18πλάσιος φόρος σε τσίπουρο-τσικουδιά. Μοσκοβισί: Η Ε.Ε. πάνω από εθνικές παραδόσεις

10:07 π.μ. - Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019
10:03 π.μ. - Σάβ, 09/07/2019
Image: 18πλάσιος φόρος σε τσίπουρο-τσικουδιά. Μοσκοβισί: Η Ε.Ε. πάνω από εθνικές παραδόσεις

Υπέρ της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για αυξημένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά τάσσεται η Κομισιόν, εξισώνοντάς τα προς τα ακριβά εισαγόμενα ποτά και επιφέροντας πλήγμα σε παραγωγούς και καταναλωτές

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., σε τσικουδιά και τσίπουρο αναμένεται να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης μέχρι και 18 φορές πάνω από τον σημερινό φόρο, εξισώνοντάς τον με τον ΕΦΚ των ακριβών εισαγόμενων ποτών, όπως το ουίσκι. Η Κομισιόν επικροτεί αυτήν την απόφαση για λόγους ανταγωνισμού.
 
«Η Επιτροπή οφείλει να εξασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ε.Ε., ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς» αναφέρει σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και προσθέτει:
 
«Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Επιτροπή κατά Ελλάδας.
 
Το Δικαστήριο συμφωνεί με την Επιτροπή ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, διότι η οδηγία 92/83/ΕΟΚ και η οδηγία 92/84/ΕΟΚ δεν προβλέπουν τους εν λόγω μειωμένους συντελεστές, και διότι τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις προαναφερόμενες οδηγίες.
 
Όσον αφορά τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρίνισε εκ νέου ότι μια εθνική παράδοση δεν μπορεί από μόνη της να απαλλάξει τα κράτη μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού Δικαίου.
 
Κατά την άποψη της Επιτροπής, η προστασία της κληρονομιάς των κρατών μελών, μεταξύ άλλων, με τη χρήση μέτρων που ευνοούν τους διήμερους αποσταγματοποιούς, θα πρέπει να επιδιώκεται με μέσα που είναι σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και αποφεύγουν τις διακρίσεις εις βάρος προϊόντων της αλλοδαπής».
 
 
iskra.gr