Ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8 για θαλάσσια σπορ και πρόστιμα

1:11 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022
01:06 μ.μ. - Πέμ, 30/11/2022
Image: Ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8 για θαλάσσια σπορ και πρόστιμα

Τι δήλωσε για νήσο Χρυσή και γιατί συνέστησε προσοχή από τους λουόμενους

Αναφορικά με το περιστατικό κατά το οποίο δύο αλλοδαποί χειριστές SUP, κινδύνευσαν στη θαλάσσια περιοχή Περιστερά Ιεράπετρας κινητοποιώντας το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κινητοποιώντας το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Λιμενάρχης Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γιάννης Παπαδάκης.

Όπως είπε η ιστιοσανίδα είναι μια ευχάριστη ενασχόληση αλλά η θάλασσα έχει κινδύνους. Ο κανονισμός για τα θαλάσσια σπορ ο οποίος έχει θεσπιστεί για λόγους ασφαλείας της ανθρώπινης ζωής αναφέρει ότι, επιτρέπονται , στη συγκεκριμένη περίπτωση το SUP, εφόσον πνέουν άνεμοι λιγότερο από 5 μποφόρ και η διενέργειά τους να γίνεται σε απόσταση λίγα μέτρα από τη στεριά. Χθες, είχαμε 6 μποφόρ και οι δυο χειριστές δεν το έλαβαν αυτό υπόψη. Το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε από ιδιώτη αλλά και έμμεσα τους ίδιους τους χειριστές που επικοινώνησαν με το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου με κλήση στο 108. Άμεσα υπήρξε κινητοποίηση. Αφού έγινε η διάσωση και ανάσυρση τους, διαπιστώθηκε ότι δεν φορούσαν ούτε το ειδικό σωσίβιο, που είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με τον κανονισμό. Ήταν πάντως καλά στην υγεία τους εξήγησε ο κ. Λιμενάρχης, προσθέτοντας ότι, όπως προβλέπεται, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Ανακατασκευή κτιρίου Λιμεναρχείου

Εν συνεχεία ο κ. Παπαδάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρθηκε στο θέμα της ανακαίνισης του κτιρίου που στεγάζεται το Λιμεναρχείο, μετά και την πρόσφατη συνάντηση είχε με τον Δήμαρχο κ. Θ. Καλαντζάκη και τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο κ. Γιώργο Ασπραδάκη. Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχουν δυο χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά το ενδιαφέρον του ίδιου του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο Δήμος Ιεράπετρας είναι ο φορέας υλοποίησης που έχει εκπονήσει και τη σχετική μελέτη. Ενδεχόμενος βέβαια να χρειαστεί μια συμπληρωματική χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό στους εσωτερικούς χώρους. Μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο αποφασίστηκε, από πλευράς του δήμου, να αξιοποιηθούν οι δυο χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες καθώς το κτίριο χρήζει άμεσης επισκευής. Προβλέπεται ανακατασκευή και στο κομμάτι του κτιρίου που έχει παραχωρηθεί στο Λιμεναρχείο από την Κτηματική υπηρεσία. Πρόκειται για χώρους του πρώην Τελωνείου. Στόχος των όλων παρεμβάσεων είναι να γίνει ένα λειτουργικό κτίριο, που θα καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας και του προσωπικού παράλληλα με τη βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες όπως π.χ. η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Νήσος Χρυσή

Για τη νήσο Χρυσή ο κ. Λιμενάρχης επεσήμανε ότι τηρείται η κείμενη νομοθεσία, τα πλοία κατευθύνονται στους όρμους του νησιού και λαμβάνουν όσοι επιβάτες επιθυμούν το θαλάσσιο λουτρό. Δεν έχει καταγραφεί ιδιαίτερη παραβατική συμπεριφορά αν και στην αρχή υπήρχε μια σύγχυση για το πως μπορούν να λάβουν το θαλάσσιο λουτρό. Σε ότι αφορά το περιστατικό με τουρίστα που έχασε τη ζωή του είπε ότι αφού σχηματίστηκε δικογραφία από την υπηρεσία και μετά και την ιατροδικαστική έκθεση, το θέμα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη. Με την ευκαιρία πάντως ο κ. Λιμενάρχης συνέστησε την προσοχή των πολιτών όταν κάνουν το μπάνιο τους , να μην υπερ εκτιμούν τις δυνάμεις τους γιατί καταγράφονται διάφορα περιστατικά δυστυχώς δυσάρεστα ορισμένες φορές.