2ο κρούσμα ίωσης καστανής ρυτίδωσης σε θερμοκήπιο της Ιεράπετρας

9:05 π.μ. - Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020
09:06 π.μ. - Τρί, 16/05/2020
Image: 2ο κρούσμα ίωσης καστανής ρυτίδωσης σε θερμοκήπιο της Ιεράπετρας

Καθαρά τα φυτώρια της περιοχής μετά από έλεγχο

Μόλις 2 κρούσματα ίωσης καστανής ρυτίδωσης στην τομάτα έχουν εντοπιστεί σε θερμοκήπια της Ιεράπετρας σύμφωνα με όσα δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η κα Άννα Μίχου αναπληρώτρια προϊσταμένη στο γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας.

Πιο συγκεκριμένα το ένα κρούσμα εντοπίστηκε αρκετό καιρό  πριν σε θερμοκήπιο με τομάτα στην περιοχή Αμμουδάρα. Ο συγκεκριμένος παραγωγός έχει αλλάξει  πλέον καλλιέργεια. Το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε σε θερμοκήπιο κοντά στην Ιεράπετρα και πάλι σε καλλιέργεια τομάτας. Αυτά είναι τα 2 επισήμως  καταγεγραμμένα κρούσματα ίωσης. Έχουν σταλεί αρκετά δείγματα προς έλεγχο αλλά όλα, προς το παρόν,  έχουν βγει αρνητικά. Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο ωστόσο όμως δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να αδιαφορήσουν. Θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να φροντίζουν για την λήψη προληπτικών μέτρων με έμφαση στην ατομική καθαριότητα  αλλά και στην καθαριότητα του θερμοκηπίου, απολύμανση εργαλείων, χρήση γαντιών, απολύμανση χεριών κ.α. τόνισε η κα Μίχου.

Ανέφερε ακόμη ότι νέες παρτίδες σπόρων ελέγχονται σχετικά με την ίωση  και γενικότερα τα φυτώρια της περιοχής  δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα όπου και εδώ οι έλεγχοι είναι συνεχείς.  Τέλος είπε ότι αρκετοί παραγωγοί φύτεψαν φέτος δεύτερη καλλιέργεια και κάλεσε τους καλλιεργητές  σε περίπτωση που  δουν κάτι ύποπτο στο φυτό τους να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι το φυτό έχει προσβληθεί από την ίωση και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.