Ο Δήμος Ιεράπετρας αποκλείει ευπαθείς ομάδες από την εργασία - Αλαλούμ με τα εμβόλια, πιθανό άλλοθι οι μεταλλάξεις - Υπάρχουν ευθύνες για τη μη χρήση των μονοκλωνικών

7:30 μ.μ. - Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021
07:02 μ.μ. - Δευ, 01/30/2021
Image: Ο Δήμος Ιεράπετρας αποκλείει ευπαθείς ομάδες από την εργασία - Αλαλούμ με τα εμβόλια, πιθανό άλλοθι οι μεταλλάξεις - Υπάρχουν ευθύνες για τη μη χρήση των μονοκλωνικών

Καλεσμένοι στην εκπομπή "Όλα στη φόρα" με τον Νίκο Δασκαλάκη ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας κ. Κούβελας, ο ιατρός και ερευνητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας στα πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πατρών κ. Φαρσαλινός και ο καθηγητής και εργατολόγος κ. Μητρόπουλος

Οκαθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας κ. Κούβελας σημείωσε ότι έστω και τώρα, που ανοίγει η συζήτηση και η χρήση και φαρμάκων, από τη στιγμή που η γραμμή παραγωγής και εμβολίων έχει πλέον «διαλυθεί» .

Φέρουν ευθύνες όσοι αποσιώπησαν για μήνες της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων, όταν κάποιοι συνάνθρωποι μας χάθηκαν ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Οι μεταλλάξεις ήταν αναμενόμενες, το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά για να καλύψουν κενά στην υπόθεση των εμβολίων και να πέσει η ευθύνη των αστοχιών στις μεταλλάξεις.

Ο κ. Φαρσαλινός, ιατρός και ερευνητής στο τμήμα Δημόσιας Υγείας στα πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πατρών, τόνισε από την πλευρά του, ότι στον πόλεμο ρίχνουμε όλα τα όπλα και για όσους συνεχίζουν να μιλούν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και για τους δημοσιολογούντες για την προστασία του εμβολίου από τη μετάδοση, διαψεύδονται από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έκανε πριν έξι ημέρες τη β΄δόση του εμβολίου, μπήκε σε προληπτική καραντίνα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ λόγω νόσησης από κορωνοιό συγγενικών του προσώπων. Κατά τα άλλα, κάποιοι συζητούν για πιστοποιητικά εμβολιασμού με σκοπό τη χρήση τους ως πρόληψη της μετάδοσης, ο αποκλεισμός ευπαθών ομάδων από την εργασία που δεν αποτελεί μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι μέτρα που παραβιάζουν κατάφορα τις αρχές της βιοηθικής.

Ο καθηγητής και εργατολόγος κ. Αλέξης Μητρόπουλος, χαρακτήρισε τις συμβάσεις των Δήμων και των Περιφερειών και ειδικότερα την προκήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας, ως μη νόμιμη, παρότι αναφέρεται σε λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αν και δεν έχει κριθεί δικαστικά, με βάση το νόμο 2012/20 του Ελ. Βενιζέλου επί του οποίου δεν υπάρχουν τροποποιήσεις ή αλλαγές που να τον καταργούν, απεναντίας υπάρχουν μετέπειτα πράξεις που τον ενισχύουν . Αντιβαίνει επίσης, με διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και πράξεις προστασίας του δικαιώματος της εργασίας. Για το θέμα δε, που αναφέρεται στην προκήρυξη του Δήμου Ιεράπετρας σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού είναι παράνομη καθότι ο νόμος ρητά αναφέρει, περί του δικαιώματος άδειας εδικού σκοπού για όλους τους εργαζόμενους. Ο κ. Μητρόπουλος συμφώνησε δε με την άποψη του κ. Φαρσαλινού, ότι οι ευπαθείς ομάδες έχουν την ίδια πιθανότητα να νοσήσουν, και αν θέλετε μικρότερη, λόγω του ότι ως ευπαθείς ακολουθούν με μεγαλύτερη συνέπεια τους κανόνες προστασίας, και η μόνη διαφορά βρίσκεται ως πως το βάρος της νόσησης. Επίσης, αφορούν εργαζόμενους που δεν εμπλέκονται με υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου.

Ο κ. Μητρόπουλος κάλεσε τους δήμους και ιδιαίτερα της Κρήτης να αποσύρουν τις προκηρύξεις ως ένδειξη σεβασμού κυρίως ως προς τους εργαζόμενους και στον πρωτοποριακό νόμο 2012/20 του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου.