Ξεκίνησε η νέα σεζόν για τα πρώιμα κηπευτικά - Τι έχει φυτέψει η Κρήτη
Από τα μέσα του Γενάρη επισκέψιμος ο πειραματικός σταθμός της Rijk Zwaan Hellas στην Ιεράπετρα δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλοσ Χ. Λάβδας
Καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη γη» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 11.00 και σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 9.00 ήταν ο κ. Χρήστος Λάβδας διευθύνων σύμβουλος της Rijk Zwaan Hellas.
Καταρχάς έδωσε μια εικόνα της αγοράς των κηπευτικών λέγοντας ότι χώρες του Νότου, όπως Ελλάδα, Ισπανία, Σικελία κ.α. καλλιεργούν και θα καλλιεργούν και θα προμηθεύουν τον Βορρά, την περίοδο του χειμώνα. Φέτος οι Ολλανδοί μπαίνουν αυτή την περίοδο πιο δυναμικά στις καλλιέργειες σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν έντονη οικονομική επιβάρυνση στις καλλιέργειές τους λόγω ενεργειακού κόστους. Φέτος λοιπόν προϊόντα από την Ολλανδία όπως αγγούρι και ντομάτα θα μπουν στην αγορά, ως έναν βαθμό. Γενικότερα πάντως δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην αγορά, εξαιτίας των πολέμων.
Ως χώρα τώρα και ιδιαίτερα εμείς στον νότο και την Κρήτη το θέμα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι αυτό της εξασφάλισης νερού για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Επιπλέον να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και το νερό, είναι ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να δώσουμε έμφαση. Θέματα με ιώσεις, έντομα, θα υπάρχουν. Εάν δεν έχουμε νερό δε θα μπορούμε να παράξουμε, τόνισε με έμφαση.
Εν συνεχεία στάθηκε στην νέα καλλιεργητική περίοδο στην Κρήτη σχολιάζοντας ότι το βλέμμα θα πρέπει να είναι στραμμένο προς τα εξαγώγιμα προϊόντα. Ως προς τις φυτεύσεις τώρα φέτος, στο νησί, στο αγγούρι είναι λίγο περισσότερες από πέρυσι ενώ στο κοντό αγγούρι, λιγότερες. Στη μελιτζάνα επίσης λίγο πιο μειωμένες. Στα πιπέρια, λίγο πιο κάτω είναι ο ντολμάς και το κέρατο ενώ στα ίδια επίπεδα είναι η φλωρίνης. Στις τομάτες λίγο πιο πάνω το βελανίδι και πιο κάτω οι μεγαλόκαρπες. Φέτος οι παραγωγοί θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στις καλλιέργειές τους με έμφαση στο σωστό πότισμα και τη σωστή λίπανση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, υγρασία και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών. Χρήσιμα και αναγκαία η ανάλυση εδάφους και νερού γιατί κάθε θερμοκήπιο έχει τις ιδιαιτερότητές τους και βέβαια να ακολουθούνται οι συμβουλές των γεωπόνων.
Κατόπιν ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ιώσεις, όπως την ίωση της καστανής ρυτίδωσης στην τομάτα εκτιμώντας ότι η λύση θα είναι να βρεθούν υβρίδια που θα αντέχουν στην ίωση. Συνέστησε προσοχή, καθαριότητα εντός και εκτός του θερμοκηπίου και τήρηση κανόνων υγιεινής από το εργατικό δυναμικό. Μια άλλη ίωση είναι αυτή του TYLCV μια ίωση ξεχασμένη η οποία φέτος στην περιοχή των Χανίων δημιούργησε πρόβλημα σε αρκετά στρέμματα.
Πρόσθεσε ότι, από τον Γενάρη και μετά, στον πειραματικό σταθμό της Rijk Zwaan Hellas στην Ιεράπετρα θα μπορούν οι παραγωγοί, από το έμπειρο προσωπικό, να ενημερώνονται για τα νέα 15 – 20 υβρίδια μεγαλόκαρπης τομάτας, βελανίδι, τσέρι, ανθεκτικά στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης με πολύ καλά αποτελέσματα σε απόδοση παραγωγής και ποιότητα καρπού. Επίσης οι παραγωγοί μπορούν να ενημερωθούν και για άλλα υβρίδια που διαχειρίζεται η εταιρία και προτείνει αναλόγως τις ανάγκες και τη στόχευση του κάθε παραγωγού.