Γ. Κοϊνάς: Μπήκαν στην πόλη οι « οχτροί »

9:57 π.μ. - Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016
09:09 π.μ. - Τρί, 20/57/2016
Image: Γ. Κοϊνάς: Μπήκαν στην πόλη οι « οχτροί »

Σχόλια για το προσφυγικό με αφορμή δηλώσεις Αντιδημάρχου

ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ «ΟΧΤΡΟΙ»
 
Η σημερινή δύσκολη πραγματικότητα για τη χώρα μας, δημιουργεί νέα δεδομένα και γεννά αντιλήψεις, που μέχρι πριν κάποια χρόνια μόνο περιθωριακές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Το προσφυγικό ως ζήτημα και οι προτεινόμενοι τρόποι διαχείρισής του, επαναφέρουν στο προσκήνιο ερωτήματα καθαρά πολιτικά και σε σημαντικό βαθμό ιδεολογικής φύσεως. Καλούμαστε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να ζήσουμε σε μία κοινωνία ανεκτικότητας  και αλληλεγγύης, σε μια ανοικτή κοινωνία, ή αν περιχαρακωθούμε σε συντηρητικές αντιλήψεις του τύπου «εμείς» και οι «άλλοι». Όσο τα προβλήματα στον κοινωνικό και οικογενειακό μας μικρόκοσμο, γίνονται εντονότερα, τόσο περισσότερο φοβικοί γινόμαστε απέναντι στην αλλαγή, απέναντι στο άγνωστο. Τόσο όμως μεγαλύτερη είναι και η ευθύνη των αιρετών, να τοποθετούν τα ζητήματα στη σωστή τους διάσταση και να δίνουν ορθές κατευθύνσεις σε αξιακό - ανθρωπιστικό επίπεδο. Όχι παρασυρόμενοι από τις μάζες αυτών που δήθεν κόπτονται για το καλό της πατρίδας, αλλά με επίκεντρο της σκέψης τους, την κοινωνική πρόοδο, τη συνοχή και την ευημερία.
Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε από τα μέσα για το «ξέσπασμα» του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, απέναντι σε παιδιά προσφύγων τα οποία διεκδικούσαν το αυτονόητο δικαίωμα, να μάθουν γράμματα σε σχολείο της χώρας που η μοίρα (και όχι η επιλογή) τους έταξε να ζουν. Με το πρόσχημα ότι δεν εμβολιάζονται και ότι πιθανόν να είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών, οι γονείς των Ελληνόπουλων της κρίσης, με πρωτεργάτη το Δήμαρχο, έσπευσαν δήθεν να προστατέψουν τα παιδιά τους, μεταδίδοντάς τους τη χειρότερη ασθένεια: το μίσος που γεννά η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.
Προφανώς και στον τόπο μας, κάποιοι ζήλεψαν τη δόξα του εν λόγο Δημάρχου και αποφάσισαν να δώσουν παρόμοια παράσταση και στην Ιεράπετρα. Γνωστός για τις απόψεις του  αντιδήμαρχος,  σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, θεώρησε σκόπιμο να μας υπενθυμίσει τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν  συμπoλίτες μας, υπονοώντας με ύφος νέο-αγανακτισμένου, ότι οι ενενήντα ψυχές που θα έρθουν στην πόλη μας (με πληρωμένα τα ενοίκια τους από Ευρωπαϊκά κονδύλια, εγκεκριμένα γι’ αυτόν και μόνο το σκοπό),θα επιβαρύνουν την ήδη προβληματική καθημερινότητά μας και θα δυσκολέψουν τον αγώνα μας για επιβίωση. Αυτό που δε μας είπε είναι, ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να πραγματοποιούνται στο Δήμο μας συσσίτια, φυσικά μόνο για Έλληνες, δείχνοντάς μας το ενδιαφέρον και την ανθρωπιά του για την ξεχωριστή φυλή μας.  Και δεν το είπε φαντάζομαι, γιατί θα ενέτασσε τον εαυτό του από το γραφικό πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει, σε κάποιον άλλο, επικίνδυνο, που τουλάχιστον στην περιοχή μας, έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των πολιτών. Χτες, ο επικεφαλής του πολιτικού φορέα τον οποίο υπηρετεί, τα έβαλε με τους αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων. Σήμερα, ο ίδιος τα βάζει με τους πρόσφυγες. 
