Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας για έκτακτη επιδείνωση καιρού

7:51 π.μ. - Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024
07:01 π.μ. - Δευ, 29/51/2024
Image: Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιεράπετρας για έκτακτη επιδείνωση καιρού

Αναλυτικά το δελτίο τύπου

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού (Ε.Δ.Ε.Κ)   προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού  καθώς δύο διαταραχές, η πρώτη την  Κυριακή (28-01-24) και η δεύτερη από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24) θα επηρεάσουν τη χώρα. 

Εντονότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τη δεύτερη διαταραχή.Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής - Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα.

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ).

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και βαθμιαία κατά τόπους 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς.  

Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες  να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Συνίσταται να αποφεύγονται οι  άσκοπες μετακινήσεις κατά την εκδήλωση χιονοπτώσεων καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος αποκλεισμού ή και πρόκλησης ατυχήματος από τον  παγετό που δημιουργείται κυρίως  μετά τις απογευματινές ώρες.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή των δημοτών ώστε σε περίπτωση  έντονης βροχόπτωσης  να αποφεύγουν την διέλευσή τους πεζή ή με  οχήματα από  τις ιρλανδικές διαβάσεις  γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη  ζωή τους. Επιλέξτε εναλλακτικό δρόμο για την μετακίνησή σας.

Επίσης στους ορεινούς όγκους μπορεί να προκληθούν από τις βροχοπτώσεις  κατολισθήσεις παρακαλούμε οι οδηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στις ανωτέρω περιοχές  και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρατίθενται μέτρα αυτοπροστασίας προς τους πολίτες  σύμφωνα και  με τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. 

ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ 

Πριν και κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή χιονοθύελλας

Μέτρα Αυτοπροστασίας

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

  1. Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
  2. Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  1. Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
  2. Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
  3. Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
  4. Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  1. Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
  2. Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
  3. Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
  4. Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  1. Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
  2. Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
  3. Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
  4. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

  1. Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  2. Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  3. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  4. Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  5. Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

                                                                                                                                                                                         Για το Τμήμα  Πολιτικής Προστασίας 

     Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος

       Νεκτάριος Παπαδάκης