Ξυλούρης: Γιατί είπαμε ΝΑΙ στον Υβριδικό Σταθμό στο Καβούσι

11:33 π.μ. - Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Τετ, 19/33/2022
Image: Ξυλούρης: Γιατί είπαμε ΝΑΙ στον Υβριδικό Σταθμό στο Καβούσι

Επόμενος στόχος η ελάφρυνση του καταναλωτή δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος στον ΗΧΩ 99,8

Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Χαλέπα Καβουσίου Δήμου Ιεράπετρας, με φορέα έργου την εταιρία Ακτίνα Κρήτης Α.Ε. ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Παρά την αντίθετη γνώμη που έχει εκφράσει το Δημοτικό συμβούλιο και το τοπικό συμβούλιο Καβουσίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το έργο τονίζοντας ότι τοσο η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος οσο και οι αποφάσεις του δήμου και της τοπικής κοινότητας έχουν εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση ως Περιφέρεια θέτουν συγκεκριμένους όρους όταν καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τέτοιου είδους θέματα.

Τώρα σε ότι αφορά στο υβριδικό στο Καβούσι, η συνολική ισχύ του φωτοβολταϊκού προβλέπεται στα 24Mw. Θα υπάρχει και ένα σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας που θα αποτελείται από συστοιχίες συσσωρευτών με ισχύ 12MW. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός θα αποτελείται από 48.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια. Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων κατασκευή κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων αλλά και για τους μετατροπείς ενέργειας. Εγκατάσταση των συστημάτων αποθήκευσης συσσωρευτών, κατασκευή δικτύου μέσης τάσης, κατασκευή κτιρίου κέντρου ελέγχου κ.α. Ο υβριδικός σταθμός προβλέπεται να συνδεθεί μέσω υπόγειας γραμμής μεταφοράς μέσης τάσης με τον υποσταθμό Παχειάς Άμμου.

Ακούστε εδώ τα όσα δήλωσε ο κ. Ξυλούρης με αναφορά ευρύτερα στο ενεργειακό και το ρόλο της Κρήτης, την ενεργειακή σύνδεση του νησιού, μέσω καλωδίου, με άλλες περιοχές κ.α.. Έκανε στη συνέχεια αναφορά και στην έγκριση από την Επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας, της κατασκευής και λειτουργίας υδατοδρομίου στο λιμένα Ιεράπετρας, με φορέα υλοποίησης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας.