Κ. Κρασσάς: «Η μελισσοκομία καταρρέει – το κρητικό μέλι χρειάζεται στήριξη, όχι ψίχουλα»

12:08 μ.μ. - Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025
12:04 μ.μ. - Τετ, 16/08/2025
Image: Κ. Κρασσάς: «Η μελισσοκομία καταρρέει – το κρητικό μέλι χρειάζεται στήριξη, όχι ψίχουλα»

Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου μίλησε στην εκπομπή Καλημέρα Λασίθι, αναλύοντας τα προβλήματα του κλάδου, την ενίσχυση μέσω του Μέτρου 23 και την ανάγκη θεσμικής προστασίας του κρητικού προϊόντος

Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι», φιλοξενήθηκε ο Κώστας Κρασσάς, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου. Με λόγο άμεσο και ανθρώπινο, περιέγραψε την κατάσταση στον κλάδο της μελισσοκομίας, κάνοντας λόγο για «ψίχουλα» ως προς τις ενισχύσεις και για ένα επάγγελμα που φθίνει χωρίς ουσιαστική στήριξη.

Μέτρο 23: Ενίσχυση με το σταγονόμετρο

Όπως εξήγησε ο κ. Κρασσάς, μέσω του κυβερνητικού Μέτρου 23, πρόκειται να διανεμηθούν 147 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα, με μόλις 15-20% να αντιστοιχεί στη μελισσοκομία.

«Αυτά είναι ψίχουλα. Το κόστος για να ετοιμάσεις μια κυψέλη παραγωγής είναι τουλάχιστον 120 ευρώ. Η ενίσχυση που θα λάβουν οι μελισσοκόμοι δεν φτάνει ούτε για ένα καπάκι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρότι υπάρχουν τέσσερα επίπεδα επιδότησης ανάλογα με τον αριθμό των κυψελών, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν θα καλυφθούν οι μικροί παραγωγοί. Παραδοσιακά, οι ενισχύσεις αφορούν όσους έχουν άνω των 110 κυψελών.

«Αν δεν υπάρξει σταθερή ενίσχυση, ο κλάδος καταρρέει»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στη γενικότερη υποβάθμιση της μελισσοκομίας, λόγω της ξηρασίας, της έλλειψης γύρης και των συνεχών απωλειών σε μελίσσια.

«Η μέλισσα δεν επιβιώνει χωρίς γύρη. Δεν μπορεί να αντέξει έξι μήνες ξηρασίας. Τα μελίσσια καταρρέουν, και οι νέοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Όσοι μένουμε, το κάνουμε από αγάπη ή επειδή έχουμε ήδη υποδομές. Δεν είναι πια βιώσιμο».

Ο ίδιος ζήτησε να θεσπιστεί σταθερό ετήσιο πλαίσιο ενίσχυσης, ώστε κάθε μελισσοκόμος να γνωρίζει τι να περιμένει:

«Αν δεν υπάρξει ένα σταθερό σύστημα, ο κλάδος θα σβήσει. Και τότε, πραγματικό ελληνικό μέλι δεν θα βρίσκουμε ούτε να φάμε».

«Το κρητικό μέλι δεν προστατεύεται ούτε προβάλλεται»

Με ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Κρασσάς μίλησε για την απαξίωση του κρητικού μελιού, λόγω εισαγωγών, ελληνοποιήσεων και παραπλανητικής προβολής από επιχειρήσεις και ξενοδοχεία:

«Παίρνουν τιμολόγιο από κρητικό παραγωγό, βάζουν σήμα “Κρητικό Προϊόν” και μετά σερβίρουν εισαγόμενο μέλι στο πρωινό. Αυτό είναι απάτη και οικονομικό έγκλημα.»

Ζήτησε επίσης συνείδηση από ξενοδόχους, επιχειρήσεις και προμηθευτές, ώστε να στηρίζουν ουσιαστικά τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα:

«Αν θες να προσφέρεις Κρητικό Πρωινό, βάλε αυθεντικά προϊόντα. Όχι παξιμάδια από την Κίνα και μέλι από τη Βουλγαρία.»

Προστασία δασών και δεύτερη συνάντηση πριν τον Μάιο

Σημαντική αναφορά έκανε και στην πρωτοβουλία προστασίας των δασών, στην οποία συμμετείχαν μελισσοκόμοι και φορείς:

«Πριν τον Μάιο αναμένεται δεύτερη συνάντηση για την κατάθεση προτάσεων. Αν χαθούν τα δάση, δεν θα δουν τίποτα τα εγγόνια των εγγονιών μας.»

«Ζητάμε βοήθεια και συνείδηση»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου έκανε έκκληση για πραγματική στήριξη του κλάδου:

«Χρειάζεται βοήθεια απ’ όλους τους κλάδους που ασχολούνται με τρόφιμα. Να αναδείξουμε τα αυθεντικά κρητικά προϊόντα. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ.»

Με ευχές για Καλή Ανάσταση και Υγεία, ο κ. Κρασσάς έκλεισε τη συνέντευξη σε ανθρώπινο και ουσιαστικό τόνο.