Μέχρι τον Σεπτέμβη ενστάσεις για το Σχέδιο πόλης στους οικισμούς Μακρύ Γιαλού-Κουτσουρά-Ανάληψης

11:18 π.μ. - Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021
11:08 π.μ. - Τρί, 03/18/2021
Image: Μέχρι  τον Σεπτέμβη ενστάσεις για το Σχέδιο πόλης στους οικισμούς Μακρύ Γιαλού-Κουτσουρά-Ανάληψης

Τι συζητήθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του Σχεδίου Πόλης - Ο αντιδήμαρχος Εμμ. Βρυγιωνάκης στον Ηχώ 99,8

Πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση της 4ης φάσης του Σχεδίου Πόλης για τους οικισμούς Μακρύ Γιαλού, Κουτσουρά και Ανάληψης, από τον Μελετητή, κ. Παντελή Αμπαριώτη.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Βρυγιωνάκης μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων και από την Ιεράπετρα και από τη Σητεία δεδομένου εξάλλου οτι η περιοχή της Ανάληψης ανήκει στον δήμο Σητείας.

Όπως είπε ο κ. Βρυγιωνάκης το Σχέδιο Πόλης βρίσκεται στην τρίτη φάση του έργου η οποία αφορούσε κυρίως ενστάσεις που είχαν γίνει το 2010 και κατά το 90% περίπου έχουν τελεσφορήσει, έχουν γίνει δεκτές από τον μελετητή και την ομάδα του. Ενστάσεις μπορούν να γίνουν εως τέλος Αυγούστου ωστόσο αναμένεται να δοθεί και μια σιωπηρή παράταση μέσα στον Σεπτέμβρη.

Το Σχέδιο Πόλης ξεκίνησε το 1990, έχουν περάσει 30 και πλέον χρόνια και χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί. Στο ερώτημα προς τον μελετητή για το αν μπορεί να δώσει κάποιον χρονικό προσδιορισμό ολοκλήρωσης του έργου, η απάντηση ήταν ότι το σχέδιο του Κουτσουρά χρειάζεται δυο χρόνια περίπου για να ολοκληρωθεί ενώ του Μακρύ Γιαλού θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο καθώς είναι παραδοσιακός οικισμός, οπότε η γραφειοκρατία και οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται είναι περισσότερες. Ως Δήμος δεν κωλυσιεργούμε, ο χρόνος της καθυστέρησης είναι στα υπουργεία. Ένα θετικό στοιχείο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι υπήρχε ένα αποτύπωμα του Σχεδίου Πόλης που σταμάτησε κατά κάποιο τρόπο την άναρχη δόμηση που υπήρχε πριν το 1990. Στο αποτύπωμα προσδιορίζονται τα σημεία όπου προβλέπονται πλατείες, δρόμοι, αρχαιολογικοί χώροι κλπ , οπότε όποιος ήθελε να χτίσει έπρεπε να τα λάβει υπόψιν, εξήγησε.

Κλείνοντας ο κ. Βρυγιωνάκης είπε ότι επειδή λόγω covid η συμμετοχή ήταν περιορισμένη όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί περαιτέρω μπορεί να απευθυνθεί σε μηχανικό ή στην υπηρεσία δόμησης στον Δήμο Ιεράπετρας στην οδό Ομηρίας στην Ιεράπετρα.