2o Γυμνάσιο Σητείας: Μια δράση φιλαναγνωσίας που εμπνέει τους μαθητές
Μελέτησαν τα βιβλία της βραβευμένης συγγραφέως, Αλεξάνδρας Μητσιάλη
Μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου μας είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τα βιβλία της βραβευμένης συγγραφέως, Αλεξάνδρας Μητσιάλη (Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος 2014, για το «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει») και να τη γνωρίσουν για μια μοναδική εμπειρία μάθησης στις 15 Μαΐου 2023. Ως παράδειγμα αγάπης για το βιβλίο, το σχολείο μας διοργάνωσε μια δράση φιλαναγνωσίας, κατά την οποία οι μαθητές διάβασαν και ανέλυσαν τα έργα, «Ξυπόλυτοι ήρωες», το οποίο τιμήθηκε το 2017 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για νέους και με το Βραβείο Νεανικού Μυθιστορήματος του Ελληνικού τμήματος της IBBY, και το «Να με αντέχεις». Συναντήθηκαν λοιπόν μαζί της διαδικτυακά και αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις.
Μετά από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην τάξη, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και εμβαθύνοντας στα βιβλία να ανακαλύψουν τους μοναδικούς χαρακτήρες των ηρώων και να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους σε άλλες περιόδους. Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με την συγγραφέα τα αγαπημένα τους σημεία, να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους, να της θέσουν ερωτήσεις και να μάθουν περισσότερα για τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τα έργα της.
Η κα Μητσιάλη μίλησε στους μαθητές για τις ιστορίες που την εμπνέουν, τις εμπειρίες της ως συγγραφέας και την αγάπη της για την αφήγηση. Τους εξήγησε πώς η φαντασία της και τα προσωπικά της βιώματα ενσωματώνονται στις ιστορίες που γράφει και πώς προσπαθεί να δημιουργήσει μια συναρπαστική και απολαυστική εμπειρία για τους νέους αναγνώστες. Τέλος, ακούγοντας τις απόψεις των παιδιών, τις ερωτήσεις τους και τα σχόλιά τους, επαίνεσε τη φιλαναγνωσία τους.
Αυτή η δράση φιλαναγνωσίας απέδειξε το πόσο σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διαβάζουν και να ανακαλύπτουν νέα βιβλία. Η συνάντηση με την κα Μητσιάλη ενέπνευσε τους μαθητές να εξερευνήσουν τη λογοτεχνία και να αναπτύξουν τη δική τους φαντασία και δημιουργικότητα.
Υπεύθυνες καθηγήτριες για τη δράση αυτή είναι η Μητσακάκη Μαρία, η Ζαχοπούλου Μαριάννα, η Μαίρη Παυλάκη, η Γιωρένια Πολυχρονοπούλου-Δρετάκη και η Μαρία Λογκάκη.