188 γυναίκες υποβλήθηκαν σε έλεγχο οστικής πυκνότητας στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας

1:32 μ.μ. - Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017
01:10 μ.μ. - Τρί, 10/32/2017
Image: 188 γυναίκες υποβλήθηκαν σε έλεγχο οστικής πυκνότητας στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο Δήμο Ιεράπετρας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δωρεάν πρόγραμμα «Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας»

 
 Που υλοποίησε το Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων.
Συνολικά εξετάστηκαν 188 γυναίκες στην πόλη της Ιεράπετρας και στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού με την έμφαση να δίνεται περισσότερο σε γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής και μεταεμμημοπασικής φάσης αλλά και ενήλικες με οικογενειακό ιστορικό ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες.


 
Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΚΑΠΗ στην πόλη της Ιεράπετρας, αλλά και στο κτίριο που στεγάζει τις δημοτικές υπηρεσίες στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού μεταξύ 2 – 5 Οκτωβρίου και σύμφωνα με τα εξαγόμενα αποτελέσματα 63 άτομα, ποσοστό 33,51% είχε φυσιολογική μέτρηση. 111 άτομα, ποσοστό 59,04% διαγνώστηκε με οστεοπενία, ενώ 14 άτομα, ποσοστό 7,15% διαγνώστηκε με οστεοπόρωση. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 55% όσων προσήλθαν για εξέταση δεν είχε υποβληθεί ποτέ στο παρελθόν σε έλεγχο για μέτρηση οστικής πυκνότητας.


 
Τα αποτελέσματα συνεκτιμήθηκαν από τον Ορθοπεδικό Ιατρό, κ. Ιωάννη Παπαπαύλο, στο πλαίσιο εθελοντικής προσφοράς του και δόθηκαν οι απαιτούμενες περαιτέρω οδηγίες και κατευθύνσεις. Την υλοποίηση του προγράμματος υποστήριξαν οι εργαζόμενες στο Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής Δημοσίας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, κα. Σταυρούλα Κιουρανάκη και κα.Χρυσούλα Χαλκιαδάκη, ενώ τη δράση συντόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας & Εντεταλμένος Σύμβουλος Υγείας, κ. Αντώνης Πετράς.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης με αφορμή την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος «Ο Δήμος Ιεράπετρας υλοποιεί δράσεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης και έγκαιρης διάγνωσης με στόχο την πρόληψη. Σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχουμε υλοποιήσει μέχρι και σήμερα αρκετά προγράμματα και συνεχίζουμε, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες μέσα από προγράμματα προληπτικής ιατρικής να κατανοήσουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της έγκαιρης πρόληψης. Ευχαριστούμε θερμά πρώτα απ΄όλα το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο, τον ιατρό κ. Παπαπαύλου και όλους όσους υποστήριξαν την εν λόγω δράση, δίνοντας τη δυνατότητα σε 188 συμπολίτισσες μας να συμμετέχουν».