2 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

10:01 π.μ. - Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Δευ, 29/01/2022
Image: 2 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Οι περισσότερες νοσηλείες για ακόμη μια φορά καταγράφονται στο ΠΑΓΝΗ, ενώ στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και Νεάπολης δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής με κορωνοϊό

Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, μετά το Σαββατοκύριακο. Σήμερα, Δευτέρα 29 Αυγούστου νοσηλεύονται συνολικά 68 ασθενείς, ενώ την Παρασκευή 26 Αυγούστου καταγράφηκαν 71 συνολικά νοσηλείες.

Από τους 68 ασθενείς, οι 57 βρίσκονται σε κλινική covid και οι 11 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 7 είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότερες νοσηλείες για ακόμη μια φορά καταγράφονται στο ΠΑΓΝΗ, ενώ στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και Νεάπολης δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής με κορωνοϊό.

Αναλυτικά η «εικόνα» των νοσηλειών ανά νοσοκομείο:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 28 ασθενείς 23 σε κλινική Covid, 5 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 12 ασθενείς, 9 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ και 1 διασωληνωμένος.

Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 13 ασθενείς, 10 σε κλινική Covid και 3 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 2 διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 12 ασθενείς σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Σητείας: 1 ασθενής σε κλινική Covid.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

«Είμαστε σε συνεχή αποκλιμάκωση»

«Είμαστε σε συνεχή σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και ιδιαίτερα την τελευταία», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου και οι μετακινήσεις με τα πλοία δεν άλλαξαν την εικόνα.

«Την τελευταία εβδομάδα η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι «πριν από τέσσερις εβδομάδες είχαμε 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία και την τελευταία εβδομάδα μόλις 216». Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. αυτή που διανύουμε) θα είμαστε κάτω από τις 200». Επιπλέον εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην έναρξη των σχολείων με μια πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα συνολικά στη χώρα».

Όπως σημείωσε, «έχω την αίσθηση ότι θα περάσουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβρη από άποψη επιδημίας. Δεν υπάρχει διεθνώς κάποιο στέλεχος που να δείχνει ότι επικρατεί. Η παραλλαγή “Κένταυρος”, όπου έχει εμφανιστεί, δεν έχει επικρατήσει, παρά μόνο στην Ινδία».

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το επίπεδο ανοσίας για τον κορωνοϊό στη χώρα είναι υψηλό, λόγω του ποσοστού των εμβολιασμών και των νοσήσεων, πολύ πιο υψηλό από τις ΗΠΑ».

Αναφερόμενος δε στο μοντέλο των ΗΠΑ για τα σχολεία, όπου τα ανοίγουν εντελώς ελεύθερα και παίρνουν επιπλέον μέτρα μόνο στις πολιτείες όπου υπάρχει πρόβλημα, εκτιμά ότι και στη χώρα μας» πρέπει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον την πανδημία τοπικά. Να παρθούν περισσότερα μέτρα - επιπλέον τεστ, διευρυμένη χρήση μάσκας - στις περιοχές που για κάποιο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. «Δε θα υπάρξει λόγος για οριζόντια μέτρα κατά του κορωνοϊού στο μέλλον», εκτίμησε

«Πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά»

Και για την Παιδεία, το σύνθημα της κυβέρνησης είναι «επιστροφή στην κανονικότητα τώρα». Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτό κινείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Πιο συγκεκριμένα, καλεσμένη σε εκπομπή του Οpen βρέθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, τους διορισμούς εκπαιδευτικών, το ολοήμερο σχολείο, τις καινοτομίες, την αξιολόγηση, τους μέντορες, τη β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, την κρίση των διευθυντών σχολικών μονάδων, τους εκπαιδευτικούς ομίλους, την επαγγελματική εκπαίδευση, την αστυνομία στα ΑΕΙ, τους τρόπους προσλήψεων των εκπαιδευτικών και το ΑΣΕΠ.

Απαντώντας σε ερωτήματα για τα πρωτόκολλα ή τη διενέργεια self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς, η υπουργός Παιδείας απάντησε πως «πάμε σε όσο το δυνατόν μια πιο κανονική σχολική χρονιά», προσθέτοντας ότι «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου διότι αυτό πλέον δεν αποδίδει. Σημειωτέον, δε, ότι έχει εμβολιαστεί και έχει νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έχουμε άλλα δεδομένα πλέον. Το καλοκαίρι μεγάλος αριθμός νόσησε. Άρα πάμε σε μια νέα φάση όπου βλέπετε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα όπως υπήρχαν προηγουμένως».

Σε σχέση με το τι θα συμβεί σε περίπτωση που παιδί βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι «η Πολιτεία έχει μέτρα για όποιον νοσήσει, που είναι καραντίνα 5 ημερών και μετά έξοδος με μάσκα. Εκεί κινούμαστε και εμείς. Δε θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι συνέβη σε όλη την κοινωνία».

«Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου τα σχολεία μας ανοίγουν με την καλύτερη δυνατή κατάσταση του προσωπικού όλων των τελευταίων χρόνων. Τι εννοώ... Ολοκληρώσαμε 25.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Γιατί το τονίζω; Γιατί για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας μόνιμος εκπαιδευτικός. Από το 2008 μέχρι το 2020 δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός. Εμείς είχαμε ήδη διορίσει 16.200, τώρα διορίσαμε σχεδόν 8.500 εκπαιδευτικούς, άρα ενισχύουμε διαρκώς, εμπλουτίζουμε το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης. (...) Αν δεν επενδύσεις πρώτα-πρώτα απ' όλα στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης, τότε όλα τα υπόλοιπα κατά τη γνώμη μου είναι μάταια. Γι' αυτό λοιπόν ξεκινάμε με 8.500 νέους διορισμούς στην εκπαίδευση. Έχουν ανακοινωθεί οι διορισμοί, έχουν ολοκληρωθεί, έχουν λάβει SMS με τα σχετικά και προχωρούμε στο άνοιγμα των σχολείων μας με καινοτομίες».

Αναφορικά με το ολοήμερο σχολείο, τόνισε ότι έως τώρα τελείωνε στις 4 το απόγευμα και πλέον στο 50% των τμημάτων της χώρας θα τελειώνει στις 5:30 μ.μ. «Επεκτείνεται το σχολικό ωράριο», υπογράμμισε η υπουργός. Για τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών δήλωσε ότι «γίνεται μια πρώτη φάση προσλήψεων που καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των κενών και μετά, επειδή τις πρώτες μέρες δηλώνονται άδειες και άλλες διαδικασίες, γίνεται και δεύτερη φάση. Αυτό θα το δούμε, δεν μπορώ τώρα να σας πω ακριβή ημερομηνία, καθώς περιμένουμε από τους διευθυντές Εκπαίδευσης να δηλώσουν τα όποια κενά παρατηρηθούν από άδειες και άλλες μονάδες προκειμένου να τα καλύψουμε αμέσως με εκπαιδευτικούς».

Για τις κρίσεις των διευθυντών σχολείων δήλωσε ότι «πηγαίνουμε σταδιακά όπως λέει ο νόμος. Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις διευθυντών εκπαίδευσης, προχωρήσαμε με τους συμβούλους εκπαίδευσης και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα και οι σύμβουλοι εκπαίδευσης. Ακολουθούν οι διευθυντές σχολείων που είναι 14.000 - σκεφτείτε πόσα συμβούλια πρέπει να δημιουργηθούν».

neakriti.gr