Αραχωβίτης: Στα 504 ευρώ πλέον η αγροτική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης

6:47 μ.μ. - Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017
06:01 μ.μ. - Δευ, 16/47/2017
Image: Αραχωβίτης: Στα 504 ευρώ πλέον η αγροτική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης

Στα 504 ευρώ διαμορφώνεται η κατώτερη σύνταξη των αγροτών με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο, σύμφωνα με τον βουλευτή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Αραχωβίτη

Ο κ. Αραχωβίτης έδωσε το παρών σε εκδήλωση με θέμα «Ο Αγροτικός Τομέας, Πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών την βρέθηκε την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου. Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης.
 
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αραχωβίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
«Tο ποσό των 384 ευρώ είναι η κατώτερη βάση υπολογισμού και έτσι ο αγρότης με 20 χρόνια ασφάλιση θα πάρει την κατώτατη σύνταξη των 504 ευρώ. Για το 2017, βάσει του νέου ασφαλιστικού σχεδίου που ισχύει, και δεδομένου ότι το 90% των αγροτών έχουν δηλώσει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν είναι λιγότερες κατά 300 ευρώ, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή 1.054 ευρώ».
 
Για το φορολογικό, που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται οι αγρότες, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι ισχύει ένα πλαίσιο τριών ειδών αφορολογήτου. Το ένα αφορά τις επιδοτήσεις του Β’ Πυλώνα, που όπως είπε είναι «τελείως αφορολόγητες», το δεύτερο τις επιδοτήσεις του Β΄Πυλώνα, για το πρασίνισμα και τις συνεδεδεμένες, με αφορολόγητο ως τις 12.000 ευρώ και τέλος το εισόδημα που προκύπτει από τα έσοδα πλην όμως των εξόδων, με το αφορολόγητο να ορίζεται στα 8.500 ευρώ, που ανεβαίνει ως και τα 9.550 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό τέκνων.
 
Επιπλέον, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ισχυροποίησης του συνεργατισμού στη χώρα μας και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικές κινήσεις πρις την κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να «πιστέψουν και πάλι στον συνεταιρισμό», αφού όπως διευκρίνισε «τα κέρδη μέσω της προώθησης των προϊόντων από τους συνεταιρισμούς, φορολογούνται με 13%, έναντι του 29% που ισχύει για το αστικό δίκαιο».
 
Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στο εργόσημο που προώθησε η κυβέρνηση για τους αλλοδαπούς που δουλεύουν στην ελληνική γη, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης της γεωθερμίας και τις σημαντικές μειώσεις που δίνονται στους αγρότες μέσω της ΔΕΗ (παίρνουν ρεύμα με μείωση 15% της κιλοβατώρας, ενώ ισχύει και για αυτούς η μείωση 7% για τη χρήση δίκτυου).
 
Ο ίδιος μίλησε επίσης και για την κάρτα αγρότη, τονίζοντας ότι η χρήση της δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη για άμεση ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή η δημιουργία της ανάγκασε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναπτύξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα με χαμηλό επιτόκιο.