Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

9:40 π.μ. - Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
09:03 π.μ. - Παρ, 22/40/2019
Image: Το πείραμα του Ερατοσθένη στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας συμμετείχαν σε μία κοινή δράση με 550 σχολεία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι μαθητές  του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας  συμμετείχαν σε μία κοινή δράση με 550  σχολεία, όχι μόνο από την Ελληνική επικράτεια, αλλά και 2 σχολεία της Κύπρου, το σχολείο της Αμπείου σχολής του  Καΐρου, το Ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου και 5 σχολεία από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.  
  Τα παιδιά αναβίωσαν με ενθουσιασμό  μια δράση που σύμφωνα με το περιοδικό Physics World,  αποτελεί ένα από  «τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής»  (δημοσίευση στην εφημερίδα New York Times  στις  25 Σεπτεμβρίου 2002).
  Πρόκειται για το πείραμα του Ερατοσθένη,  ο οποίος κατά τον 3ο π.χ. αιώνα έλυσε ένα πρόβλημα με μία ευφυέστατη μέθοδο, που αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα εφαρμογής  της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Στερεώνοντας  ράβδους στο έδαφος και μετρώντας τις σκιές τους τις ημέρες των ισημεριών, κατάφερε  να υπολογίσει  την ακτίνα της  Γης με σφάλμα μικρότερο από 1% !
  Σχεδόν 2300 χρόνια μετά, την ημέρα της εαρινής ισημερίας (Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019), οι μαθητές του  1ου Γυμνασίου πραγματοποίησαν με παρόμοια μέσα στην αυλή του σχολείου τους το ίδιο πείραμα.
  Μέσω αυτής της δράσης, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πολύπλευρη προσωπικότητα και το πλούσιο έργο ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του αρχαίου κόσμου, του  οποίου  ο τρόπος ζωής,  η πρακτικότητά και η επινοητικότητά του, αποτελούν μέχρι σήμερα πρότυπο για όλες τις θετικές επιστήμες.
 

1


2

3

 
4