Ξεκινάει η δίκη για την επίθεση εναντίον των Πακιστανών εργατών, στο Λασίθι

10:12 π.μ. - Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022
10:06 π.μ. - Τρί, 14/12/2022
Image: Ξεκινάει η δίκη για την επίθεση εναντίον των Πακιστανών εργατών, στο Λασίθι

Τουλάχιστον οι έξι από τους οχτώ παθόντες θα παρασταθούν με δικηγόρους στο δικαστήριο

Στο "σκαμνί" ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου θα καθίσουν, σήμερα - εκτός απροόπτου - οι επτά που κατηγορούνται για ρατσιστική επίθεση, τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου του 2021, σε βάρος οκτώ Πακιστανών εργατών στον Άγιο Γεώργιο Λασιθίου.

Είναι μία υπόθεση που είχε προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση, ενώ σημειώνεται ότι τουλάχιστον οι έξι από τους οχτώ παθόντες θα παρασταθούν με δικηγόρους στο δικαστήριο. Μετά τα άγρια επεισόδια, είχαν εγκαταλείψει το Οροπέδιο Λασιθίου και είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της Ιεράπετρας όπου παρέμεναν ωστόσο σε επαφή με τις Αρχές.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την προφυλάκισή τους, οι έξι από τους επτά κατηγορούμενους αποφυλακίστηκαν με τον όρο της εμφάνισης στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή. Ο 7ος είχε διαφορετική ποινική μεταχείριση λόγω του ποινικού παρελθόντος και της εμπλοκής του σε εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση. Εξ αρχής, οι συνήγοροι υπεράσπισης των «7» μιλούσαν για μία «διογκωμένη» από τα ΜΜΕ υπόθεση. Υποστηρίζουν με σθένος ότι η πραγματικότητα δεν είναι όπως έχει παρουσιαστεί και ότι ουδεμία σχέση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά έχουν τα όσα συνέβησαν. Μιλούν για μία προστριβή λόγω παρεξήγησης. Το κατηγορητήριο πάντως που αντιμετωπίζουν και οι «7» είναι εξαιρετικά βαρύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο ποινών.

Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται: για απόπειρα ανθρωποκτονίας (είχε ασκηθεί συμπληρωματικά ποινική δίωξη), ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή, η οποία τελέστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπων-παθόντων, των οποίων η επιλογή έγινε λόγω των χαρακτηριστικών της εθνικής καταγωγής τους, παράνομη οπλοφορία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, άσκοπους πυροβολισμούς.

Την πολιτική αγωγή εκπροσωπούν οι δικηγόροι Γιώργος και Μαρίνα Αθάνατου, ενώ εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι οι: Αλεξάνδρα Σπανάκη, Γιώργος Στειακάκης, Γιώργος Κοκοσάλης.

Πηγή: cretalive.gr