Αδαμοπούλου: Να μιλήσουμε επιτέλους για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας

1:08 μ.μ. - Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021
01:02 μ.μ. - Παρ, 26/08/2021
Image: Αδαμοπούλου: Να μιλήσουμε επιτέλους για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας

Η συντοπίτισσα Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 μιλά στον Ηχώ 99,8

Σε θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και έχουν να κάνουν με την κατάσταση στο χώρο της υγείας εν μέσω πανδημίας, την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια αλλά και την υπόθεση Λιγνάδη, αναφέρεται σε συνέντευξή της στον Ηχώ 99,8 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη, η Βουλευτής του ΜεΡΑ 25 κα Αγγελική Αδαμοπούλου με καταγωγή από την Ιεράπετρα.

Ειδικότερα με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη, είπε καταρχάς ότι δεν θα πρέπει να σταθούμε στο άτομο. Είναι σημαντικό ότι έχει ανοίξει η κερκόπορτα για ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Η Μ. Μπεκατώρου άνοιξε το δρόμο για πολλούς ώστε να μιλήσουν αλλά και να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Πιστεύω , τόνισε , ότι θα λειτουργήσει το κράτος δικαίου. Πάντως η κυβέρνηση έχει χειριστεί το θέμα με μεγάλες αστοχίες και αυτό φάνηκε και στη συζήτηση αρχηγών κομμάτων όπου ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει μια κίνηση αντιπερισπασμού για να μετατρέψει το θέμα σε ένα δικομματικό παιχνίδι μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησε ακόμα να εγκαλέσει ολόκληρη την αντιπολίτευση. Να πει με λίγα λόγια ότι όλοι είστε ίδιοι. Να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες τις πολιτικές ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η συζήτηση έγινε για να μιλήσουμε για την ποιότητα της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου. Για πια ποιότητα της δημοκρατίας όμως να μιλήσουμε; Αυτή η κυβέρνηση από την αρχή της εκλογής της, έχει αποδείξει ότι υποβαθμίζει όλο και περισσότερο την ποιότητα της δημοκρατίας και έχουν χαρακτηριστεί διεθνώς ως μιας από τις πιο ελλαττωματικές δημοκρατίες και το βλέπουμε αυτό στο επίπεδο και της καταστολή, τόνισε μεταξύ άλλων

Σε ότι αφορά την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια είπε καταρχάς ότι , πρόσφατα είδαμε εικόνες ντροπής, με φοιτητές να σέρνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις, να προπηλακίζονται αναίτια, να γίνονται αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις. Πάνε να εμπεδώσουν ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να πάψει ο χώρος των πανεπιστημίων να είναι ένας χώρος ζυμώσεων, ιδεολογικών, πολιτικών. Ένας χώρος ώσμωσης όπου καλλιεργούνται τα πρώτα κοινωνικά κινήματα. Θέλουν να καταστείλουν τα φοιτητικά κινήματα. Απέναντι σε μια τέτοια αυταρχική πολιτική, είμαστε αντίθετοι. Δεν λέμε να υπάρχει εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια. Αυτό που αντιπροτείναμε είναι πχ η εγκαθίδρυση μιας μονάδας φύλαξης που να υπάγεται απευθείας στη Σύγκλητο σύμφωνα με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, σημείωσε η κα Αδαμοπούλου.

Σε σχέση με την υγεία αφού περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα με χιλιάδες κρούσματα και γεμάτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλπ , ανέφερε ότι αυτό που ζητούν είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μαζική ιχνηλάτηση. Η κυβέρνηση κωφεύει. Είναι εγκληματικό αυτό που κάνει. Και από την άλλη στοχοποιεί τους υγειονομικούς και οδηγεί σε ένορκη διοικητική εξέταση όσους λένε την αλήθεια. Από την άλλη βλέπουμε ανθρώπους να στοιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς αντί να κινητοποιηθούν νέα οχήματα. Οι παραλήψεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης είναι τέτοιες που κάποια στιγμή έστω στοιχειωδώς θα έπρεπε να ζητήσει μια συγνώμη. Να κάνει την αυτοκριτική της και να ακούσει, γιατί παίζει κυριολεκτικά με τη ζωή των ανθρώπων και μάλιστα κάνουν και διαλογή των ασθενών, ποιοι θα προηγούνται και ποιοι όχι. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε τα αυξημένα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη του ιού. Όλο αυτό το θέμα έχει γίνει ανεξέλεγκτο, χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης. Το εθνικό σύστημα υγείας έχει μείνει υποστελεχωμένο και αθωράκιστο, τόνισε μεταξύ άλλων η κα Αδαμοπούλου.

-

Αγγελική – Ναταλία Αδαμοπούλου

hxonews

Η Αγγελική Αδαμοπούλου είναι νομικός. Είναι Βουλευτής Α’ Αθηνών και Υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25.

