1908: Όταν λειτούργησε για μία ημέρα ο σιδηρόδρομος Ηρακλείου – Μεσαράς

11:17 π.μ. - Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018
11:08 π.μ. - Πέμ, 02/17/2018
Image: 1908: Όταν λειτούργησε για μία ημέρα ο σιδηρόδρομος Ηρακλείου – Μεσαράς

Μία Αποκριά που δεν έχει ξεχαστεί στην Κρήτη

 
Από τις Κυριακάτικες Αποκριές της Κρήτης που δεν ξεχάστηκαν ποτέ ήταν εκείνη του 1908 όταν κάτοικοι του νησιού έκαναν… πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις για το έργο του σιδηροδρόμου που θα ένωνε το Ηράκλειο με την Μεσαρά.
 
Με πολύ δόση χιούμορ και άκρως πολιτικές προεκτάσεις οι κάτοικοι της περιοχής, με καθοδηγητή τον Ράδο τον Μαλεβιζώτη λειτούργησαν για μία ημέρα τον σιδηρόδρομο της Μεσαράς.
 
Η προεκλογική υπόσχεση
 
Εκείνη την περίοδο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μιχελιδάκης (αρχηγός του κόμματος των Μπατζάκηδων) είχε υποσχεθεί την δημιουργία και λειτουργία ενός σιδηροδρόμου που θα ένωνε την Μεσαρά με το Ηράκλειο.
 
Μάλιστα, ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές παίρνοντας 78 βουλευτικές έδρες. Όπως περιγράφει ο Μανώλης Δερμιτζάκης στο βιβλίο του «Από όσα θυμούμαι το Παλιό Κάστρο» οι Μεσαρίτες είχαν άχτι τον Μιχελιδάκη καθώς είχε περάσει καιρός από τις υποσχέσεις του κι εκείνοι εξακολουθούσαν «να έρχονταν με τα γαϊδαρομούλαρά τους στη χώρα με όλες τις ταλαιπωρίες που είχε ένα τόσο μακρινό ταξίδι».
 
Όταν ο σιδηρόδρομος λειτούργησε για μία ημέρα
 
Η ικανοποίηση των κατοίκων για την λειτουργία του σιδηροδρόμου ήρθε από τον Ράδο τον Μαλεβιζώτη την αποκριάτικη Κυριακή του 1908.
 
Τότε, ο Ράδος πήγε στα χάνια του Μεγάλου Κάστρου και πήρε όσους γαϊδάρους μπόρεσε να βρει. Τους έδεσε τον έναν πίσω στον άλλον και τους «μεταμφίεσε» σε βαγόνια. Στον πρώτο γάιδαρο έβαλε μία χάρτινη μαύρη καμινάδα – σαν αυτή που έχει το τρένο – κι έγραψε πάνω σ’ ένα πανό «Σιδηρόδρομος Μεσαράς!».
 
Στα υπόλοιπα γαϊδούρια έβαλε χαρτόκουτες που έγραφαν «Πρώτη Θέσις», «Δεύτερη Θέσις» κ.ο.κ. Μηχανοδηγός του περίεργου αυτού σιδηροδρόμου ήταν ο Γεώργιος Μυλοποταμιτάκης – γνωστός και ως Γκιουγκιούλας – ο οποίος μιμούνταν εκπληκτικά τα γκαρίσματα του γαϊδάρου. Αυτός έδινε το έναυσμα στα υπόλοιπα ζώα τα οποία ακούγοντάς τον γκάριζαν κι εκείνα ξεσηκώνοντας τα πλήθη.
 
 
Πηγή: cretapost.gr