ΕΟΣ Λασιθίου: Ανάβαση στην κορυφή του Μικρού Αφέντη

9:32 π.μ. - Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
09:06 π.μ. - Πέμ, 01/32/2023
Image: ΕΟΣ Λασιθίου: Ανάβαση στην κορυφή του Μικρού Αφέντη

Την Κυριακή 4 Ιουνίου

ΟΕ.Ο.Σ. Λασιθίου την Κυριακή 4/6/2023 διοργανώνει για τα μέλη του ανάβαση στην κορυφή του Μικρού Αφέντη (1571μ.), μια από τις κορυφές του ορεινού όγκου της Δίκτης στα νότιο-δυτικά του Οροπεδίου. Η ανάβαση στην κορυφή θα έχει συμβολικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας παραμονή της εορτής του Αγίου Πνεύματος που γιορτάζει το ομώνυμο εκκλησάκι.

Η κορυφή κινδυνεύει από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (πρόσφατα αδειοδοτήθηκε εταιρεία για την εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού ύψους 80μ.), παρόλο που βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 αλλά και η οροσειρά της Δίκτης έχει ενταχθεί στα " απάτητα βουνά". Η κορυφή αυτή και όλες οι άλλες κορυφές της οροσειράς της Δίκτης που περιβάλλουν το Οροπέδιο Λασιθίου και του Καθαρού, δεν έχουν συμπεριληφθεί !!! στην "απάτητη" περιοχή της Δίκτης (όλες είναι πάνω από 1300μ.) και κινδυνεύουν μιας και έχουν εκδοθεί άδειες για εγκατάσταση αιολικών πάρκων με 88 γιγάντιες ανεμογεννήτριες, που θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα από ομορφότερες ορεινές περιοχές της Κρήτης.

hxonews

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από την Πλάτη από όπου και θα ακολουθήσουμε αρχικά μονοπάτι διασχίζοντας την Πλαθιανή Λαγκάδα, και στην συνέχεια από συνδυασμό αγροτικού δρόμου και ίχνη παλαιού μονοπατιού θα φτάσουμε στην κορυφή και στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου (χτίστηκε τη δεκαετία του 1840 πιθανότατα στα ερείπια παλαιότερου ναού), με την κορυφή να προσφέρει μαγευτική θέα τόσο στο Οροπέδιο όσο και δυτικά στις περιοχές του Ηρακλείου.

Ώρες πεζοπορίας 6, Βαθμός δυσκολίας 1 .

Συντονιστής : Δ.Σ. του συλλόγου

Το ραντεβού μας ώρα 8:00 στην Πλάτη για τα μέλη μας από το Οροπέδιο Λασιθίου και το Ηράκλειο και για τα μέλη από Άγιο Νικόλαο αναχώρηση για την Πλάτη στις 7:00 το πρωί της Κυριακής απο τον Λασιθιώτικο φούρνο με δικά μας μέσα .

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 6972667591 - 694 8040401 και στο mail του συλλόγου eoslasithiou@gmail.com

Απαραίτητος ορειβατικός εξοπλισμός (Μποτάκια ορειβατικά, προαιρετικά μπατόν, αντιανεμικό , νερό ,σνακ, καπέλο ,γυαλιά ηλίου).

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

hxonews