Το hotspot της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες

9:04 π.μ. - Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016
09:09 π.μ. - Τρί, 20/04/2016
Image: Το hotspot της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες

Μαζικά εγκατέλειψαν το hotspot στη Μόρια της Λέσβου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ φιλοξενούμενων διάφορων εθνικοτήτων και εκτεταμένη φωτιά που εκδηλώθηκε στο χώρο

Ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων εκκενώθηκε, με τα περίπου 150 παιδιά να μεταφέρονται στη δομή του ΠΙΚΠΑ. 
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά, που κατασβέστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, επεκτάθηκε σε 50 σκηνές και ένα κοντέινερ ενώ προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.  Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι η πρώτη καταγραφή των ζημιών δείχνει πως καταστράφηκε το 60% των εγκαταστάσεων. 
Το hotspot της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες 
Όπως αναφέρουν οργανώσεις που βρίσκονται στη Λέσβο, 3.000 έως 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό μετά την πυρκαγιά και πλέον καλούνται να περάσουν τη νύχτα στους δρόμους...
Οι εικόνες που διαδραματίστηκαν ήταν συγκλονιστικές.


 
Με τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους, μητέρες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά έτρεχαν να ξεφύγουν από τις φλόγες ενώ ολόκληρες οικογένειες κάθονταν σε χωράφια μακριά από το χώρο φιλοξενίας μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σβήσει η μεγάλη πυρκαγιά…  
Άλλοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την περιοχή... Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 
Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. 
Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, αποφασισμένοι να διανύσουν με τα πόδια απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων.
Το hotspot της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες 
Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης δεν είχαν γίνει γνωστές πληροφορίες για τραυματισμούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
«Υπήρχε ένταση το βράδυ. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων. Η πυρκαγιά ήταν μεγάλη» δήλωσε στο BBC αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται.
Το hotspot της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες 
Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό. 
Η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον εκρηκτική, με τους πολίτες του νησιού να διαδηλώνουν στους δρόμους της Μόριας και πρόσφυγες και μετανάστες να αντιδρούν βίαια μετά από φήμες ότι θα πραγματοποιηθούν ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. 
Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα όταν περίπου 300 πρόσφυγες αποχώρησαν από το hotspot της Μόριας με σκοπό να πραγματοποιήσουν  πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη αλλά εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό μετά από παρέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. 
Το hotspot της Μόριας παραδόθηκε στις φλόγες, στους δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες 
Με την επιστροφή τους στο κέντρο ξέσπασαν πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα βόρεια και νότια του καταυλισμού, τις οποίες τέθηκαν υπό έλεγχο από την πυροσβεστική. 
 
 
Πορεία από τους κατοίκους
Νωρίτερα σήμερα, εκατοντάδες πολίτες της Μόριας αλλά και των άλλων χωριών βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης διαδήλωσαν το μεσημέρι στους δρόμους της πόλης, στο δημαρχείο, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Μόριας και ως αίτημα είχε την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hot spot, καθώς και, όπως λένε, την προστασία της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων. Κυριάρχησαν δε συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης στη χερσαία Ελλάδα των εγκλωβισμένων στα νησί ανθρώπων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
Στην πορεία για μια ακόμα φορά είχαν παρεισφρήσει ακραία στοιχεία που προσπάθησαν να εκτρέψουν το χαρακτήρα της πορείας με αντικυβερνητικά συνθήματα ενώ δεν έλειψαν και προσωπικές επιθέσεις από γνωστούς ακροδεξιούς κατά του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού που κατέβηκε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους.
Από τους ίδιους τραμπούκους χτυπήθηκαν και τρεις νεαρές γυναίκες εκ των οποίων η μία γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη (το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και της παρέχονται οι πρώτες βοήθειες). Ας σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλεται, η επίθεση κατά των γυναικών έγινε ενώ ήταν στο συμβάν παρόντες άνδρες υπηρεσίας ασφαλείας οι οποίοι δεν παρενέβησαν για να τις προστατεύσουν.