2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας και Δημοτικό Κριτσάς στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής

6:23 μ.μ. - Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018
06:03 μ.μ. - Τετ, 14/23/2018
Image: 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας και Δημοτικό Κριτσάς στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής

Βρέθηκαν ανάμεσα στις 260 ομάδες από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης όλης της χώρας που συμμετείχαν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018

Το 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας και το Δημοτικό Σχολείο Κριτσάς βρέθηκαν ανάμεσα στις 260 ομάδες από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης όλης της χώρας που συμμετείχαν στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου στην Αθήνα στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου.
 
 
Ο διαγωνισμός προσελκύει περισσότερους από 3.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα και αποτελεί για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας ένα συναρπαστικό ταξίδι διάρκειας 5 μηνών, από την ανακοίνωση των θεμάτων τον Οκτώβριο έως και τη διεξαγωγή του Τελικού. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για κάθε σχολική βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, και ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.
 
Για το Δημοτικό ο φετινός διαγωνισμός προσκάλεσε τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη» ή να παίξουν «Wedo 2.0 Ποδόσφαιρο», στο πλαίσιο πιλοτικού διαγωνισμού όπου συμμετείχαν ομάδες από τις περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η ομάδα «Τρελοί ρομποτοεπιστήμονες» του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς συμμετείχε στην κατηγορία «Δημοτικό: Εποικισμός του Άρη» αποκομίζοντας σπουδαίες εμπειρίες μαζί με τις άλλες τρεις ομάδες από δημοτικά σχολεία της Κρήτης (Δημοτικό Πλακιά Ρεθύμνου, 31ο Δημοτικό Ηρακλείου, 12ο Δημοτικό Ηρακλείου) που συμμετείχαν.
Οι μαθητές του Γυμνασίου κλήθηκαν να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες (Φρυκτωρίες)».
Οι μαθητές του Λυκείου, όπως και πέρυσι, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα». Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Ιεράπετρας – με το όνομα «energETRA» – κατέλαβαν την 38η θέση, ενώ η ομάδα «System Overload» του 5ου ΓΕΛ Ηρακλείου έφθασε μέχρι την 12η θέση.
Το καλοκαίρι θα διεξαχθεί και η Πανελλήνια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, οι νικητές από την οποία θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που φέτος θα φιλοξενηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στην Ταϊλάνδη.
 
 
anatolh.com