17 Νοέμβρη: Επέτειος χωρίς πορείες, αλλά… με πρόστιμα 5.000 €
Σφοδρές αντιδράσεις για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου
Χωρίς πορείες και συναθροίσεις θα γίνει φέτος ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, με τις πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 να εκτοξεύουν πυρά εναντίον της κυβέρνησης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αξιοποιούν το πρόσχημα της υγειονομικής κρίσης με σκοπό να επιβάλλουν αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές τακτικές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη συζήτηση για την πορεία της πανδημίας είχε αναφέρει πως φέτος, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου δε θα περιλαμβάνει συγκεντρώσεις και πορείες. Οι αντιδράσεις βουλευτών και αρχηγών της αντιπολίτευσης ήταν έντονες. Σε αυτήν την πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, η οποία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων σε δημόσιους χώρους κι επιβάλλει ρητώς πρόστιμο έως 5.000 ευρώ στους διοργανωτές.
Συγκεκριμένα, εκδόθηκε το σαββατοκύριακο η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, για την απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την Ελλάδα, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, η οποία προβλέπει πρόστιμα μέχρι και 5.000 ευρώ για όσους την παραβιάσουν, ανεξαιρέτως, είτε ως διοργανωτές, είτε ως συμμετέχοντες σε οποιαδήποτε συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ χθες το πρωί και θα διαρκέσει έως μεθαύριο Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Στα “κάγκελα” η αντιπολίτευση
Τα κόμματα που τοποθετούνται στην αριστερά πλευρά του πολιτικού φάσματος έσπευσαν να καταγγείλουν την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι βουλευτές τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Γραφείου Τύπου, όπου κάνει σαφές: «Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δε δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσω δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να “επιχειρούν” μαζί με τα ΜΑΤ. Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικούς πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Αλλά και να περιφρουρήσουν τη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η Δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δε θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει. Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, που μαρτύρησαν αγωνιστές της Δημοκρατίας».
«Για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την υγειονομική και οικονομική κρίση, τρομοκρατούν και πάλι... Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο... από το να “καμαρώσουμε” μερικά από τα έργα του επιτελικού αστυνομικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη» ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.O. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστου Σπίρτζη.
Με αφορμή την απόφαση περί «απαγόρευσης συναθροίσεων», ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης, υποστήριξε: «Καμία κυβέρνηση όμως δεν έχει το δικαίωμα να καταστρατηγεί το Σύνταγμα. Η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη τη χώρα είναι ένα μέτρο που μας γυρίζει σε μαύρες εποχές και βρίσκει απέναντί του όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Μετά και τη σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και να πάψει να παίζει παιχνίδια με τη Δημοκρατία».
Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει: «Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών - και μάλιστα με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας - συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο κίνδυνος τόσο για τη Δημοκρατία όσο για τη δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, σε μια λιτή και απέριττη ανακοίνωση, διατύπωσε με σαφήνεια πως θα επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών κομμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί το διχαστικό κλίμα που διαμορφώνει η κυβέρνηση.
«Με βαθιά ανησυχία γι’ αυτές τις εξελίξεις, θα επικοινωνήσω σήμερα με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενόψει του κλίματος διχόνοιας που καλλιεργεί η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, είναι στοιχειώδες δημοκρατικό καθήκον η μεταξύ μας συνεννόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Επιτροπή Ειρήνης στα Χανιά, από την πλευρά της, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά: «Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους κάθε λογής απολογητές τους, το λαϊκό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία του λαού. Να τη συνδυάσει με τον αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για την κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στον φασισμό και στον ιμπεριαλισμό, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας. Έτσι θα τιμήσουμε και φέτος τη 17η Νοέμβρη».
Το Γραφείου Τύπου του Κ.Σ. της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Υπήρξαν κι άλλοι πριν από αυτήν την κυβέρνηση που προσπάθησαν να βάλουν το Πολυτεχνείο σε μουσείο, να σβήσουν το “Έξω οι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ” από τις πύλες του και τα συνθήματα του λαού και της νεολαίας. Κανείς δεν τα κατάφερε και ούτε θα τα καταφέρει! Γιατί το Πολυτεχνείο είναι μέρα-σύμβολο για τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, μέρα που σηματοδοτεί τι μπορεί να κάνει ο γίγαντας λαός, όταν βγει στο προσκήνιο και σηκώσει το αγωνιστικό του ανάστημα ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου και τους δολοφόνους των ΝΑΤΟ- ΗΠΑ- Ε.Ε.
Η κυβέρνηση, αντί να στέλνει ΜΑΤ στους δρόμους και τα Πανεπιστήμια, τρομοκρατώντας τον λαό, να στείλει γιατρούς στα νοσοκομεία, καθηγητές σε σχολεία και Πανεπιστήμια, ελεγκτές στους χώρους δουλειάς για να προστατέψει τον λαό και τη νεολαία. Αντί να απαγορεύσει διαδηλώσεις, να απαγορεύσει το τζογάρισμα της υγείας του λαού, στο οποίο πρωταγωνιστεί, και να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας!».
Τέλος, η ΟΚΔΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Οι οργανώσεις και οι αγωνιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος θα απαντήσουν: Κάτω οι χουνταπαγορεύσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά είναι ένα ωμό μέτρο καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών! Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, εθνική ή κρατική - Δεν απαγορεύεται, δε φιμώνεται! Ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει “προστασία” και δεν απολογούμαστε γι’ αυτό στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς καταστολής, που έχουν αφήσει τον λαό απροστάτευτο μπροστά στην πανδημία και τον φορτώνουν με ξύλο και με τα βάρη της κρίσης. Η πορεία του Πολυτεχνείου, κερδισμένη με θυσίες και αίμα, έχει φέτος χίλιους λόγους παραπάνω να γίνει - και θα γίνει. Αυτοί οι αγώνες μας, για να επιβάλλουμε μια άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική, είναι η μόνη πραγματική προστασία της υγείας και της ζωής μας. Η 17η Νοέμβρη θα είναι βήμα διαμαρτυρίας ενάντια στην ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της Ν.Δ., που πρέπει να τη διώξουμε το συντομότερο, με μια αναμέτρηση διαρκείας - πριν μας οδηγήσει στην ολοκληρωτική υγειονομική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή».
Υπενθυμίζεται πως απέναντι στη νέα κατάσταση, εκτός συνταγματικού πλαισίου έκρινε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι είναι η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια από χθες Κυριακή 15 Νοεμβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου, ακυρώνοντας τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου για την επέτειο στις 17 Νοεμβρίου.
«Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική»
Ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ:
«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».
(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)
neakriti.gr