Tομάτα Christina - H εγγύηση στην παραγωγή από την Bios Agrosystems του Ομίλου Ευθυμιάδη

1:05 μ.μ. - Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022
01:06 μ.μ. - Τετ, 15/05/2022
Image: Tομάτα Christina - H εγγύηση στην παραγωγή από την Bios Agrosystems του Ομίλου Ευθυμιάδη

Ο Γεράσιμος Καρατζογιάννης υπεύθυνος πωλήσεων στην Ελλάδα της BIOS AGROSYSTEMS, μιλά στον Ηχώ 99,8

Αν και οι προβλέψεις για την φετινή καλλιεργητική χρονιά κηπευτικών ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υπήρχε η ελπίδα για μια ομαλοποίηση στην αγορά μετά από δυο χρόνια πανδημίας, ήρθε ο πόλεμος που ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε ένα πισωγύρισμα στην οικονομία και κατ΄επέκταση στην αγροτική οικονομία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Καρατζογιάννης Γεράσιμος υπεύθυνος πωλήσεων στην Ελλάδα της BIOS AGROSYSTEMS του Ομίλου Ευθυμιάδη.

Όπως είπε στη Ρωσία και την Ουκρανία βρίσκονται οι μεγαλύτεροι σιτοβολώνες και πολλές χώρες όπως και η Ελλάδα έκαναν από εκεί εισαγωγές. Πλέον το 30%-40% έχει καταστραφεί και οι όποιες εξαγωγές γίνονται, γίνονται με πολλές δυσκολίες και κατ΄ επιλογή κυρίως από την πλευρά της Ρωσίας. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δημητριακών προϊόντων με τις όποιες οικονομικές συνέπειες για την αύξηση του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και ευρύτερα την αγροτική παραγωγή. Μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ενώ και οι καιρικές συνθήκες καθώς ήταν ένας δύσκολος χειμώνας, έπαιξαν τον ρόλο τους προκαλώντας μειωμένες αποδόσεις και προβλήματα στο χωράφι. Τελευταία δε, ένα μεγάλο πρόβλημα που παρατηρήθηκε είναι η έλλειψη εργατών γης που εξελίσσεται σαν τσουνάμι και εάν δεν βρεθεί κάποια λύση η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη. Παρόλες τις παραπάνω δύσκολες συγκυρίες οι τιμές στα κηπευτικά και ειδικά στην τομάτα κρατήθηκαν σε ένα καλό επίπεδο κρατώντας κατά συνέπεια τους παραγωγούς στο χωράφι, τόνισε ο κ. Καρατζογιάννης.

Πρόσθεσε ότι αρκετοί παραγωγοί επέλεξαν να καλλιεργήσουν μέσα στην Άνοιξη, ωστόσο αυτή την περίοδο που διανύουμε οι τιμές είναι πιεσμένες προς τα κάτω. Ωστόσο εξαιτίας της απροσδόκητης τουριστικής κίνησης, που σημαίνει κατανάλωση, αναμένεται και μια ανάλογη αύξηση στη ζήτηση κηπευτικών και ενδεχομένως και άνοδο τιμών ώστε να επωφεληθεί ο παραγωγός.

Τομάτα Christina - Η πρόταση της Bios Agrosystems

Η πρόταση της Bio Agrosystems προς τους παραγωγούς που θα επιλέξουν να φυτέψουν τομάτα είναι το υβρίδιο ΧΡΙΣΤΙΝΑ – Christina. Ένα υβρίδιο μοντέρνας τεχνολογίας που ενσωματώνει όλα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για τους καλλιεργητές, τους εμπόρους και τους καταναλωτές. Χαρακτηρίζεται από τις σταθερά πολύ υψηλές στρεμματικές αποδόσεις, την καλή συμπεριφορά στην καστανή ρυτίδωση, το καλό ριζικό σύστημα, την ανθεκτικότητα στο κρύο, τη σφριγηλότητά του.

Ως Bios Agrosystems βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών και έχουν επιλέξει 4 υβρίδια με αντοχή στην καστανή ρυτίδωση και από το 2023 θα διαθέσουν στην αγορά κάποια από αυτά καθώς τα αποτελέσματα σε ιωμένα χωράφια είναι καταπληκτικά.

*ΦΩΤΟ: Γεράσιμος Καρατζογιάννης υπεύθυνος πωλήσεων της BIOS AGROSYSTEMS στην Ελλάδα – Τίτος Μαυράκης υπεύθυνος πωλήσεων στην Κρήτη.