208 μαθητές συμμετείχαν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς από τον νομό Λασιθίου

9:18 π.μ. - Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018
09:12 π.μ. - Τρί, 11/18/2018
Image: 208 μαθητές  συμμετείχαν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς από τον νομό Λασιθίου

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου διεξήχθησαν με επιτυχία ο 79ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ε.Μ.Ε «ο Θαλής», καθώς και ο 5ος Παλλασιθιώτικος Μαθηματικός Διαγωνισμός «Κωνσταντίνος Δασκαλάκης»

Οι διαγωνισμοί έλαβαν χώρα στα τρία εξεταστικά κέντρα του νομού Λασιθίου, στις πόλεις του Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας, στα οποία προσήλθαν συνολικά 208 μαθητές.
 
Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων κρίνεται ως «κρίσιμος» και σίγουρα ως μη ικανοποιητικός, καθώς ούτε και φέτος δεν αντιστράφηκε συνολικά το πτωτικό ποσοστό που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά.
 
Με συγκυριακές και κατά τόπους εξαιρέσεις, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθερή πτωτική πορεία της τάξεως κατά μέσο όρο 10% επί του συνόλου των συμμετεχόντων, ποσοστό που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους κοινωνικούς φορείς που επιζητούν ειλικρινά την ουσιαστική πρόοδο της νεολαίας του τόπου μας.

 
Δυστυχώς πέραν της βασικής αιτίας που είναι η ιδιαιτερότητα του νομού Λασιθίου με τους τέσσερις δήμους και άρα την διασπορά έργου και δυσκολία στην συντονισμένη και ισοδύναμη προετοιμασία των μαθητών μας σε σχέση με το πνεύμα και τα χαρακτηριστικά των διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες αποδυνάμωσης της αξίας της συμμετοχής.
 
Ενδεικτικά μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τα ποσοστά της συμμετοχής στις τάξεις του Λυκείου, όπου οι συμμετοχές πλέον καταμετρώνται με μονοψήφιο αριθμό ανά πόλη.

 
Στον αντίποδα αυτής της απαξίωσης – μη συμμετοχής, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τις δεκάδες των συναδέλφων σε όλο τον νομό, που κάθε χρόνο ανιδιοτελώς και άοκνα προσφέρουν με την εθελοντική τους παρουσία ένα εκπαιδευτικό έργο ουσίας για τους Λασιθιώτες μαθητές.
 
Ευχαριστούμε επίσης τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αλλά και όλες τις τοπικές επιχειρήσεις που κάθε χρόνο μεριμνούν για το κέρασμα των διαγωνιζομένων μαθητών μετά το πέρας της εξέτασης.
 
Τέλος ευχαριστούμε θερμά την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λασιθίου, καθώς και τους διευθυντές των εξεταστικών κέντρων για την απρόσκοπτη συνεργασία τους και την διαχρονική αρωγή τους για την εύρυθμη διεξαγωγή των διαγωνισμών στον νομό μας.
 
Το παράρτημα Λασιθίου σε συνεργασία τόσο με τα άλλα παραρτήματα του νησιού, όσο και με θεσμικούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης κ.α, προσπαθεί εντατικά και συστηματικά τα τελευταία χρόνια να προκρίνει ένα νέο πνεύμα συμμετοχής στην Μαθηματική Παιδεία ώστε μέσα από αυτή την συμμετοχή να είναι ωφελημένη η κοινωνία μας.
 
«Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά.»
 
Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ.
 
 
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙA
 
Παράρτημα Νομού Λασιθίου