Να κλέβουν το κράτος καθώς, όπως διαπιστώθηκε, υπέπεσαν σε πληθώρα φορολογικών παραβάσεων, πιάστηκαν τρία στα δέκα πρατήρια καυσίμων, μετά το μπαράζ ελέγχων που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσω της παρακολούθησης του συστήματος εισροών-εκροών το 2018.
Ειδικότερα, σε Κρήτη και Ελλάδα ελέγχθηκαν 546 πρατήρια καυσίμων μετά από παρακολούθηση του συστήματος εισροών-εκροών αλλά και την αξιοποίηση πρόσθετων πληροφοριών, και έχουν ήδη διαπιστωθεί 181 παραβάσεις, γεγονός που μεταφράζεται σε 33,3% επί του συνόλου των ελέγχων.
Στις φορολογικές παραβάσεις συγκαταλέγονται - μεταξύ άλλων - περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης, μη απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποίησης αγορών άνευ φορολογικού παραστατικού και μη έκδοση παραστατικών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε αναστολή λειτουργίας των πρατηρίων.
Ενδεικτικά, η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι η αποκρυβείσα ύλη, που έχουν διαπιστώσει οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) από τους συγκεκριμένους ελέγχους, ανήλθε σε περίπου 8,3 εκατομμύρια ευρώ.
Προσοχή στις χαμηλές τιμές
Πρόκειται για αιφνιδιαστικούς ελέγχους, οι οποίοι, όπως τονίσαμε, πραγματοποιήθηκαν και στην Κρήτη, κάτι που μας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, σημειώνοντας πως και το δικό του πρατήριο ελέγχθηκε, με τον ίδιο να επισημαίνει παράλληλα πως οι έλεγχοι είναι θεμιτοί.
«Είχαμε και σε τοπικό επίπεδο ελέγχους, χωρίς ωστόσο, απ’ όσο μπορώ να ξέρω, να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα. Έγιναν και στο δικό μου πρατήριο έλεγχοι και θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι έλεγχοι καλό είναι που γίνονται», επισήμανε.
Ο ίδιος ωστόσο, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών, σημειώνει πως «οι καταναλωτές θα πρέπει να βλέπουν σε τι τιμές πουλάει το σύνολο των πρατηρίων», προσθέτοντας πως «δεν είναι κριτήριο η φθηνή τιμή, διότι εκεί βρίσκονται συνήθως - όχι πάντα, καθότι υπάρχουν και εξαιρέσεις - όλες οι παραβατικότητες. Δε λέμε ότι όσοι έχουν χαμηλές τιμές είναι απατεώνες. Προς Θεού! Ωστόσο, ο Σύνδεσμός μας συνιστά στους καταναλωτές να αφυπνίζονται και να βλέπουν τα πολλά πρατήρια τι τιμή πουλάνε».
Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα είχαμε και άλλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Αυξήσεις που, όπως τόνισε ο κ. Σαμόλης, συμβαίνουν «λόγω των διεθνών τιμών, του Χρηματιστηρίου και πολλών άλλων παραγόντων, που καθορίζουν την τιμή που παίρνουμε κι εμείς εδώ».
Έτσι, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων σε τοπικό επίπεδο κυμαίνεται στα 1,55-1,56 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης στο 1,36-1,37 ευρώ το λίτρο και το φυσικό αέριο στα 0,88-0,89 ευρώ.
Οι παραβάσεις
Κατασχέσεις 106.000 λίτρων
Στις τελωνειακές παραβάσεις πάντως που διαπιστώθηκαν σε όλη τη χώρα συγκαταλέγονται περιπτώσεις λειτουργίας δεξαμενών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια ή ασφράγιστες υπέργειες δεξαμενές, μη κανονικά δείγματα καυσίμων, λαθρεμπορία, μη πιστοποιημένες ογκομετρήσεις των δεξαμενών, που σε ορισμένες περιπτώσεις, πέραν των προβλεπόμενων προστίμων, οδήγησαν σε κατασχέσεις των προϊόντων και των μέσων μεταφοράς. Μόνο οι κατασχέσεις των πετρελαιοειδών ανέρχονται σε πάνω από 106.000 λίτρα.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Αττική ελέγχθηκε το 18,1% των πρατηρίων και στη Θεσσαλονίκη το 17% των πρατηρίων.
Στο στόχαστρο των Αρχών είχαν εισέλθει και τα πρατήρια υγραερίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, διαπιστώθηκαν 138 παραβάσεις σε 422 πρατήρια ή το 32,7% του συνόλου έκλεβε το κράτος και τους καταναλωτές. Παράλληλα, έχουν δεσμευτεί 9.665 κιλά υγραέριο. Επίσης, η ΑΑΔΕ αναφέρει πως είχε διαβιβάσει για έλεγχο προς το Γενικό Χημείο του Κράτους 1.869 δείγματα, εκ των οποίων τα 206 έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά, δηλαδή το 11% του συνόλου των δειγμάτων. Στα μη κανονικά δείγματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, με άλλα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο ή με νερό, και βενζίνες νοθευμένες με άλλες βενζίνες χαμηλών οκτανίων, με ελαφρά λάδια, με νερό, με αιθανόλη.
neakriti.gr