1.345 πινακίδες κατετέθησαν το 2016 στην Εφορία Αγίου Νικολάου

8:28 π.μ. - Δευτέρα, 1 Μαΐου 2017
08:05 π.μ. - Δευ, 01/28/2017
Image: 1.345 πινακίδες κατετέθησαν το 2016 στην Εφορία Αγίου Νικολάου

Μέχρι τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 (σύμφωνα με το ΦΕΚ Β4271-30.12.2016) μπορεί να γίνει η κατάθεση πινακίδων στις Δ.Ο.Υ.

Η αρμόδια υπάλληλος της Εφορίας Αγίου Νικολάου μας έδωσε πληροφορίες για τις πινακίδες των πάσης φύσεως οχημάτων που κατετέθησαν στη διάρκεια του 2016. Η απάντηση ήταν «…1.345 ήταν οι πινακίδες, αλλά χωρίς να υπολογίζουμε τις καταθέσεις από τα επαγγελματικά, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα όλου του νομού… πινακίδες που οι ιδιοκτήτες τους θα πάρουν πίσω όταν ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος».
 
Αντίστοιχα το 2015 οι πινακίδες που κατετέθησαν ήταν «1.528, δηλαδή 183 λιγότερες πινακίδες κατατέθηκαν το 2016».
 
Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Γι΄ αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό. Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.
 
Δικαιολογητικά
 
Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την κατάθεση πινακίδων είναι τα εξής:
 
α) Εκούσια ακινησία
 
Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:
 
1. Δήλωση ακινησίας.
2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.
 
Πιο αναλυτικά χρειάζονται:
 
Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
Οι πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας
Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους
Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην ΔΟΥ και αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
Αντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο
β) Αναγκαστική ακινησία
 
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά κατά περίπτωση:
 
α) Ανωτέρα βία: (Καταστροφή, πυρκαγιά κ.λ.π.). Αποδεικτικό καταστροφής.
 
β) Κλοπή: Βεβαίωση Αστυνομίας ότι έχει καταγγελθεί η κλοπή και ότι σχηματίστηκε δικογραφία και απεστάλη στον Εισαγγελέα.
 
γ) Υπεξαίρεση, Κατάσχεση κλπ. Καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.
 
δ) Κυκλοφορία στο εξωτερικό. Βεβαίωση των αρχών του κράτους κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, με επίσημη μετάφραση από τις Ελληνικές Προξενικές Αρχές.
 
Για τα Επαγγελματικά αυτοκίνητα Ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) οι ακινησίες αυτών γίνονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περφερειακών Ενοτήτων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία κυκλοφορίας θα υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ, θα πρέπει αυτά να διαβιβασθούν στις ανωτέρω Υπηρεσίες.