Ήταν όμως απλά μια άτυχη στιγμή, ενός νέου και άπειρου αντιδημάρχου, ή συνειδητή πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής; Η τοποθέτηση των προσώπων στις διάφορες θέσεις, από όσο τουλάχιστον γνωρίζω, δε γίνεται με κλήρωση. Σε πρόσφατη μάλιστα συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης για το φλέγον αυτό θέμα, ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος εκπροσώπησε το Δήμο μας, μεταφέροντας τις γνωστές του θέσεις. Φαντάζομαι ότι εκεί δεν εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις, αλλά τις απόψεις του Δημάρχου. Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, να μας εκπροσωπήσει σε ένα τέτοιο ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα, δε δείχνει το στίγμα που θέλει να δώσει η Δημοτική μας αρχή; 
Κάποιος λοιπόν, είναι υπεύθυνος. Κάποιος δίνει τις αρμοδιότητες, την εξουσία και (εννίοτε επιλεκτικά) το δικαίωμα σε συγκεκριμένα πρόσωπα να προβάλλουν τις ιδέες τους, ώστε να διευρύνουν το ακροατήριό τους. Στην προκειμένη περίπτωση,  η ευθύνη ανήκει στο Δήμαρχο, ο οποίος το τελευταίο που μπορεί να ισχυριστεί, είναι ότι δεν ήξερε τις απόψεις και τις θέσεις του αντιδημάρχου του, πριν του αναθέσει τις αρμοδιότητες της θέσης αυτής. Εξάλλου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος ποτέ δεν κρύφτηκε. Ακόμα όμως και αν κάποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο, η αντίδραση έπειτα από τις δηλώσεις, μέσω δελτίου τύπου που εκδόθηκε, δεν παρουσίασε κάποια διαφορετική θέση, αλλά «στρογγυλεύοντας»  την κατάσταση, προσέφερε κάλυψη επί της ουσίας, στο πλαίσιο των λεγομένων του αντιδημάρχου. 
Στη λογική ότι «εγώ δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…» ,σκοπίμως όπως είναι πλέον φανερό, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης ενός ακραίου δεξιού χώρου, προκειμένου να διευρυνθεί η εκλογική πελατεία, με όπλο την εύκολη και ανέξοδη πατριωτική φαμφάρα. Υπερπροβάλλοντας το γεγονός ότι φιλοξενήθηκαν για κάποιες μέρες στην πόλη μας, οι πρόσφυγες που ξέβρασε το κύμα πριν από κάποια χρόνια (λες και υπήρχε άλλη επιλογή), αυτονομιμοποιούμαστε  ηθικά να αποτελούμε τον έναν μόνο από τους δύο Δήμους της φιλόξενης Κρήτης, που εξέφρασε επιφυλάξεις στο να δεχθεί το μικρό αριθμό προσφύγων που μας αναλογεί. Βάζοντας μπροστά τα υπαρκτά προβλήματα σε υποδομές (λες και όλοι οι άλλοι Δήμοι, δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα), προσπαθούμε μέσω του προσφυγικού, να αποσιωπήσουμε (και) τις δικές μας ευθύνες για τα προβλήματα αυτά, σε μια Ιεράπετρα που συνεχώς χάνει και εκ των υστέρων, καταγγέλλει.
Αγαπητοί φίλοι, ζούμε σε έναν Δήμο, που λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας και της ανάγκης σε εργατικό δυναμικό, έχει μάθει να ενσωματώνει και να αγκαλιάζει ανθρώπους, που έρχονται εδώ για να δουλέψουν και να προκόψουν. Να τους προσφέρουμε και να προσφέρουν στους εαυτούς τους και στην τοπική οικονομία. Κλείνοντας λοιπόν, θα μεταφέρω αυτολεξεί, ένα απόσπασμα από το δελτίο τύπου του ίδιου του Δημάρχου, για να καταδείξω ακριβώς την ασυνέπεια λόγου και πραγματικών θέσεων:  “Η Ιεράπετρα έχει αποδείξει πολλές φορές μέχρι σήμερα ότι είναι κοιτίδα εθελοντισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς.” 
Να είστε σίγουροι, πολλοί από εσάς που κρύβεστε πίσω από ακραίες απόψεις, πως (και ας μην το επιθυμείτε), σε πείσμα κάποιων αλλοπρόσαλλων ιδεοληπτικών ξενόφοβων, η Ιεράπετρα των ιστορικά πολλών προοδευτικών πολιτών, θα το κάνει και πάλι, αφήνοντας πίσω της αυτούς που ψάχνουν απλά, να οριοθετήσουν τον ιδεολογικοπολιτικό τους χώρο, σε βάρος της εικόνας του Δήμου μας.         

Ο κ. Γιώργος Κοϊνάς είναι μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ν. Λασιθίου