μαζικού Λαϊκού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων.

Η ιδέα και η εξέλιξη του Μαραθωνίου Κρήτης σταθερά σε ανοδική πορεία

Στα τέλη του 2015 μια παρέα του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Χανίων είχε την έμπνευση να διοργανωθεί στην Κρήτη ένας Μαραθώνιος που θα ήταν αφιερωμένος στην μνήμη του μεγάλου ιεράρχη και ανθρωπιστή, μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη. Στόχος ήταν ο μαραθώνιος αυτός να έχει διεθνείς προδιαγραφές ,να είναι μαζικός , κοινωνικός και ανταγωνιστικός. Αυτό το όραμα πρακτικά θα ήταν σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί ,αν δεν υπήρχε η συναίνεση, η ηθική και υλική υποστήριξη από όλους τους θεσμικούς φορείς του τόπου, τους εθελοντές και την επιχειρηματική κοινότητα.

Ο 1ος Μαραθώνιος Κρήτης συμπεριλάμβανε Μαραθώνιο δρόμο, αγώνα δρόμου 10χλμ., αγώνα δρόμου 5χλμ. (δυναμικό βάδισμα και για μαθητές Γυμνασίων–Λυκείων) και αγώνα δρόμου για όλους 2,5χλμ, (δυναμικό βάδισμα και για μαθητές Δημοτικών Σχολείων) το οποίο ισχύει ως και σήμερα. Παράλληλα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η συμμετοχική Μαραθώνια Ποδηλατοδρομία.

Ο 2ος Μαραθώνιος Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου 2017, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών , αθλητών δρομέων από την Κρήτη, την Αττική καθώς και από την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Οι συμμετοχές έφτασαν τα 3.500 άτομα.

Ο 3ος Μαραθώνιος Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2018 και εντάχθηκε στο διεθνές καλεντάρι της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS) www.aimsworldrunning.org .Ο ΕΟΤ επίσης συμπεριέλαβε το 2018 στις δράσεις του και συγκεκριμένα στις «Τρέχουσες Εκδηλώσεις» του www.visitgreece.gr στην ελληνική και αγγλική έκδοση, τον Μαραθώνιο Κρήτης.

Ο 4ος Μαραθώνιος Κρήτης διεξήχθη στις 21 Απριλίου 2019 και βρίσκεται από τότε σε ¨Πράσινη Αποστολή¨ με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της Περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και την συμμετοχή τους σε δράσεις που αφορούν την προστασία και τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Κρήτης. Για κάθε δρομέα, συμμετέχοντα εθελοντή, ένα δέντρο φυτεύεται σε περιοχή η οποία έχει υποστεί περιβαλλοντικές αλλοιώσεις.