534 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα Ιουνίου

2:08 μ.μ. - Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Τετ, 01/08/2020
Image: 534 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα Ιουνίου

Ποιοι το δικαιούνται - η διαδικασία

Ξεκινά από σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου η υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζομένων σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ που αφορά στον μήνα Ιούνιο. Οι εποχικοί εργαζόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις με νέο ειδικό έντυπο στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ και την διευκρινιστική εγκύκλιο, υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλουν οι εποχικοί εργαζόμενοι είτε επαναπροσλήφθησαν είτε όχι, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης. Οι εργαζόμενοι έχουν προθεσμία μια εβδομάδα προκειμένου να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους.

 Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί και τίθενται από τον εργοδότη σε αναστολή σύμβασης μπορούν να υποβάλλουν έως και την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου τις υπεύθυνες δηλώσεις τους στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr με την απαραίτητη προϋπόθεση να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο εργοδότης να έχει υποβάλλει πρώτα την δική του δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι που δεν έχουν επαναπροσληφθεί, επειδή το εποχικό ξενοδοχείο – κατάλυμα δεν έχει επαναλειτουργήσει ακόμη ή επειδή δεν θα επαναλειτουργήσει καθόλου φέτος έχουν περιθώριο έως και την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου ώστε να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.

Στην πλατφόρμα από σήμερα υποβάλλουν αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις τρεις κατηγορίες εποχικών εργαζομένων:

- οι εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί στο εποχικό ξενοδοχείο ή στο τουριστικό λεωφορείο κι εφόσον ο εργοδότης τους έθεσε σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας,

- οι εργαζόμενοι που είχαν απασχοληθεί το 2019 σε εποχική ξενοδοχειακή επιχείρηση και δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί καθώς η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή επιχείρηση δεν έχει ακόμη επαναλειτουργήσει. Οι συγκεκριμένοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση μονομερώς (χωρίς να απαιτείται δήλωση εργοδότη) για να λάβουν την ειδική αποζημίωση για τον Ιούνιο είτε για όλο το μήνα ή για την περίοδο μέχρι την επαναλειτουργία της επιχείρησης

- οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν καθόλου φέτος υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση μονομερώς (χωρίς να απαιτείται δήλωση εργοδότη)

 Εργαζόμενοι που έχουν επαναπροσληφθεί

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» με την οποία δηλώνουν:

- τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και

- τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της δήλωσης στο «Εργάνη».

Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών μπορούν να υποβάλλονται για τον μήνα Ιούνιο συγκεντρωτικά από 1/7/2020 έως και 7/7/2020.

Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr). Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη - τα οποία αντλούνται αυτόματα από το σύστημα «Εργάνη» - και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ενοικίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της σχετικής ΚΥΑ, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020.

Εργαζόμενοι που δεν επαναπροσλήφθηκαν ακόμη

Σύμφωνα με την πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο, οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι δικαιούνται την ειδική αποζημίωση από 1η Ιουνίου και έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης, σε περίπτωση που το εποχικό ξενοδοχείο ανοίξει αργότερα από ότι θα μπορούσε. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργαζόμενος υποβάλλει μόνος του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr χωρίς να απαιτείται δήλωση του εργοδότη στην «Εργάνη».

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020. Σε κάθε περίπτωση κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα Πληροφοριακά Συστήματα του υπουργείου Εργασίας και σχετικά αρχεία e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, που επαναλειτουργούν υποχρεούνται κατά την επαναλειτουργία τους να επαναπροσλάβουν τους ίδιους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη τουριστική περίοδο 2019. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για όσους εργαζόμενους δεν εκδήλωσαν με οποιοδήποτε τρόπο την πρόθεσή τους να επαναπροσληφθούν στον ίδιο εργοδότη έως την ημερομηνία επαναλειτουργίας της επιχείρησης κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Εργαζόμενοι που δεν θα επαναπροσληφθούν

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν τη φετινή τουριστική περίοδο, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (απασχολήθηκαν την περσινή σεζόν) είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται 534 ευρώ για όλο τον Ιούνιο. Υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις από σήμερα έως και την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 13/7/2020 έως και 14/7/2020.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr