Κωνσταντίνα Βουζουνεράκη: Τα πρώτα συμπτώματα για σακχαρώδη διαβήτη

10:35 π.μ. - Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023
10:11 π.μ. - Τρί, 14/35/2023
Image: Κωνσταντίνα Βουζουνεράκη: Τα πρώτα συμπτώματα για σακχαρώδη διαβήτη

Η γιατρός Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος στον Ηχώ 99,8 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και αποτελεί τη βασική εκστρατεία, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του σακχαρώδη διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της νόσου αυτής από την οποία πάσχουν 463 εκατομμύρια άνθρωποι.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, Δημόσιας Υγείας, Παιδείας και Αθλητισμού και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιεράπετρας, οργανώνουν δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης των δημοτών για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν:

την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 από τις 09.00 έως τις 11.00, στην Κεντρική Πλατεία Ιεράπετρας δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, και παράλληλη ενημέρωση των δημοτών για το Διαβήτη,

την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων, δίπλα στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη (1ος όροφος), ενημερωτική εσπερίδα με θέματα:

«Σακχαρώδης Διαβήτης - 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις» με ομιλήτρια την κα Βουζουνεράκη Κωνσταντίνα MD, PhD Ενδοκρινολόγο – Διαβητολόγο,

«Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης» με ομιλήτρια την κα Τυμπακιανάκη Χαρά, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.

Γενικότερα για τη δράση αλλά και τον Σακχαρώδη Διαβήτη μίλησε στον Ηχώ 99,8 η κα Βουζουνεράκη Κωνσταντίνα τονίζοντας ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, προσέχοντας της διατροφή τους, ρυθμίζοντας τον διαβήτη με φαρμακευτική αγωγή ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες γιατρού. Στα συμπτώματα του νεανικού διαβήτη είναι η πολυουρία, η κόπωση, η δίψα ακόμα και μια λοίμωξη. Υπάρχουν και ενήλικες που μπορεί να παρουσιάσουν νεανικό διαβήτη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται ετήσιος έλεγχος, ειδικά σε περιπτώσεις με ιατρικό ιστορικό προσωπικό ή οικογενειακό, γυναίκες με διαβήτη κύησης, άτομα υπέρβαρα κ.α. Καλή διατροφή, άσκηση και διακοπή καπνίσματος είναι οδηγίες και συμβουλές που δίνονται σε άτομα με διαβήτη, συμβουλές όμως που καλό είναι να ακολουθεί ο καθένας μας για την προστασία της υγείας του.