Σπουδές

Υποψήφια διδάκτωρ ανώτατων σπουδών στα ανθρώπινα δικαιώματα, University Carlos III, MadridΜεταπτυχιακό δίπλωμα, ανώτατες σπουδές στα ανθρώπινα δικαιώματα, University Carlos III, MadridΠτυχίο Νομικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ΑΠΘΜουσικές σπουδές φωνητικής

Επαγγελματική δραστηριότητα

Αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο που διατηρώ, με αντικείμενο υποθέσεις αστικού, ποινικού, εργατικού, διοικητικού και εμπορικού δικαίου, (2010-σήμερα)Παροχή νομικής συμβουλευτικής και χειρισμός νομικών υποθέσεων αιτούντων άσυλο-διεθνή προστασία στα πλαίσια της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, (Danish Refugee Council-DRC), 2016-2017

Πολιτική – Κοινωνική δράση

Υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΜέΡΑ25Παροχή νομικής βοήθειας σε απόρους και πολίτες χαμηλού εισοδήματος, 2007-σήμεραΠαροχή εθελοντικής εργασίας στην ΑΡΣΙΣ, μη κυβερνητική οργάνωση για την κοινωνική υποστήριξη και προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων, 2006-2007Συνεργασία με τη UNICEF, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την προώθηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015Συμμετοχή σε ημερίδες και δράσεις της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ΚΕΛΙΑ, (συνέδρια, συζητήσεις, επισκέψεις σε φυλακές), με την συμμετοχή πρώην κρατουμένων, δικηγόρων, κοινωνικών λειτουργών, 2007-2008Συμμετοχή σε ημερίδες και σεμινάρια της ‘Υπατης Αρμοστείας (UNHCR)Συμμετοχή σε ημερίδες του Εργαστηρίου ισότητας και μη διάκρισης Noberto Bobbio, του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Bartolomé de las Casas του Πανεπιστημίου Carlos III, Madrid.

Λίγα λόγια από την Αγγελική

Η επαφή μου με τα κοινά είχε σαν βασικό ορόσημο την ενασχόλησή μου με τα τοπικά προβλήματα του χωριού της μητέρας μου, της Βαϊνιάς Ιεράπετρας Κρήτης. Με την παρότρυνσή της ως τότε προέδρου του Συλλόγου Βαϊνιωτών Αθήνας τα παιδικά καλοκαίρια μου είναι γεμάτα από αναμνήσεις εθελοντικής συμβολής στη δεντροφύτευση, στην αποκομιδή σκουπιδιών, στο ασβέστωμα των σπιτιών και στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του χωριού, πράξεις οι οποίες σηματοδότησαν την αφύπνισή μου ως πολιτικού όντος κατά τον αριστοτελικό ορισμό.

Σημαντική επίσης ήταν η συμμετοχή μου, σε συνεργασία με όλα τα παιδιά του χωριού, στην συλλογή υλικού για να στηθεί το Λαογραφικό Μουσείο της Βαϊνιάς του οποίου εμπνεύστρια και ιδρύτρια είναι η μητέρα μου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ ήμουν μέλος σε συλλογικότητες, ανεξάρτητες κομματικά, οι οποίες διεκδικούσαν πιο ποιοτική ακαδημαϊκή διδασκαλία και αυξημένη εκπροσώπηση των φοιτητών στα Πρυτανικά Συμβούλια. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησής μου συμμετείχα στην οργάνωση «ΚΕΛΙΑ» που σκοπό είχε τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος και την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Καθ’ολη τη διάρκεια της φοιτητικής θητείας μου συμμετείχα σε διαδηλώσεις, όπως στη διεθνή διαδήλωση κατά της Συνόδου των G8 στη Γένοβα, στα πλαίσια του διεθνούς αγώνα κατά της παγκοσμιοποιημένης λιτότητας, του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Επίσης συχνά ήμουν παρούσα στις εκδηλώσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και σε συγκεντρώσεις για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων. Η ένταξή μου στο ΜέΡΑ25, ως μέλους και ως υπεύθυνης του Τομέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Οκτώβριο του 2018 είχε ως αφετηρία το αίσθημα ματαίωσης που ένιωσα και εγώ ως κομμάτι του 62% των αγανακτισμένων Ελλήνων που το 2015 ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, όταν το ηχηρό αυτό ΟΧΙ έγινε εν μία νυκτί ΝΑΙ στη λογική των μνημονιακών επιταγών και της χρεοδουλοπαροικίας που η Ελλάδα βιώνει από το 2010, με μέτρα σκληρής λιτότητας που έπληξαν και το επάγγελμα του δικηγόρου το οποίο ασκώ από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, μετά το πέρας των μεταπτυχιακών σπουδών μου στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Carlos III, στη Μαδρίτη.

Το ΜέΡΑ25, με έναν προγραμματικό λόγο συνεπή προς τον έντιμο, αξιοπρεπή και σκληρό αγώνα που έδωσε και δίνει ο Γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης από το 2015 είναι το μοναδικό πανευρωπαϊκό κίνημα το οποίο προτείνει λύσεις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, μετριοπαθείς και λελογισμένες ενάντια στη φυλακή του χρέους και στην ερημοποίηση της Ελλάδας, με στόχευση στην θωράκιση των κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους δικαίου, κόντρα στα ευχολόγια των πολιτικών σχηματισμών τα οποία ευαγγελίζονται μία πολιτική αντιμνημονιακή και κοινωνική.

Μαζί προχωράμε!