Επιστολή στον Πρωθυπουργό από τους αιρετούς του Λασιθίου για το θέμα του ΒΟΑΚ

12:57 μ.μ. - Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020
12:12 μ.μ. - Παρ, 11/57/2020
Image: Επιστολή στον Πρωθυπουργό από τους αιρετούς του Λασιθίου για το θέμα του ΒΟΑΚ

Ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γουλιδάκης στον Ηχώ 99,8 για τις αποφάσεις κατά τη χθεσινή σύσκεψη για τον ΒΟΑΚ

Υπό τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Γουλιδάκη πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη για το θέμα του ΒΟΑΚ μετά από πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη σχετικά με τα χρονοδιαγράματα και τον σχεδιασμό για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Δηλώσεις που όπως φαίνεται αφήνουν εκτός του σχεδιασμού τον Νομό Λασιθίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι αλλά και εκπρόσωποι φορέων του νομού που συμμετείχαν στη σύσκεψη, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και δυσαρέσκειά τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αποφασίστηκε να γίνουν σειρά ενεργειών και παρεμβάσεων ώστε να αποτραπεί μια κατάφορη αδικία εις βάρος του Νομού Λασιθίου που όπως τονίστηκε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τους άλλους νομούς του νησιού. Ο κ. Γουλιδάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα συμπεράσματα της σύσκεψης και τις δράσεις που αναλαμβάνονται.

Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη:

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΡΗΤΗΣ (BOAK)

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στην εφημερίδα «ΡΕΘΕΜΝΟΣ» της 8ης Δεκεμβρίου 2020, αναφορικά με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), και ειδικότερα:

Α. Την επιβεβαίωση δι’ επισήμων κυβερνητικών χειλέων «ότι ένα ακόμα τμήμα θα προστεθεί στο Χανιά – Ηράκλειο – Νεάπολη. Είναι το τμήμα Χανιά – Κίσσαμος που θα περιληφθεί στη Σύμβαση Παραχώρησης με ενεργοποίηση του προβλεπόμενου στη Σύμβαση δικαιώματος προαίρεσης» .

Β. Την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος των βημάτων του έργου σύμφωνα με την οποία προβλέπεται:

- περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου (φθινόπωρο 2021)

- υποβολή δεσμευτικών προσφορών κατόπιν σχετικής πρόσκλησης προς τους οικονομικούς φορείς (άνοιξη 2022)

- αξιολόγηση – ανάδειξη προσωρινού αναδόχου (φθινόπωρο 2022)

- υπογραφή σύμβασης (πρώτο τρίμηνο 2023)

- επίτευξη ημερομηνίας έναρξης συμβάσεων (καλοκαίρι 2023)

Γ. Την ανάλυση του οικονομικού κόστους του έργου με την κάλυψη της χρηματοδοτικής συμβολής του Ελληνικού Δημοσίου, ανερχόμενης στα 800 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια του παραχωρησιούχου, δανειοδότηση, και τέλος διόδια ως βασική πηγή χρηματοδότησης κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου

Συγκαλέσαμε έκτακτη σύσκεψη της άτυπης Επιτροπής Παρακολούθησης Έργων ΒΟΑΚ της Π. Ε. Λασιθίου, στην οποία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας, Οροπεδίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης , ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου , ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ, και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου.

Στην συνάντηση ορίσθηκε Τριμελής Επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λασιθίου, τον Δήμαρχο Σητείας και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, για μεγαλύτερη ευελιξία στην παρακολούθηση των θεμάτων που αφορούν τον ΒΟΑΚ και των εξελίξεων στο θέμα αυτό, ταυτόχρονα δε αποφασίστηκε: 1) να αποσταλεί ενημερωτική επιστολή στο Πρωθυπουργό, και στον αρμόδιο Υπουργό με στόχο την αποσαφήνιση των θεμάτων που έχουν τεθεί, 2) να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό, 3) να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με επερώτηση κατά την συνεδρίαση της 17-12-2020 και να ζητηθεί η στήριξη του .

Από το Γραφείο τύπου Π. Ε. Λασιθίου.