
Μαζικός λιμός σαρώνει τη Λωρίδα της Γάζας, με 21 παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από πείνα μέσα σε μόλις 72 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση νοσοκομείου
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μαζικό λιμό, καταγγέλλοντας σοβαρές καθυστερήσεις και εμπόδια στη διανομή βοήθειας, ενώ τόνοι προμηθειών παραμένουν αδιάθετοι. ΟΗΕ και ΜΚΟ καλούν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρες άνοιγμα των σημείων διέλευσης για να αποφευχθεί περαιτέρω τραγωδία.
Τουλάχιστον 21 παιδιά πέθαναν από πείνα ή σοβαρό υποσιτισμό μέσα σε μόλις 72 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση νοσοκομείου της περιοχής. Το περιστατικό επιβεβαιώνει τη δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται στο χείλος του μαζικού λιμού, όπως προειδοποιούν περισσότερες από 100 διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους, οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η Caritas, η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam International, καταγγέλλουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν βοήθεια –αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι– είναι πλέον εξαντλημένοι και αδύναμοι, καθώς η διανομή τροφίμων και φαρμάκων εμποδίζεται συστηματικά.
Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα επιδεινώθηκε δραματικά τους τελευταίους μήνες, μετά την επιβολή απόλυτου αποκλεισμού από το Ισραήλ στις αρχές Μαρτίου. Παρά τη μερική άρση των περιορισμών στα τέλη Μαΐου, οι τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν. Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν ότι επιτρέπουν τη διέλευση βοήθειας, ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως στην πράξη επιβάλλονται δρακόντειοι περιορισμοί και διοικητικά προσκόμματα.
Χαρακτηριστικά, στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν:
«Σε αποθήκες λίγο έξω από τη Γάζα –και ακόμη και στο εσωτερικό της– βρίσκονται τόνοι τροφίμων, πόσιμου νερού, ιατρικών προμηθειών, υλικών στέγασης και καυσίμων που παραμένουν αχρησιμοποίητοι, επειδή οι οργανώσεις εμποδίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση και να πραγματοποιήσουν διανομές.»
Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε πάνω από 1.000 ανθρώπους από τα τέλη Μαΐου, οι οποίοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν σημεία διανομής βοήθειας – κυρίως κοντά σε κέντρα του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF). Το GHF, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά έχει αδιαφανή χρηματοδότηση, επιρρίπτει ευθύνες για την κρίση στη Χαμάς.
Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις εστιάζουν στην επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης και ελεύθερη ροή της βοήθειας, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω απώλεια ζωών. Όπως αναφέρουν, η κατάσταση «ξεπερνά τα όρια της κρίσης» και πλησιάζει σε μια ανθρωπιστική κατάρρευση χωρίς προηγούμενο.
Μέχρι σήμερα, οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 59.106 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζονται ως αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, ενώ η πλειονότητα των θυμάτων είναι άμαχοι.
thepressproject.gr