Το Δημόσιο θα κληρώνει ακίνητα και αυτοκίνητα

11:50 π.μ. - Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
11:09 π.μ. - Δευ, 19/50/2016
Image: Το Δημόσιο θα κληρώνει ακίνητα και αυτοκίνητα

Επιπλέον κίνητρα με κληρώσεις για ακίνητα, αυτοκίνητα και δωρεάν αγορές σε καταστήματα για τους φορολογουμένους που χρησιμοποιούν «πλαστικό χρήμα» για τις αγορές τους προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Με τη νέα ρύθμιση εκτός της έκπτωσης φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ οι φορολογούμενοι που θα κάνουν συναλλαγές με κάρτες θα συμμετέχουν με τις αποδείξεις σε κληρώσεις για δωρεάν αγορές.
Κάθε μέρα σε 50 «τυχερούς» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα δίδεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Ολες οι αποδείξεις θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο τη μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών.
Οι αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το «στοκ» των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ και σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο.
Το αφορολόγητο
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματός τους. Η κατοχύρωση του αφορολόγητου είναι σημαντικό κίνητρο καθώς η πλήρης απώλειά του οδηγεί σε φόρο 2.000 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ.
Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.
Οι πληρωμές μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Οσο μεγαλύτερο θα είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι και το ποσοστό των πληρωμών που θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πληρώθηκαν με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή. Το μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 προβλέπει:
Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%.
Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.
Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
Λόγω της καθυστέρησης της εφαρμογής του νόμου για το «πλαστικό χρήμα» για τα φετινά εισοδήματα το πιθανότερο είναι να μη χρεισθούν αποδείξεις για τη διασφάλιση του αφορολόγητου, όπως συνέβη και με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
 
Πηγή : www.ethnos.gr