Ροβυθάκης: Θα αγοράσουμε οικόπεδο και θα «φυτέψουμε» τη μελέτη του Μάνου Μαρκόπουλου

2:10 μ.μ. - Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022
02:06 μ.μ. - Τρί, 14/10/2022
Image: Ροβυθάκης: Θα αγοράσουμε οικόπεδο και θα «φυτέψουμε» τη μελέτη του Μάνου Μαρκόπουλου

Ο Δήμος Ιεράπετρας από το 1938 ζητά την ίδρυση Μουσείου

Την παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα» κ. Γιάννη Ροβυθάκη προκάλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 η προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων κας Χρύσα Σοφιανού (Δείτε εδώ).

Ο κ. Ροβυθάκης υποστήριξε ότι δεν έχει ανάγκη να αφήσει το όνομά του στην ιστορία για ένα νέο κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής όπως υποστήριξε η κα Σοφιανού και σημείωσε ότι αυτά είναι φθηνές δικαιολογίες για το ότι αν δεν ολοκληρωθεί το Μουσείο του Αγίου Νικολάου δεν θα γίνει κάτι στην Ιεράπετρα.

Δεν υπάρχει βούληση δηλαδή να γίνει κάτι στην Ιεράπετρα. Αυτή τη στιγμή αποδεσμεύοντα πόροι από το κράτος από τα πρώην ΕΣΠΑ και κάποια θα έρθουν και στην Περιφέρεια Κρήτης . Αυτό σημαίνει ότι σε έργα πολιτισμού θα διατεθούν αρκετά χρήματα. Που δεν θα τα ξαναβρούμε εάν δεν καταφέρουμε τώρα ως Ιεραπετρίτες να πάρουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ για ένα κτίριο αρχαιολογικής συλλογής. Οικόπεδο για να γίνει το κτίριο υπάρχει, είπε ο κ. Ροβυθάκης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κακή κατάσταση του κτιρίου που στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή, μίλησε για την υγρασία του κτιρίου και την επικινδυνότητα σε έναν δυνατό σεισμό. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος που λειτουργεί τώρα ως αποθήκη, υποστήριξε. Προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι με έγγραφο που υπάρχει στην Βικελαία Βιβλιοθήκη, ο Δήμος Ιεράπετρας από το 1938 ζητά τη δημιουργία Μουσείου στην Ιεράπετρα.

Μίλησε για τις ενέργειες που έχουν κάνει ως Σύλλογος προκειμένου να προχωρήσουν παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους αλλά και να εξασφαλιστούν πόροι. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προμελέτη που υπάρχει από το επίτιμο μέλος του συλλόγου αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Μάνο Μαρκόπουλο που προσδιορίζει την κατασκευή ενός νέου κτιρίου σε οικόπεδο της αρχαιολογίας. Είπε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντήσουν την Υπουργό κα Μενδώνη και εάν απορρίψει την πρόταση για το συγκεκριμένο το οικόπεδο, ως Σύλλογος θα αγοράσουν οικόπεδο και θα «φυτέψουν» εκεί τη μελέτη Μαρκόπουλου και θα αναγκάσουν τότε την κα Σοφιανού να τρέξει, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε εδώ αναλυτικά: