875.000 ευρώ το χρόνο πληρώνει η Ιεράπετρα για τα σκουπιδοταξίδια

1:11 μ.μ. - Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022
01:06 μ.μ. - Παρ, 24/11/2022
Image: 875.000 ευρώ το χρόνο πληρώνει η Ιεράπετρα για τα σκουπιδοταξίδια

Τι προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων - Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζ. Καλογεράκης στον Ηχώ 99,8

Αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ότι αφορά την Ιεράπετρα αλλά και ευρύτερα τον νομό Λασιθίου και το ενδεχόμενο ο Δήμος Αγίου Νικολάου να μην δέχεται πλέον τα απορρίμματα της Ιεράπετρας από τις 30 Ιουνίου, μιλά στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Διευκρίνισε καταρχάς ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου θέτει κάποια ζητήματα όπως η άμεση αποπληρωμή και η αύξηση στις τιμές λόγω ενεργειακού κόστους. Αυτά είναι προσωρινά ζητήματα θα λυθούν και δεν τίθεται θέμα να μην δεχθεί ο Άγιος Νικόλαος τα απορρίμματα της Ιεράπετρας, τόνισε.

-Μονάδες απορριμμάτων που υλοποιούνται ή δρομολογούνται

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού , χθες υπογράφηκε στη Σητεία η σύμβαση για Μονάδα Εγκατάστασης Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Σητείας που θα εξυπηρετεί και την Ιεράπετρα με τα απορρίμματα που προέρχονται από καφέ κάδους.

Επίσης είναι σε φάση δημοπράτησης και η Μονάδα Απορριμμάτων στη Χερσόνησο που θα εξυπηρετήσει το Λασίθι και τον Άγιο Νικόλαο.

Παράλληλα είναι σε διαδικασία κατασκευής η Μονάδα Βιοαποβλήτων στην Ιεράπετρα που θα δέχεται είδη τροφών και υπολείμματα πρασίνου.

Επομένως, με όλα τα έργου που έχουν γίνει, υλοποιούνται ή δρομολογούνται θα έχουμε Μονάδες Διαλογής των απορριμμάτων παντού στους νομούς ευθύνης που είναι Λασίθι, Ηράκλειο Ρέθυμνο. Το κόστος μεν θα αυξηθεί για τα τονάζ στις Μονάδες αλλά από την άλλη στόχος είναι να μειωθούν τα απορρίμματα περίπου στο 40% με τη διαλογή, ανέφερε ο Καλογεράκης.

-Κατάλοιπα Θερμοκηπίων

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κατάλοιπα των θερμοκηπιακών μονάδων , σωλήνες, νάιλον κλπ. λέγοντας οτι υπάρχει σε εξέλιξη μια μελέτη από τον ΕΣΔΑΚ που σε συνεργασία με τους Δήμους του νότου , από τη Μεσσαρά μέχρι την Ιεράπετρα και τη Σητεία , προσπαθούν να δημιουργήσουν ειδικά πράσινα σημεία και με ευθύνη του αναδόχου θα επεξεργάζονται τα κατάλοιπα αυτά.

-Ανακύκλωση

Σε ότι αφορά στην ανακύκλωση είπε οτι ο ΕΣΔΑΚ ετοιμάζει «Γωνίες ανακύκλωσης» για γυαλί, χαρτί πλαστικό , αλουμίνιο και όποιος Δήμος συμμετέχει στην ανταποδοτική αυτή ανακύκλωση, θα έχει ένα μπόνους ως κίνητρο.

-Κόστος «σκουπιδοταξιδιών» Ιεράπετρας

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με το κόστος των «σκουπιδοταξιδιών» είπε ειδικότερα για την Ιεράπετρα ότι, παράγονται περίπου 25.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως . Το συνολικό κόστος που περιλαμβάνει και το περιβαλλοντικό τέλος και τα μεταφορικά ανέρχεται περίπου στα 875.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεται επομένως κανείς ότι όταν πάμε στη διαλογή τα απορρίμματα που θα μεταφέρονται θα είναι σαφώς λιγότερα οπότε και τα κόστη μειώνονται, είπε ο κ. Καλογεράκης.