Με τη γρίπη να «καλπάζει» σε όλη τη χώρα, σχεδόν σε κάθε οικογένεια της Κρήτης υπάρχει και ένας ασθενής, οπότε εκατοντάδες είναι τα παιδιά που νοσούν. Τα παιδιά αποδεικνύονται πιο ευάλωτα καθώς φοιτούν σε σχολικές μονάδες και παιδικούς σταθμούς όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και συχνά επειδή μιλάμε για ανήλικα δεν τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες υγιεινής.
2.000 παιδιά με γρίπη
Σύμφωνα με το γιατρό δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Λουμπούνη «εκτιμάται ότι με βάση τα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία αυτή τη στιγμή νοσούν περίπου 2.000 παιδιά στην Κρήτη με γρίπη. Δεν πρόκειται για ανησυχητικό στοιχείο αφού ο αριθμός φέτος δεν είναι υψηλότερος. Κάποια από τα παιδιά νοσηλεύονται και άλλα αναρρώνουν στο σπίτι. Απλά ο ιός έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στα παιδιά λόγω των συνθηκών και του συγχρωτισμού».
Μάλιστα όπως έγραψε το neakriti.gr η Διεύθυνση Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου έχει συστήσει στους δασκάλους να ζητήσουν με τη σειρά τους από τους γονείς να επιστρέφουν τα παιδιά που νόσησαν στο σχολείο, με χαρτί γιατρού.
Μετά τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης και το θάνατο της 5χρονης Εύχαρις στην Κρήτη, επικρατεί και «υστερία» με τα εμβόλια. Τουλάχιστον έτσι περιγράφουν την κατάσταση πολλοί φαρμακοποιοί που στην αρχή του χειμώνα διαπίστωσαν ότι μια μερίδα Κρητικών δεν εμβολιάστηκε, αλλά τώρα στην κορύφωση των κρουσμάτων σπεύδει για το αντιγριπικό. Ωστόσο τα εμβόλια έγιναν ανάρπαστα και τώρα ακόμα και να γίνει νέα προμήθεια από τα φαρμακεία, τα αντιγριπικά θα είναι λιγοστά.
5 εμβόλια ανά φαρμακείο!
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών νομού Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης «αναμένονται 50.000 εμβόλια στη χώρα αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα δοθούν στα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία. Στην Κρήτη όμως έχουν διαμορφωθεί λίστες στα φαρμακεία και η ‘’υστερία’’ που υπάρχει στο νησί μας δεν υπάρχει αλλού. Φυσικά υπήρξαν και το θανατηφόρα κρούσματα που επηρέασαν. Έχω μιλήσει με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι ίδια η κατάσταση. Τώρα και να παραληφθούν εμβόλια, αντιστοιχούν 5 εμβόλια ανά φαρμακείο σε όλη τη χώρα άρα ίδια θα είναι η εικόνα και στην Κρήτη. Αυτά τα εμβόλια δεν θα χορηγούνται και ο πολίτης θα πρέπει να το πληρώσει (περίπου 11 ευρώ). Πάντως θεωρώ ότι ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Οκτώβριο».
Ο εμβολιασμός για τη γρίπη συστείνεται κανονικά στην αρχή του φθινοπώρου επειδή απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσει το εμβόλιο, δηλαδή να ενεργοποιηθεί η ανοσοποίηση του οργανισμού. Οπότε και να εμβολιαστεί κάποιος σήμερα, το εμβόλιο θα δράσει από το Μάρτιο.
Παρ'όλα αυτά στα φαρμακεία εκτυλίσσονται κωμικοτραγικές στιγμές με πολίτες που αρχικά είχαν γυρίσει την «πλάτη» στο αντιγριπικό και τώρα έχουν επιδοθεί σε «σαφάρι» για να βρουν ένα εμβόλιο, ενώ ανήσυχοι είναι και οι γονείς καθώς το εμβόλιο στα παιδιά είναι προαιρετικό και δεν ήξεραν τι να πράξουν. Πάντως τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς επισκέπτεται εβδομαδιαία παιδίατρος που συνεργάζεται με τον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής Νομού Ηρακλείου για το ενδεχόμενο να υπάρχουν άρρωστα παιδιά που φοιτούν, καθώς έτσι εξαπλώνεται πιο γρήγορα η γρίπη. Αυτό που συνιστάται είναι παιδιά με πυρετό να μην πηγαίνουν σχολείο.
Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο Κρήτης έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης και μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται και η 5χρονη Εύχαρις.
neakriti.gr