Λιονής: Υψηλή νοσηρότητα στην Ιεράπετρα για τον διατροφικό καρκίνο παχέος εντέρου

1:21 μ.μ. - Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022
01:06 μ.μ. - Πέμ, 16/21/2022
Image: Λιονής: Υψηλή νοσηρότητα στην Ιεράπετρα για τον διατροφικό καρκίνο παχέος εντέρου

Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση των αποτελεσμάτων προγραμματικών συμβάσεων που είχε συνάψει η Περιφέρεια Κρήτης με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο στην Κρήτη, με στόχο την στήριξη και προάσπιση της δημόσιας υγείας στο νησί, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής μίλησε στον Ηχώ 99,8 παραθέτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία από τις μελέτες που έγιναν.

Όπως είπε τα άτομα με καρδιαγγειακά και καρκίνο είναι περισσότερο ευάλωτα και αυτό επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού με συνέπεια να αλλάξουν οι στατιστικές νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η καταγραφή των στοιχείων και η μελέτη τους, θέτει προτεραιότητες και βοηθά στον αποτελεσματικό σχεδιασμό αντιμετώπισης. Η Κρήτη λοιπόν έχει ένα αρχείο καταγραφής του καρκίνου και των διαφόρων μορφών του, το οποίο παρουσιάζεται ανά δήμο, ανά αγροτική ή αστική περιοχή, ανά φύλο, ηλικιακή ομάδα. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, η υγειονομική διοίκηση σε συνεργασία με δήμους, ιατρικούς συλλόγους θα πρέπει πραγματικά να δουν τα στοιχεία αυτά και κάτω από τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας να τα εξετάσουν τα στοιχεία ώστε να γίνουν απαραίτητες δράσεις πρόληψης, προαγωγής υγείας, ενημέρωσης των πολιτών, ή άλλου είδους παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες. Ειδικότερα τώρα, ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τον Δήμο Ιεράπετρα είναι ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που σχετίζεται σημαντικά με τη διατροφή, παρουσίασε μια υψηλή συχνότητα με όρους νοσηρότητας και θνησιμότητας, ανέφερε ο κ. καθηγητής.

Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Σε ότι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε επίπεδο Κρήτης είπε ότι τα στοιχεία είναι αρκετά φτωχά προς το παρόν και γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να προκύψει ένα ολοκληρωμένο αρχείο σε συνεργασία και με τα Νοσοκομεία. Σύμφωνα πάντως με μελέτες του Πανεπιστημίου Κρήτης φαίνεται ότι δυστυχώς η συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου και η θνησιμότητα αλλά κυρίως οι παράγοντες κινδύνου που προσδιορίζουν την εξέλιξή τους, έχουν ανέβει στην Κρήτη. Ένας τέτοιος παράγοντας είναι η παιδική παχυσαρκία που συνδέεται όχι μόνο με την καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και με τη λιπώδη νόσο, του ήπατος που ενέχεται και με τον καρκίνο του ήπατος ο οποίος δεν είναι δυστυχώς σπάνιος στην Κρήτη. Υπάρχουν λοιπόν έμμεσα και άμεσα δεδομένα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη παρεμβάσεων σε διάφορα επίπεδα.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο κ. Λιονής σημείωσε ακόμη ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού προέκυψε ένα μεγάλο θέμα που αφορά στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και πόσο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα έρθει σε ένα επίπεδο τέτοιο που θα παίξει πραγματικά το ρόλο της.Μεγάλο πρόβλημα η θλίψη στους ανθρώπους.

Κλείνοντας τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η ψυχή μας έχει απορροφήσει πάρα πολύ θλίψη. Όπου και να πάει κανείς συναντά ανθρώπους θλιμμένους, αγανακτισμένους, χωρίς ελπίδα. Οι νέοι μας, βλέπουν την προοπτική να μην είναι αυτή που φαντάστηκαν, που ονειρεύτηκαν ή τους αναλύθηκε. Πρέπει να δούμε τις θλιμμένες κοινωνικές ομάδες τους ηλικιωμένους και να δούμε πώς πραγματικά θα αναστήσουμε την ελπίδα σε αυτούς.